Fort Uitermeer: escape experience voor kinderen bij Plofhuis 3

0
685

De escape experience bij Plofhuis 3 voor kinderen is een bijzondere belevenis: de kamer is gemaakt in een echt plofhuis, waar na de Tweede Wereldoorlog munitie opgeslagen lag. De uitdaging is niet om te ontsnappen uit een kamer, maar het kanon helemaal klaar te maken en daarna af te schieten. Dat wil blogger Iris S. wel uitproberen met haar gezin.

Vuur het kanon af tijdens de escape experience voor kinderen bij Plofhuis 3

Ruim een half uur voor onze afspraak bij Plofhuis 3 komen wij bij het terrein van Fort Uitermeer bij Weesp aan, waar Plofhuis 3 een onderdeel van is. Mooi, we hebben nog tijd om eerst even een kijkje te nemen op dit terrein. Fort Uitermeer is onderdeel van de verdedigingswerken die eind van de 19e eeuw gebouwd zijn om Amsterdam te beschermen. Het fort staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

“Ik zie het fort al liggen, daar, in het water”, roept onze jongste (9) enthousiast. Zijn broer (11) loopt naar een mooi uitzichtpunt. “Ik wil hier even een mooie foto maken”. We lopen richting het fort en komen onderweg allerlei dingen tegen, zoals borden met informatie en een echte oude sluisdeur.

Het fort zelf is helaas niet van binnen te bekijken, maar ook vanaf buiten is het indrukwekkend. We maken nog wat foto’s, maar dan is het tijd om op zoek te gaan naar de escape experience bij Plofhuis 3.

Eens lezen hoe zo'n fort in elkaar zit
Eens lezen hoe zo’n fort in elkaar zit

Dak vliegt er af

“Wat is dat eigenlijk, een plofhuis?”, vraagt de jongste zich af. Hij wordt op zijn wenken bediend, want iets verderop staat er een bordje met informatie over de plofhuizen. Dat zijn huizen waar vroeger, na de Tweede Wereldoorlog, munitie in opgeslagen werd. De constructie van de huizen was zo gemaakt, dat bij ontploffing alleen het losliggende dak er af vloog en er verder niets in de omgeving kon beschadigen.

Het kanon gebruiksklaar maken

Een stukje verderop zien we Plofhuis 3. We krijgen een hartelijk welkom van twee medewerksters, die ons nog van alles over de geschiedenis van het gebied vertellen. Aan een grote tafel krijgen we koffie, thee, limonade en een koekje of chips. De jongens ontdekken op de tafel een boek met foto’s van de escape experience bij Plofhuis 3 en bestuderen het vast, terwijl wij met de dames praten.

“Dit is eigenlijk geen echte escaperoom, want je word niet opgesloten. Het is meer een opdracht die je binnen 60 minuten moet proberen op te lossen”, vertellen ze. “In het fort werd vroeger geschoten met kanonnen. Hierbinnen staat ook een kanon, maar dat is nog niet geladen. Het is aan jullie om alle onderdelen te vinden die nodig zijn om het kanon gebruiksklaar te maken en het daarna af te schieten”.

Escape experience bij Plofhuis 3 als kinderfeestje

De dames vertellen dat de escape experience bij Plofhuis 3 leuk is om als kinderfeestje te boeken. “Begeleiders kunnen hier dan lekker blijven zitten en door het raam meekijken wat de kinderen aan het doen zijn. Er gaat altijd iemand van ons mee de kamer in om het feestje te begeleiden.” Bovendien is het feestje binnenkort ook uit te breiden met een speurtocht over het fortterrein.

“En wie het leuk vindt, kan ook een plofhoofd krijgen”. Een plofhoofd? Nu kijken onze kids verbaasd op uit het boek. “Dat zullen jullie later zien”, belooft de medewerkster.

De escape experience is ook geschikt als gezinsuitje, of in combinatie met de andere activiteiten als familiedag met een grote groep. De medewerkers van Plofhuis 3 zijn nog bezig met wat extra puzzels voor volwassenen. Op die manier kunnen ze de kamer aanpassen naar de samenstelling van de groepen die langskomen. “Zo kan de kamer ook geschikt gemaakt worden voor een groep met alleen volwassenen, of oudere kinderen”.

Van te voren bestuderen de boys het boek over de escape experience bij Plofhuis 3
Van te voren bestuderen de boys het boek over de escape experience bij Plofhuis 3

Heel veel sloten

Dan is het tijd om te beginnen met onze uitdaging. De kinderen mogen een wit beschermpak aan, net als de mensen die vroeger met de munitie werkten. De jongste en zijn grote zus (13) bedanken voor de eer, maar de middelste wil het pak wel aan. In ieder geval voor een foto. De ‘majoor’, een van de dames, gaat met ons mee.

We komen een ruime kamer binnen, met in het midden een echt kanon. “Wow, dit is vet”, roepen de boys. Ook tienerdochter lijkt onder de indruk. Om ons heen zien we veel hout, overal kistjes en kratjes. Alles is ingericht met stoere materialen en afbeeldingen. We zien veel sloten, sommigen met een cijferslot, sommigen met een sleutelgat en een paar met een letterslot. Op de muren hangen puzzels en aanwijzingen.

