A World of Dinosaurs in het Zweedse Kalmar

0
798

Na het Natuurhistorisch Museum in Berlijn, Natural History Museum in Londen en Landgoed Tenaxx in Groningen heeft Saskia wel genoeg dino’s gezien. Maar dan rijdt ze het Zweedse Kalmar binnen en ziet ze een groot bord: A World of Dinosaurs, met wel 100 dino’s aldus het bijbehorende spandoek. Oei, dat zal zoon C. reuze leuk vinden…

A World of Dinosaurs in Kalmar

Ik weet niet goed wat we kunnen verwachten. Het Natural History Museum is wereldberoemd vanwege hun bewegende T-Rex. Ook daar staan heel veel skeletten. Zou A World of Dinosaurs in het bij veel mensen onbekendere Kalmar dat kunnen overtreffen? Ik vraag het me af. Maar de feiten zijn indrukwekkend:

  • 3.000 vierkante m expositie oppervlak
  • 100 skeletten en ‘levende’ dinosaurussen
  • Van de 1 m grote Archaeopteryx tot de 40 m lange en 15 m hoge Mamenchisaurus
  • 10 Sauropods
  • 8 Parasaurolophus dino’s
  • 10 T-Rexen
  • Alle dino’s achter elkaar vormen een rij van 700 m

A World of Dinosaurs is sinds 2013 in Kalmar te vinden.

A World of Dinosaurs in het Zweedse Kalmar.
A World of Dinosaurs in het Zweedse Kalmar.

Een bezoek aan A World of Dinosaurs met kinderen

Als we het terrein op lopen komt een van de medewerkers ons al tegemoet. We zijn iets te vroeg en maken een praatje. De man heeft een flink Amerikaans accent en het bijbehorende joviale gedrag. Zo’n type waarbij je verwacht dat hij alle dino’s zelf heeft opgegraven en hier heeft opgebouwd. We vertellen dat we net in Londen zijn geweest en daar de bewegende T-Rex hebben gezien. Hij lacht: “Die is al heel oud, daar kwamen in het begin heel veel mensen op af, maar nu…”. Ok, toen wij in Londen waren was het nog steeds druk. De man is wel heel erg overtuigd van datgene wat we gaan zien bij A World of Dinosaurs. Ik kijk naar de plek waar we terecht zijn gekomen: het ziet er uit als een grote boerenloods in een wat verwaarloosd landschap. Een beetje shabby eigenlijk.

Binnen staat een medewerker achter de kassa. Al even hartelijk. Hij wil weten waar we vandaan komen en maakt ook al een praatje. Hij benadrukt dat we vooral de tijd moeten nemen. Er is eenrichtingsverkeer in de tentoonstellingsruimte, dus we kunnen niet terug lopen. Ik zie een bordje hangen dat er maximaal 1500 bezoekers tegelijk naar binnen mogen. Zo he, ze verwachten hier nogal wat!

Dan stappen we door het poortje naar binnen. Een donkere ruimte in met grote glazen vitrines. Grote dino skeletten staan erachter. C. leest de moeilijkste namen voor. Een verdere toelichting staat er in het Zweeds en Engels. Hij neemt geen rust om te kijken, want elke keer komt er een andere vitrine in z’n blikveld die zijn aandacht trekt. In redelijk hoog tempo lopen we erlangs.

Camiel vindt de skeletten zo interessant dat hij niet eens de tijd neemt om rustig te kijken.
C. vindt de skeletten zo interessant dat hij niet eens de tijd neemt om rustig te kijken.
De aankleding is sober en de verlichting kan beter.
De aankleding is sober en de verlichting kan beter.

Via een trap komen we een etage hoger in een hele grote ruimte. Links zien we drie T-Rex skeletten. Boven ons hoofd hangt een vliegende dino en rechts zien we twee gigantische lange skeletten van planten etende dinosaurussen met hele lange nekken. Daartussen staat een gigantisch bot van een Argentinosaurus. Van die laatste is in Argentinie meer gevonden. Hierdoor weet men nu dat deze dino wel 40 meter lang was en 20 meter hoog. Hij zou niet eens in de hal van World of Dinosaur passen. De voetafdrukken van deze dino waren zo groot en diep, dat zijn jong er niet meer uitkwam als die erin viel. Hier treffen we de man die we eerder buiten spraken. We zijn inmiddels onder de indruk van de gigantische hoeveelheid skeletten en hij vertelt ons van alles over wat we zien. Voorzover ik de dino vaktermen ken, vertaal ik de informatie voor C.

De drie T-Rexen op een rij.
De drie T-Rexen op een rij.
Ze zijn heeeeeel groot.
Ze zijn heeeeeel groot.
De medewerker geeft uitleg aan de bezoekers. Ik probeer de dino's volledig op de foto te zetten, dat past dus niet.
De medewerker geeft uitleg aan de bezoekers. Ik probeer de dino’s volledig op de foto te zetten, dat past dus niet.
De vliegende dino.
De vliegende dino.

