Dit mag je niet missen als je De Helderse Vallei met kinderen bezoekt

0
573

De Helderse Vallei is een natuurcentrum in Den Helder, prachtig gelegen tussen de Donkere Duinen en natuurgebied Mariëndal. Het natuurcentrum biedt de Helderse Vallei zoveel extra’s, dat het gezin van blogger Mieke na het bezoek spreekt van een ‘reusachtig’ natuurcentrum.

De Helderse Vallei met kinderen bezoeken

De Helderse Vallei is zo’n uitgebreid natuurcentrum dat we ons er een volle dag vermaken. En het bezoek is spannend, leerzaam én grappig, zo vinden L. (15 jaar), Z. (11 jaar), K. (7 jaar) en T. (5 jaar). Prettig is dat veel activiteiten – behalve het vossenspoor, het kanoën en het klimbos – gratis zijn.

Omdat De Helderse Vallei zoveel biedt, zetten we hier onze negen highlights op een rijtje. Die mag je dus zeker niet missen bij jouw bezoek!

Overzichtskaart van De Helderse Vallei. Hier kun je prima een dag doorbrengen!
Overzichtskaart van De Helderse Vallei. Hier kun je prima een dag doorbrengen!
Wat is er veel te doen bij de Helderse Vallei!
Wat is er veel te doen bij De Helderse Vallei! Deze wegwijzer op het terrein laat dat goed zien.

#1 Klimpark De KlimVallei

Kinderen vanaf 1.20 meter mogen de boom in bij klimbos De KlimVallei op het terrein van De Helderse Vallei. Er zijn vier verschillende routes door de boomtoppen, van ‘goed te doen’ tot ‘zwaar’. Na een duidelijke instructie en een kort oefenrondje, gaan onze jonge klimmers omhoog.

Het is een uitdagende route, de kwalificatie ‘goed te doen’ blijkt een understatement voor K. (7 jaar). Hij vindt het pittig. Belangrijk is het vertrouwen in de lifeline, de kabel die de klimmer verbindt aan de veiligheidslijn. K. glijdt een keer uit, blijft hangen aan de lifeline maar weet dan wel dat hij veilig is. Het parcours wordt daarna zonder problemen afgemaakt. Z. (11) en L. (15 jaar) nemen ook nog een stuk van het moeilijkere parcours.

Omdat T. net iets te klein is, blijft hij op de grond. Het leuke bij De KlimVallei is dat hij op de grond mee kan lopen met de klimmers. Zo is hij er toch bij en maakt hij de avonturen van de anderen mee.

Als een kind kleiner is dan 1.35 meter moet een volwassene mee klimmen. En kinderen tussen de 6 en 9 jaar klimmen onder begeleiding van een volwassene.

Kinderen tot 9 jaar moeten onder begeleiding klimmen.

#2 Bezoekerscentrum Helderse Vallei

In het moderne bezoekerscentrum van De Helderse Vallei is veel aandacht voor de natuur van de kop van Noord-Holland. De duinen, de zee, het strand en het wad zijn de thuisbasis voor veel dier- en plantensoorten die onze kinderen niet kennen. Op een speelse manier leren ze meer over zeehonden, wadlopers, duinkonijnen en bruinvissen.

Achter de balie van het centrum staan medewerkers om vragen te beantwoorden. Ook leuk: er is een verrekijker-uitleenpunt. De verrekijkers zijn gratis te lenen, wel met een borg van vijftig euro.

Aan de muur hangt een uitgebreid programma en agenda, bijna iedere dag is er een activiteit. Handig om van te voren even de website te checken!

Via een boomstampad gaan we richting het bezoekerscentrum.
Via een boomstampad gaan we richting het bezoekerscentrum. Grappig detail rechts: een paardenparkeerplaats met drinkbak, voor wie te paard De Helderse Vallei bezoekt.
Aan kinderen is gedacht: alles is op ooghoogte.
Aan kinderen is gedacht: alles is op ooghoogte.

#3 Volg het Vossenspoor

Bij de informatiebalie in het educatiecentrum kopen we opdrachtenboekjes -vijftig cent per stuk- voor de speurtocht ‘Volg het Vossenspoor’. De kinderen gaan op zoek naar de tien vossenbordjes, verspreid over het terrein.