Een echt kanon! "Dit is vet!"
Een echt kanon! “Dit is vet!”

Voor grotere groepen

De kamer is niet lineair, het is dus niet zo dat we met zijn allen steeds aan een puzzel werken en dan pas verder kunnen met de volgende puzzel. Iedereen kan tegelijk met een andere puzzel of een andere opdracht bezig zijn. Dat maakt de escape experience bij Plofhuis 3 ook geschikt voor grotere groepen.

Onze jongens storten zich als eerste op het raadsel op de muur en hebben al snel een 4-cijferige code ontrafeld. “Kom, we gaan gewoon alle cijferslotjes uitproberen met deze code”, sporen ze elkaar aan. Niet veel later klinkt er een vreugdekreet, het eerst kistje is open en we hebben kruit voor in het kanon gevonden.

Net als op de kermis

Puberdochter heeft zich over het wandkastje ontfermd waar stokken in zitten om het kanon schoon te maken en de kogel aan te duwen. Alleen, die zitten uiteraard vast met een slotje. Waar kan ze die sleutels nou vandaan halen?

“Dit is superleuk!”, roept de jongste intussen. Hij staat met zijn broer bij een kastje met een glasplaat er op. In dat kastje zit een soort graafmachine die je met vier hendels aan de buitenkant kan besturen. Er omheen liggen een heleboel sleutels, waarvan sommigen een markering hebben. Aan de zijkant van het kistje zit een gat waar de sleutels doorheen kunnen. “Net als zo’n grijpkraantje op de kermis”, vindt zijn grote broer.

Als ze na een tijdje de goede sleutel er uit hebben, waarmee we weer een onderdeel van het kanon bij elkaar hebben, ontdekken we een lade met daarin veel verschillende foto’s van soldaten. De foto’s zijn om te draaien, waaronder de naam van de soldaat staat. Daar moeten we de hoofdkanonnier tussen zien te vinden.

Wie is het?

Op een klein schermpje krijgen we aanwijzingen, zoals: ‘Hij gebruikt zijn hoofddeksel als harde bescherming’ en ‘hij heeft geen gezichtsbeharing’. “Dit lijkt om het spelletje wie-is-het”, vinden de boys. Als we alle aanwijzingen opvolgen, blijft er een soldaat over. De hoofdkanonnier! Met zijn naam kunnen we weer een onderdeel voor een andere puzzel vrijspelen.

Ondertussen komt de oudste met een boekje aan waarin ze een vreemde gebruiksaanwijzing heeft gevonden om het kanon te laden. “Ik denk dat deze tekst gecombineerd moet worden met een andere tekst die ik heb gevonden”, zegt ze nadenkend. De majoor knikt om aan te geven dat ze op het juiste spoor zit.

Wat is de juiste code voor dit slotje?
Wat is de juiste code voor dit slotje?
Net zo'n grijpkraantje bij de kermis
Net zo’n grijpkraantje bij de kermis
Een potje 'wie is het' met soldaten
Een potje ‘wie is het’ met soldaten

Handen voor de oren

Als we bijna alle onderdelen hebben, komen we bij een puzzel aan waar ze een beetje vastlopen. Zelfs met een hint komen we er niet helemaal uit. “Dit onderdeel is niet perse nodig, dus gaan jullie maar beginnen met het kanon laden. Anders komen jullie in tijdnood”, zegt de majoor. Met pijn in ons hart laten we de puzzel voor wat het is.

We volgen de gecombineerde aanwijzingen op om het kanon te laden. “Oren dicht!”, roept de majoor. We bedenken onze oren en een harde knal echoot door de ruimte. Een gekleurde rookpluim stoomt uit het kanon. Missie volbracht!

Tevreden stappen we de kamer uit. “Wilde er nog iemand een plofhoofd met plofhaar?, vraagt de majoor dan. De kinderen kijken een beetje bedenkelijk, maar papa wil het wel proberen. Met een apparaat dat hard lucht blaast, gaan al zijn haren omhoog staan. “Mooi kapsel voor als we hierna op visite gaan”, vindt hij.

We kijken na afloop nog even rond op het fortterrein en gaan dan richting auto. De kinderen, inclusief tienerdochter, zijn het er over eens: de escape experience bij Plofhuis 3 is een geslaagd uitje.

Gelukt! Het kanon knalt!
Gelukt! Het kanon knalt!

Praktische informatie

Fort Uitermeer ligt bij Weesp. Plofhuis 3 is te bereiken door de auto voor het hek te parkeren (auto’s zijn niet toegestaan op het terrein) en rechtsaf te lopen richting de huisjes. Op het fortterrein zijn diverse activiteiten te doen. Kijk voor evenementen op de website van Fort Uitermeer. Plofhuis 3 organiseert ook allerlei activiteiten op het terrein ter aanvulling van de escape experience.

De escape experience is te boeken als kinderfeestje of gewoon als groep. Het kost 12,50 per persoon, inclusief drinken en een koekje of chipszakje. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, jonger in overleg. Een hapje eten kan bij het restaurant bij het fort. Kijk voor meer informatie op de website van Plofhuis 3.

Hier kun je Fort Uitermeer vinden:

Meer lezen

Ook gek op escaperooms? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Wij bezochten deze escape experience op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.