Tijdens haar bezoek aan Kopenhagen met kinderen is Saskia ook de stad uit geweest. Omdat ze het in haar hoofd had gehaald al het UNESCO Werelderfgoed van Denemarken te willen zien (en de rest van het gezin dat niet uit haar hoofd heeft gepraat…), ging ze met man en kinderen naar Jaegersborg Dyrehave. Dat bleek een hele goede keuze te zijn!
Dit blog is geschreven in 2015 en van een update voorzien in 2020.
Jaegersborg Dyrehave: UNESCO Werelderfgoed
Ten noorden van Kopenhagen ligt Jaegersborg Dyrehave: een cultureel jachtlandschap rond het jachtslot Eremitage dat in juni 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet. Het gebied is ideaal om te wandelen, maar je kan er ook fietsen, met een paardenkoets worden rondgereden of zelf op een paard rijden. In het gebied ligt ook het pretpark Bakken.
Jaegersborg Dyrehave is ongeveer 11 km2 groot en staat bekend om de grote oude eikenbomen en de grote hoeveelheden herten. Het landschap is voor Nederlandse begrippen niet spectaculair en in eerste instantie bedenk ik dat het gebied veel weg heeft van de Veluwe. Dat betekent niet dat het gebied niet mooi is, integendeel! Het begint al met de karakteristieke entrees met een rode houten poort en een wachthuisje. Daarna stap je direct het bos in en kan je kiezen uit een van de vele wandelingen. Het gebied werd vroeger veel gebruikt voor de jacht en kent afwisselend een dicht en open landschap. Op dit moment leven er meer dan 2.000 verschillende herten in het gebied en dat is wat mij betreft ook de belangrijkste reden om Jaegersborg Dyrehave met kinderen te bezoeken.
Met onze kinderen naar Jaegersborg Dyrehave
Vanuit Kopenhagen rijden we met de auto naar Jaegersborg Dyrehave. Helaas is op de kaart niet goed te zien wat de beste plek is om het gebied in te gaan. We rijden er dus op de gok omheen gereden en kiezen per ongeluk de parkeerplaats die ongeveer het verst gelegen is vanaf het jachtslot (nee, het ligt niet aan mij, het ligt aan de kaart…). Achteraf blijkt dit overigens helemaal geen verkeerde keuze te zijn, want het levert ons een mooie wandeling op van circa 6 kilometer.
We parkeren bij ingang Fortun Port (links onder op de kaart) en lopen vanaf daar door het bos richting het jachtslot. We zien vooral in het eerste gedeelte veel ouders lopen met hun kind op een pony. Deze pony’s kan je bij de entree huren en zeker als je kinderen nog jong zijn, is het een leuke manier om ze het wandelen makkelijker te maken. Je huurt een pony voor 120 DKK (circa 16 euro, prijspeil 2020) voor een half uur of 180 DKK (circa 24 euro, prijspeil 2020) voor een uur. Als je naar het jachtslot wil lopen dan zou ik je adviseren om een pony voor een uur te huren.
Ademloos kijken
Opeens zien we in de verte iets bewegen op het pad: drie herten! We manen de kinderen tot stilte en staan ademloos te kijken. Er is zelfs een jong bij. Nadat de dieren in het bos verdwijnen lopen we verder. We herkennen in het gras door herten platgelopen paden en kijken goed om ons heen. G. ziet iets bewegen in een bosje en samen met zoon C. loopt hij erheen. Nu zien dochter M. en ik het ook: het bosje staat vol met bokken. Hun geweien vallen weg tussen de takken en door hun kleur vallen ze nauwelijks op.
Een voor een schieten de koppen omhoog, ze hebben ons gehoord. Mijn man maakt snel foto’s en vlak daarna besluiten de reebokken onze aanwezigheid niet op prijs te stellen en gaan er vandoor. We lopen snel om het bosje heen en zien ze in het open veld lopen. Nu we beter kijken, zien we nog meer van deze prachtige dieren in het gras. Elke vergelijking met de Veluwe valt weg, want zoveel wild heb ik daar nog nooit midden op de dag gezien!
Op naar het jachtslot
We lopen verder richting het jachtslot en kijken vanaf daar nog een keer naar het landschap. Meteen snap je ook waarom dit een jachtslot is. Door de iets hogere ligging overzien de jagers een groot deel van het gebied en hebben ze hun potentiële jachttrofeeën makkelijk in beeld.
Onder de indruk
Onder de indruk van onze ontmoetingen met de reeën wandelen we via Kristiansholmsvej verder naar het pretpark Bakken dat hier verscholen in de bossen ligt. M. weet het zeker: “Mama, dit is heel gaaf zo met al die herten”, en we zijn het allemaal met haar eens. Jaegersborg Dyrehave is een echte ‘must see’ als je meerdere dagen in Kopenhagen doorbrengt!