We ontdekken van alles over het leven van de vos, maar de route leidt ons ook door een pluktuin, een wilgendoolhof, een kinderboerderij en een blotevoetenpad.

#4 Geitjes in de kinderboerderij van de Helderse Vallei

Via de vossenbordjes lopen we de kinderboerderij binnen. Wat een opvallend vrolijke geitjes wonen hier! De kinderen worden begroet door de nieuwsgierige dieren en daarna besnuffeld, beklommen en beknabbeld.

Ook fijn: bij de uitgang hangt desinfecterende zeep voor je handen.

#5 Blote Voetenpad

Leuk hoor, die omgeving hier, maar hoe voelt die grond eigenlijk op je blote voeten? Dat ondervinden we op het Blote Voetenpad, waar verschillende grondsoorten en andere elementen uit de omgeving te voelen zijn. Modderig wad, keien, duinzand, een strekdam en de stelling van Den Helder en dennenappels: de kinderen beleven 250 meter zonder schoenen.

Langs het Blote Voetenpad staan ontdekkisten met extra opdrachten over de natuur en de omgeving. Wie wil kan tegen een borg van vijf euro de sleutels verkrijgen bij de informatiebalie van het natuurcentrum.

#6 Uitkijktoren

Op het terrein van De Helderse Vallei staat een hoge uitkijktoren. Al van veraf zien we deze boven de bomen uittorenen. Tijdens ons bezoek is het wat nevelig en mistig. Daarom besluiten we om de uitkijktoren niet te beklimmen want het uitzicht is door de weersomstandigheden niet geweldig.

Maar wie met mooi weer de toren beklimt, heeft een prachtig uitzicht over de omgeving. De toren is een stabiele ijzeren constructie met brede trappen voorzien van trapleuningen en hekwerken, prima te beklimmen met kinderen.

Op de achtergrond de uitkijktoren van De Helderse Vallei.
Op de achtergrond de uitkijktoren van De Helderse Vallei.

#7 Mountainbikeroute

Dwars door recreatiegebied Mariëndal, tussen De KlimVallei en het openluchttheater op het terrein van De Helderse Vallei, loopt een ATB-route. Dit is een onverharde fietsroute voor mountainbikers. K. is er dol op dus hij fietst een deel van de route, die op meerdere punten ingekort kan worden. Ook is de baan redelijk vlak en dus ideaal voor kinderen.

De hele route is voorzien van houten palen met daarop in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder twee rondjes).

#8 Met de kano varen

Je kunt op verschillende manieren naar De Helderse Vallei toekomen. Met de auto (parkeren gratis), te paard (er is een paardenparkeerplek met waterbak), wandelend, op de fiets (onze keuze) of met de kano. Je kan ook vanaf de Helderse Vallei een kanotocht maken. Er zijn vier kanoroutes door de omgeving uitgezet.

Op onze fietstocht naar en terug van De Helderse Vallei vallen ons de vele kanovaarders op. De fietspaden gaan grotendeels langs met riet begroeide brede sloten. Ook prachtig zijn de stukken die door de bollenvelden gaan. Het moet heerlijk rustig peddelen zijn, want naast de kano’s is er geen waterverkeer mogelijk.

De routes variëren van drie tot veertien kilometer en er zijn diverse kano’s te huur die variëren in grootte.

#9 ‘Vieze’ toiletten

Het toiletbezoek in het bezoekerscentrum duurt lang. Wat zijn de jongens aan het uitspoken? Als we ze toch maar gaan halen blijken ze van alles te leren over poep. Ze doen een opdracht: zoek de juiste drol bij het dier. Heerlijke wc-humor.

In de toiletten in het natuurcentrum is genoeg te leren over poep.

Ligging

Meer informatie

De Helderse Vallei ligt aan De Helderse Vallei 9-11 (bij de Donkere Duinen) in Den Helder. Dagelijks open van 10 tot 16.39 uur, alleen op maandag gesloten. De toegang is gratis, voor het klimbos moet wel betaald worden.

Kijk voor het bezoek op de website, waar ook extra (kinder)activiteiten en de agenda staan.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes met kinderen in Noord-Holland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.