Op vakantie met een kind met autisme? Een kind met een vorm van autisme/ASS heeft over het algemeen graag duidelijkheid en overzicht. Op vakantie gaan is een doorbreking van het bekende en vertrouwde. Toch is een vakantie met een kind met autisme vaak met de goede voorbereiding prima te doen.
Blogger Iris S. verzamelde tips die helpen de vakantie zo relaxt mogelijk te laten verlopen.
Op vakantie met een kind met autisme? Onze tips voor de voorbereiding
Een goede voorbereiding van een vakantie met een kind met autisme is belangrijk. Tijdens een vakantie valt de vertrouwde omgeving namelijk weg. KidsErOpUit verzamelde tips om de vakantie zo duidelijk mogelijk voor te bereiden.
De bestemming
Het lijkt misschien een open deur, maar maak de vakantiebestemming zo vertrouwd mogelijk voor het kind. Ga er eens samen voor zitten, en bekijk foto’s en informatie over de bestemming.
Welke taal spreken ze er? Hoe klinkt dat dan? Wat kun je qua weer zo ongeveer verwachten, is het erg warm, of juist kouder? Hoe ziet het er uit? Bij de bibliotheek zijn er vaak reisboekjes met veel foto’s voor kinderen te vinden over verschillende landen.
Ben je er al eerder geweest? Bekijk dan de foto’s van de vorige keer nog eens. Youtube kan ook een uitkomst bieden, vaak staan er algemene filmpjes over landen of steden. Zo krijgen kinderen een duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten van de bestemming.
Bespreek ook activiteiten die je ter plaatse kunt ondernemen of bezienswaardigheden die te zien zijn. Wordt het vooral een vakantie aan het zwembad, of gaan jullie er elke dag op uit om dingen te doen? Geef het kind een idee van wat hij of zij van de invulling van een vakantiedag kan verwachten.
Maak thuis een aftelkalender om bij te houden hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat je weggaat. Zo is het overzichtelijk voor een kind wanneer de vakantie begint.
Vervoer
Ook op de heen- en terugreis van een vakantie met een kind met autisme kun je jouw kind met ASS het beste goed voorbereiden. Hoe ga je op vakantie, met de auto, boot, vliegtuig of trein? Laat je kind de route zien en vertel hoe lang je er ongeveer over zal doen. Bespreek eventuele stops en rustmomenten. Geef bijvoorbeeld aan over hoeveel tijd er weer gestopt wordt. Het navigatiesysteem kan hier een fijn hulpmiddel bij zijn. Bereid je kind ook voor op eventuele overnachtingsplaatsen.
Als het kan, zorg er dan voor dat je aankomt op de bestemming ruim voordat het kind gaat slapen. Zo heeft hij of zij tijd om de indrukken te verwerken en niet meteen op een onbekende plek moet gaan slapen.
Het eten
Kijk ook eens naar het eten op de bestemming. Veel kinderen met een vorm van ASS eten dezelfde, vertrouwde dingen en proberen niet graag iets nieuws en onbekends. In de meeste landen zijn er wel dingen te vinden die ze thuis ook eten, zoals broodjes en fruit.
Mocht het eten echt onbekend en anders zijn, neem dan wat ‘noodeten’ mee van thuis. Zo nam een van onze bloggers meerdere pakken crackertjes en maiswafels mee om de kinderen af en toe wat bekends te geven. Of een fles van de vertrouwde ranja om het water mee aan te maken.
Het is ook een leuk idee om van te voren thuis eens in een restaurant te eten waar de keuken van dat land bereid wordt.
Rondreizen tijdens een vakantie met kind met autisme
Een rondreis kan erg onrustig zijn voor een kind dat snel overprikkeld is. Elke keer een andere bestemming en andere slaapplek. We gaven al eerder tips voor tijdens een rondreis met kinderen met autisme. Maar een goede voorbereiding begint al thuis.
Het is het meest overzichtelijk als de route en slaapplekken al vastliggen. Zo heeft het kind met autisme houvast tijdens de vakantie en weet hij of zij waar de reis die dag naar toe gaat. Boek dus zo veel mogelijk vooraf.
Maak een boekje met daarin de algemene route en planning, en per bestemming een omschrijving van de plek met foto’s van de bestemming en (indien mogelijk) van de overnachtingsplek. Een soort persoonlijk reisgidsje dus, waarin het kind elke dag kan zien wat hij of zij kan verwachten. Schrijf er bij wat er te doen en te zien is in die omgeving, maar pin jezelf niet te vast. Als er staat dat je iets zeker gaat bezoeken en het gaat niet door, is geen een kind blij, zeker niet een kind dat zich erg vasthoudt aan regeltjes.
Maak de planning niet te vol, maar plan na drukke dagen een rustdag in, zodat het kind (en jijzelf) even bij kan komen en kan ontprikkelen.
