Maritieme stad Karlskrona verkennen

2
659

In het zuidoosten van Zweden ligt Karlskrona. Saskia bezocht de stad met de rijke maritieme historie. Hoewel, historie? Ook nu kom je militaire gebouwen tegen die niet gefotografeerd mogen worden.

Karlskrona bezoeken

Wil je je tijd optimaal benutten, dan ga je eerst naar de vissershaven (Fisk torget) om een rondvaart om Karlskrona te boeken. Heb je meer dan één dag de tijd, dan denken we dat het de moeite waard is om met de boot naar het fort Kungsholmen te gaan (UNESCO werelderfgoed).

Wij zagen eerst de parkeerplaats voor het Marin Museum, en dus begonnen we ons dagje Karlskrona bij het marine museum. Eigenlijk de Zweedse versie van ons Scheepvaartmuseum. Bij het museum kan je de auto 3 uur parkeren voor 3 euro. Het museum zelf kost circa 14 euro voor volwassenen, voor 3 euro meer heb je er een rondleiding over het bovendek van de onderzeeër bij (wij hebben dit niet gedaan omdat er pas 2 uur later plek was bij de Engelstalige rondleiding). Voor kinderen is het museum gratis.

Marin Museum Karlskrona

Maar genoeg praktische info, wij gingen op ontdekkingstocht in het museum. Voor de liefhebbers is er een Engelse audioguide beschikbaar, maar de toelichtende teksten waren grotendeels ook in het Engels te lezen. Voor mij was dat voldoende. We begonnen bij de schaalmodellen van oude schepen. Alle boten waren op kinderhoogte goed te bekijken. Op verschillende plekken hangen (in 4 talen) vragen voor kinderen, bijvoorbeeld: “De schaalmodellen zijn gemaakt als speelgoed voor de kinderen van de scheepsbouwers, goed of fout?”. Deze eerste vraag leverde bij C. direct glimmende oogjes op, zo’n schip als speelgoed zag hij wel zitten. Helaas voor hem was het antwoord: “Fout, de schaalmodellen werden gemaakt voordat ze een schip in het echt gingen bouwen”.

In een van de volgende zalen troffen we de tunnel die de bezoekers onder water naar een scheepswrak leidt. Volgens de vele toeristische gidsjes die ik heb gelezen, is dit het hoogtepunt van het museum. Persoonlijk vond ik de tunnel tegen vallen. Ja, de tunnel is leuk om doorheen te lopen, maar door het troebele water zie je nauwelijks iets van een scheepswrak. We liepen daarna verder van zaal naar zaal, via de hele grote boegbeelden kwamen we op de 1e verdieping. Hier staat de hedendaagse geschiedenis centraal en leren we over de Zweedse marine en de neutrale rol van Zweden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog. M. en C. zijn nog iets te jong om dit te begrijpen, maar er is voldoende interactiviteit voor hen om zich te vermaken. Het gedeelte over de kustwacht sprak ze wel erg aan, het sluit beter aan bij hun belevingswereld.

De onderwatergang langs het scheepswrak (dat ik niet gezien heb)
De onderwatergang langs het scheepswrak (dat ik niet gezien heb)
De gigantische boegbeelden in het Maritiem Museum Karlskrona.
De gigantische boegbeelden in het Maritiem Museum Karlskrona.
De kleine onderzeeër.
De kleine onderzeeër.

Het mooiste deel van het museum bewaarden we voor het laatste: de onderzeeërs. Twee stuks liggen er in een nieuw deel van het museum. De gigantische ruimte die hier speciaal voor is gebouwd is schemerig, je hebt bijna het idee dat je onder water bent. Langs de wanden hangt allerlei informatie, maar wij hebben die nauwelijks bekeken. We werden zo in beslag genomen door de onderzeeërs. De grote onderzeeër is echt imposant om te zien. Je beseft ook pas hoe groot zo’n schip is als je er naast staat. De onderste verdieping is gedeeltelijk vrij te bezoeken, we zagen daar een slaapvertrek, keukentje en de torpedo-opslag c.q. eetzaal. Voor ons was dit het hoogtepunt van het museum.

Buiten het museum zijn drie boten te bekijken
Buiten het museum zijn drie boten te bekijken

Grootste rode houten kerk van Zweden

Ons museumbezoek zat er bijna op. Aan de kade lagen drie echte schepen die we ook bekeken hebben. Daarna liepen we via het strandje (met duiktoren!) naar de grootste houten kerk van Zweden, de admiraliteitskerk. Hier staat ook het beeld van Rosenbom, de bekendste inwoner van Karlskrona. Nils Holgersson heeft zich in een van de verhalen onder de hoed van Rosenbom verstopt.

De rode admiraliteitskerk
De rode admiraliteitskerk

Daarna was onze tijd op de parkeerplaats van het Marin Museum voorbij, dus auto ergens anders geparkeerd (ook maar 1 euro per uur, de parkeerkosten vallen ons reuze mee en passen niet bij het dure imago van Zweden).

Rondvaart Karlskrona

We liepen naar de haven om te bekijken welke rondvaartmogelijkheden er waren. Helaas was het rondje om Karlskrona al vol en heen- en weer naar het eerdergenoemde fort lukte qua tijd ook niet. We kozen daarom voor de boottocht heen- en weer naar Nättraby (volwassenen 10 euro p.p., kinderen vanaf 6 jaar 5 euro). Het was heerlijk om even uit te rusten op een boot, ondertussen genietend van het uitzicht. Voor C. was er tijd om een power-nap te doen en M. lag ook bij te komen. Na de boottocht was de energie bij de kinderen helemaal terug.

Zicht op Karlskrona vanaf de boot.
Zicht op Karlskrona vanaf de boot.

UNESCO Werelderfgoed Björkholmen

Naast de haven ligt Björkholmen, een verzameling straatjes met oude vissershuizen. Dit gedeelte van Karlskrona staat, samen met het plein dat midden in het centrum ligt, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet voor niets wat ons betreft! M. maakte hier de batterijen van de kinderfotocamera leeg, zo enthousiast was ze bezig met het vastleggen van alle gekleurde huizen.

Einde van de dag

Via de winkelstraat (als je nog tijd en energie over hebt: je vindt hier veel grote winkelketens) en een korte stop bij de supermarkt liepen we terug naar de parkeergarage. We hadden een half uur over voordat de garage dicht ging, M. en C. mochten zich die tijd uitleven bij een speeltuintje in het park naast de parkeergarage.

Wat een heerlijke dag in Karlskrona! We kunnen maar één conclusie trekken: Karlskrona is een aanrader als je met kinderen in Zweden bent. Zonder kinderen trouwens ook….

Ligging

Meer lezen

Tijdens onze rondreis in Zuid-Zweden bezochten we meer leuke bezienswaardigheden. Klik & kijk hier om deze te ontdekken:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.