Ik verbaas me erover dat zoveel skeletten en unieke exemplaren hier een plek hebben gekregen. Ik vraag ernaar. De man vertelt dat ze een samenwerking hebben met een museum in China en dat daarom de dino’s hier kunnen staan. Mijn verbazing wordt alleen maar groter. Waarom zou een Chinees museum kiezen voor een hal in Kalmar in plaats van een meer centraal gelegen locatie in Europa? De hele presentatie komt tot nu toe niet heel professioneel over. Tenminste, niet zoals we het gewend zijn van de musea waar we zijn geweest. Met uitgekiende belichting en tentoonstellingsruimtes die de grootte van de skeletten beter uit laten komen.

Ontmoeting met levende dino’s!

We lopen verder en stappen een donkere ruimte in. Op een podium staan meerdere dino’s. Deze keer voorzien van gekleurde lichtspots en enige entourage. Als we de ruimte verder inlopen, worden onze bewegingen gedetecteerd. Plotseling begint een dino te bewegen en geluid te maken. De andere dino’s volgen al snel. Wow, dit is inderdaad andere koek dan die ene bewegende T-Rex in Londen! Wat een indrukwekkend schouwspel. C. drukt z’n handen tegen z’n oren. Hij kijkt liever naar skeletten: “Mama, ik wil verder” hoor ik al snel.

De route komt opnieuw langs skeletten en nagemaakte niet bewegende dino’s. We maken grappige foto’s bij grote afbeeldingen die aan de wand hangen en C. kruipt in een dino ei.

Help, de dino's bewegen!
Help, de dino’s bewegen!
Grommende T-Rex
Grommende T-Rex
Levensechte dino die niet beweegt.
Levensechte dino die niet beweegt.
Hangend in de bek van de T-Rex.
Hangend in de bek van de T-Rex.

Dan een deur. Met een bordje erop. Als je het te spannend vindt, dan kan je direct naar rechts gaan. Anders rechtdoor lopen. Euh… Wat gaan we nu beleven? We doen voorzichtig de deur open. Alweer een donkere ruimte met gekleurd licht. Stapje voor stapje lopen we verder. Omdat we de eerste bezoekers van deze dag zijn, lopen we hier helemaal alleen. Onze looproute gaat bijna onder een levensechte T-Rex door. We schuifelen zo ver mogelijk bij hem vandaan voorbij. Dan beginnen ze te bewegen en geluid te maken. C. is al doorgerend en ik voel me ook niet helemaal op m’n gemak. We zijn hier tenslotte met z’n tweeën…

De volgende ruimte waar we in kijken is minder eng. We zien kleine dino’s spelen bij hun moeder. Er gromt een andere dino, maar die staat verder naar achter. Aan een tafel zien we een vrolijke dinofamilie zitten. C. vertrouwt het allemaal niet echt meer. Nog een keer een trap omhoog om de laatste dino’s te bewonderen.

C. trekt mij naar de uitgang. Ik probeer te checken of hij genoeg heeft gezien, maar hij is de deur al door. Dan zegt hij: “Ik wil nog een keer”. Tja, dat kan dus niet. Je kan een keer de route doen. Door de deur, is door de deur. Dan moet je een nieuw kaartje kopen. Hij wordt inmiddels afgeleid door de dino shop waar we in terecht zijn gekomen. C. vindt alles natuurlijk mooier dan mooi. Maar deze keer heeft hij pech, ik ga geen dino’s kopen.

We hebben uiteindelijk zo’n 45 minuten over de route gedaan. Dat is heel snel. Op drukkere dagen of als je met meer mensen bent, dan doe je er langer over. Ondanks de dino overdosis die ik al heb gehad, ben ik onder de indruk. De soms wat amateuristische inrichting heeft z’n charme, de hoeveelheid skeletten is indrukwekkend en de levensechte dino’s best een beetje spannend.

Ik ga over het tweede gedeelte met bewegende dino's niet te veel verklappen. Je moet het zelf zien.
Ik ga over het tweede gedeelte met bewegende dino’s niet te veel verklappen. Je moet het zelf zien.
Zo'n winkel waar kleine en grote dino-liefhebbers blij van worden.
Zo’n winkel waar kleine en grote dino-liefhebbers blij van worden.

Praktische informatie

A World of Dinosaurs is geopend van eind mei tot begin oktober. De exacte openingsdagen zijn te vinden op de website, net als de openingstijden. Voor kinderen tussen 2 en 12 jaar is de entree 125 SEK (circa 13 euro). Iedereen die ouders is betaalt 175 SEK (circa 18,50 euro).

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Had jij ooit van A World of Dinosaurs gehoord?

Meer lezen

Op zoek naar meer dino’s of info over Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.