Praktische informatie Jaegersborg Dyrehave
Met de auto is Jaegersborg Dyrehave goed bereikbaar. Omdat op ons kaartmateriaal niet duidelijk was waar welke parkeerplaats is, hebben we een foto gemaakt van een kaart die we daar vonden (zie bovenaan deze blog). Hopelijk helpt dat jullie beter de weg te vinden.
Ook met het openbaar vervoer is het gebied bereikbaar. Reis met de trein naar pretpark Bakken en vanuit dit park loop je in een klein half uurtje naar het jachtslot. Vanaf het pretpark vertrekken er paardenkoetsen die je (tegen betaling) rondrijden in het gebied.
Jaegersborg Dyrehave is gratis toegankelijk. Als je je auto parkeert bij Bakken moet je parkeergeld betalen. Bij de andere parkeerplaatsen is het parkeren gratis.
Had jij al eens van Jaegersborg Dyrehave gehoord?
Ligging Jaegersborg Dyrehave
Meer lezen
Meer lezen over Kopenhagen en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie voor deze omgeving:
- Citytrip Kopenhagen met kinderen
- Seeland met kinderen? Combineer Kopenhagen met de verrassende omgeving
- Seeland: Hillerod Camping ten noorden van Kopenhagen
- Kindvriendelijke vakantiehuisjes ten zuiden van Kopenhagen
- UNESCO werelderfgoed in Denemarken met kinderen
- Direct naar alle blogs over Denemarken met kinderen.
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Hallo,
Leuk verhaal, landschappelijk klopt u verhaal wel, maar u praat over een populatie reeën die daar zich ophouden. Ik moet u teleurstellen, daar dit onjuist is.
Al vele jaren vertoef ik me ook binnen dit pracht leefgebied (als wildfotograaf) van edelherten, damherten en een klein populatie Sika herten. Deze werden ooit ingevoerd ten bate van de jacht daar Jaegersborg al vanouds, een jachtgebied was voor het Deense adel, maar ook verre gasten uit diverse landen, ook van adel.
Tegenwoordig is een opengesteld gebied en waar velen daarvan gebruik maken.Er wordt nu nog gejaagd op de voet, maar ook vanuit een terreinwagen.
We praten dus niet over reeën, daar deze binnen dit gebeid niet voorkomen. Stand edelherten is ongeveer 300 stuks op jaarbasis, behalve dan de aanwas (geboorte in het voorjaar) en waar hierop selectie plaatsvindt wat overigens geldt voor de overige hertensoorten qua afschot. Damherten stand is ongeveer 1600 exemplaren, en Sika herten ongeveer 100 stuks. Jaarlijks wordt er goed gereguleerd om de wildstand gelijk te houden, dit i.v.m. over populatie al is daar zeker wel sprake van. Zoveel dieren op een klein 1100 hectaren is enorm veel natuurlijk, maar dit is het beleid wat daar gevoerd wordt.
Buiten dat, het ultiem gebied om niet alleen het wild te fotograferen, maar zéker net zo fijn is om de dieren binnen hun leefgebied, te kunnen observeren!
Ondenkbaar in Nederland, maar dit valt goed samen met het aantal bezoekers op jaarbasis. Dieren die echter een gevaar vormen voor de bezoekers (gasten park!) die worden onmiddellijk van het bestand verwijderd d.m.v. afschot. Ervaring leert dat dit onder geen beding door de beheerders aldaar, geaccepteerd wordt. Voor velen dus een unieke ervaring en waar de Denen bovendien, erg vriendelijk en gastvrij zijn.
Ook een oord om tot rust te komen gedurende de diverse jaargetijden. Ik kom er erg graag en voel me met name tijdens de bronst, als een visje in het water!
Hopelijk dat dit gebeid dan ook gevrijwaard blijft om er te mogen vertoeven!
Bedankt voor deze interessante informatie!
Tja, ree of hert, voor de een is dat verschil heel duidelijk voor de andere niet ;-). Wij richten ons op gezinnen die hier gaan wandelen en dan is het gewoon super leuk om te weten dat je zoveel dieren gaat zien.
Dag Saskia,
Geen probleem en heel graag gedaan!
Het is goed om gezinnen en jongeren hiervoor te interesseren! Van belang is een juiste vorm van informatie door te geven op een educatief wijze. Je ziet inderdaad veel van de jongere generatie daar ronddolen o.a. kleine groepjes schoolkinderen (op zeer jonge leeftijd al) die tekst en uitleg krijgen over de natuur wat ik persoonlijk, een zeer goede ontwikkeling vindt! Back to basics…
Veel succes met jullie doel voor ogen!
Hallo ,zou er de eerste week van oktober ook nog bronst te zien zijn of zijn we dan te laat?
Ik kan in september geen vrij!
Groetjes Danielle
Geen idee…. Misschien even mailen naar ze?