Is geocaching met een Garmin GPS-apparaat leuk voor kinderen?

2
523

Schatzoeken noemen de dochters van blogger Daphne het. En dat is geocaching ook. Op zoek naar schatten in de vorm van mooie plekjes of van leuke speeltjes verstopt in een kistje in de grond. We schreven er al eerder over. Daphne heeft de smaak te pakken en test een technisch hoogstandje op geocachinggebied, de Garmin eTrex Touch 25.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015 en werd geupdate in 2021

Garmin eTrex Touch 25: test op de fiets

We gaan graag in het weekend het bos en de wijk in met de meiden om te geocachen, dit doen we altijd met een app op mijn telefoon. Voor deze keer schatzoeken mogen we een Garmin GPS-apparaat testen en besluiten te beginnen met een zoekplaats verder in het bos. Dan kunnen we eerst een stukje fietsen.

We lezen ons goed in. De Garmin eTrex Touch bevat een topografische kaart waarmee je nauwkeurig wandel- en fietsroutes plant. Hij heeft een 3D-kompas dat weet waar je je bevindt, ook wanneer je niet in beweging bent, een touchscreen waardoor je goed in en uit kan zoomen. De Garmin eTrex Touch 25 bevat daarnaast 250.000 caches die gevonden moeten worden. Doordat het toestel GPS- en GLONASS-signalen gebruikt word je positie zeer nauwkeurig bepaald. Dat gaan wij eens uit proberen!

Het apparaat en de handleiding.
Het apparaat en de handleiding.

GPS-apparaatGarmin3

Nadat we de korte handleiding lezenen batterijen vinden, die verdwijnen hier in huis altijd, kunnen we aan de slag. Je kan routes bepalen om te wandelen, fietsen, klimmen, vissen, hiken, jagen, mountainbiken en natuurlijk geocachen. Dat laatste gaan wij doen met de Garmin eTrex Touch. Zodra je gaat zoeken, krijg je de dichtsbijzijnde caches te zien. Met de app op de telefoon naast het Garmin GPS-apparaat zoeken we een cache op waar we naartoe kunnen fietsen. Bij de telefoon weten we inmiddels hoe het werkt, dus kunnen we goed vergelijken.

Gegevens als moeilijkheid, terrein en grootte staan op dezelfde manier aangegeven. Met de telefoon kan je hints raadplegen als je de plek niet kunt vinden, deze hints kunnen we in het GPS-toestel tot nu toe niet terug vinden. Daarnaast staan er in de app op de telefoon meer caches, hoewel we de instellingen hetzelfde hebben. Na even puzzelen hoe we kunnen zoeken en welke cache we gaan proberen te vinden, stappen we vol goede moed op de fiets. Al snel ontdekken we de voordelen van de Garmin eTrex Touch.

Makkelijk aan de fiets

Het eerste voordeel van de Garmin eTrex Touch merken we meteen als we op de fiets stappen. Er zit namelijk een fietsstuursteun bij die je met 2 tie wraps aan je stuur bevestigt en waar je het toestel in klikt. Dat gaat een stuk handiger dan fietsen met je telefoon in je hand.

Klikken en klaar om te gaan.
Klikken en klaar om te gaan.

Nauwkeurig

Het toetsel geeft de weg nauwkeurig aan. Alleen op het laatste moment moeten we even goed kijken hoe we moeten lopen. Dit komt vooral omdat we van het pad af gaan. Zolang je op het pad loopt of fietst is het erg nauwkeurig. Met de telefoon hebben we wel eens flinke tijd moeten zoeken naar een plek!

Compact

Voor de meiden is het toestel precies de goede maat, hij is zwaarder dan een telefoon, maar door de vorm goed vast te houden. Hoewel het heerlijk weer is, proberen we ook of het touchscreen werkt met een handschoen aan. Dit is niet het geval, maar ook op mijn telefoon lukt dat niet altijd. Dus dat wordt in de winter geocachen met koude handjes.

Waar moeten we nou toch zoeken?
Waar moeten we nou toch zoeken?
Schatzieken op de fiets.
Schatzoeken op de fiets.

Gebruiksvriendelijk

De eerste schat issnel gevonden en omdat het heerlijk weer is stappen we op de fiets om nog een tweede te zoeken. Ook de tweede vinden we vrij snel. Hoewel het in het begin even zoeken is om een cache te vinden die we willen gaan zoeken, is de Garmin eTrex Touch verder makkelijk te gebruiken. De handleiding is vrij summier, maar op internet is een uitgebreidere handleiding te vinden. Daarin staat meer over geocaching.

Geen lege batterij

Doordat we vaker met de telefoon op pad zijn gegaan, is dat voor ons qua gebruik makkelijker. Het GPS-apparaat heeft als voordelen dat het nauwkeuriger werkt, op je fietst geklikt kan worden en niet je batterijen van je telefoon opslurpt. Bijkomend voordeel is dat je tussendoor niet gestoord wordt door berichtjes of belletjes.

Praktische informatie

Enthousiast over geocaching met kinderen en overweeg je een Garmin GPS-apparaat aan te schaffen? De Garmin eTrex Touchkost 269 euro. Er zijn ook andere versies te koop, in verschillende prijsklassen. Kijk op de site van Garminvoor meer informatie.

Je bestelt dit apparaat eenvoudig bij Bol.com.

Hoe zijn jouw ervaringen met een Garmin GPS-apparaat? Vertel het ons in een reactie hieronder.

Meer lezen

Met kinderen fietsen en wandelen is leuk! Met of zonder GPS-apparaat. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Het testexemplaar mochten we lenen van Garmin, bedankt daarvoor! Zoals je van ons gewend bent delenwe altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Onze zijn van negen loopt met de Garmin etrex 10. De goedkoopste in combinatie met Geocaching.
    Nadeel, kaarten worden niet geladen.
    Maar hij loopt liever op compas. En zolang de meters aftellen, kom je dichterbij. Onze dochter loopt met een oude mobiel. Deze is niet nauwkeurig. Op de plek van de schat kan deze nog wel eens dertig meter aangeven.
    Aankoop Garmin is een goede keuze. Alleen zou het fijner zijn geweest wanneer deze ook de kaarten in zou laden.

    • Al eens contact opgenomen met Garmin of het klopt dat ie kaarten niet in laadt? Ik weet niet precies wat elke type moet kunnen namelijk 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.