Vliegreis met kinderen met autisme
Vliegen kan voor veel kinderen erg spannend zijn. Dat geldt zeker voor een kind met autisme. Het begint al op het vliegveld. Drukte, rijen bij de douane en dan nog door die vervelende poortjes. Met een beetje pech moet je kind gefouilleerd worden.
Ook hier geldt: bereid je kind van te voren goed voor. Kijk eens een filmpje over een luchthaven of lees er een boekje over. Wat wordt er allemaal gedaan, en waar is het goed voor? De bagage wordt gecheckt zodat er geen gevaarlijke dingen aan boord komen. Als een kind dat weet, voelt het wellicht juist veilig.
Ook voor een reis met het vliegtuig tijdens een vakantie met een kind met autisme kun je je goed voorbereiden. Bekijk met kleine kinderen speelgoedvliegtuigjes. Laat filmpjes en foto’s zien. Grotere kinderen vinden Seatguru misschien een fijne app en website, daarmee kun je met het vluchtnummer precies de indeling van het vliegtuig zien waar je in zal vliegen en foto’s van de stoelen.
Een koptelefoon met noise cancelation of werkmansoren is ook fijn om mee te nemen in een vliegtuig om de harde geluiden uit te filteren. Neem eventueel vertrouwd eten mee, het vliegtuigeten is vaak niet zo smakelijk en vaak ‘anders’ dan thuis. Bovendien wordt het vaak op andere tijden geserveerd. Een eigen dekentje of kussentje van thuis is ook fijn in een vliegtuig.
Kamperen tijdens een vakantie met een kind met autisme
Kamperen tijdens een vakantie met een kind met autisme kan fijn zijn. Kies bij voorkeur voor een rustige camping in de natuur, waar de plekken ruim zijn en niet te dicht op elkaar. Voor het eerst kamperen en op matjes of luchtbedden slapen? Probeer deze dan thuis met elkaar uit. Misschien vind je kind het prettig om er eens alvast thuis een nachtje op te slapen. Dat zelfde geldt voor een slaapzak.
Voor het eerst op vakantie met een tent? Zet deze dan van te voren eens op in de tuin of op het terrein van een dagkampeerterrein. Ook campingstoeltjes kan je van te voren vertrouwd maken. Gewoon uitproberen! Wanneer je vaker met eigen kampeermiddelen op vakantie gaat, zal dit prettig en vertrouwd gaan voelen.
Op verschillende camping is het mogelijk om privé-sanitair te reserveren. Sommige gezinnen met een kind met autisme vinden dit prettig.
Uitjes tijdens een vakantie met een kind met autisme
Bezoek je tijdens de vakantie pretparken? Lees dan ons blog over een bezoek aan Disneyland Parijs met kinderen met autisme. Veel tips gelden ook voor andere pretparken.
Voor alle uitjes geldt eigenlijk: bekijk van te voren wat er te doen is. Bespreek wat het kind er van verwacht en er graag wil doen. Plattegronden zijn ook fijn om van te voren te laten zien. Vraag eventueel van te voren een autipas aan. Daarmee mogen kinderen vaak in een aparte en korte rij wachten.
Inpaktips
Een kind met autisme vindt het vaak fijn om de favoriete spulletjes dichtbij zich te hebben. Geef het kind een eigen rugzak of koffertje en zoek samen uit welke spulletjes van thuis mee mogen. Dat ene boekje dat jullie elke avond samen lezen bijvoorbeeld, of de favoriete knuffel voor in bed. Misschien een eigen vertrouwd dekentje of kussentje? Zo kun je zo veel mogelijk het bedritueel van thuis ook op vakantie aanhouden.
Vind je kind een dagplanning fijn en overzichtelijk? Neem dan iets mee waarop je de dagplanning kunt aangeven. Een magneetbord bijvoorbeeld, waarop je elke dag van te voren schrijft wat jullie die dag gaan doen. Bespreek het van te voren ook per dag nog even met elkaar op een rustig moment. Een eigen, vertrouwde drinkbeker kan ook prettig zijn voor je kind.
Het kan ook fijn zijn om de medicijnen en hulpmiddelen mee te nemen die het kind gewend is. Hoestdrankjes en pijnstillers kunnen in andere landen bijvoorbeeld heel anders smaken. Dat geldt ook voor dingen zoals tandpasta, shampoo en douchegel.
Voor kleine kinderen kan het prettig zijn om een vertrouwde buggy mee te nemen. Daarin kan het kind zich af en toe terugtrekken tijdens een uitje en even tot rust komen.
Heb jij nog andere tips voor de voorbereiding van een vakantie met een kind met autisme?
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor uitjes en vakanties voor kinderen met autisme? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Leuke uitjes voor kinderen met autisme
- Tips voor rondreizen met kinderen met autisme
- Hoe ga je om met autisme tijdens uitjes en vakanties?
- Disneyland Parijs en autisme: 10 tips om je verblijf in Disneyland leuk te maken
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
In dit blog zijn ter illustratie foto’s gebruikt van onze bloggers. In verband met de privacy van onze kinderen vertellen we niet welke kinderen autisme/ASS hebben.