Bezienswaardigheden in Dinant voor gezinnen

0
751

Dinant bezoeken met kinderen? Meestal denk je niet aan een stedentrip tijdens een vakantie in de Ardennen. Het is toch meer een bestemming voor actieve activiteiten. Blogger Karijn bezochtvanuit Landal Les Etoiles de bezienswaardigheden in Dinant voor gezinnen. Iets minder actief, maar daarom niet minder leuk. Check het nu zelf!

Dit blog is geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Bezienswaardigheden in Dinant voor gezinnen

De Ardennen kennen veel mensen als outdoorparadijs: met je kinderen kun je er mountainbiken, kanoën, wandelen, abseilen en nog veel meer avontuurlijke activiteiten. Maar wat als je kinderen vijf, net drie en tien maanden zijn en dus nauwelijks outdoorproof? Zijn de Ardennen dan ook aantrekkelijk voor een (korte) vakantie?

Jazeker, kunnen wij volmondig antwoorden! In een eerder blog schreef ik al over de prachtig gelegen uitvalsbasis Landal Les Etoiles. In dit blog vertel ik over twee leuke activiteiten in de omgeving in Dinant.

Op bezoek bij Doornroosje in Chateau de Vêves in Celles

Poeh, dit is wel een echt prinsessenkasteel. We zijn allemaal onder de indruk als we de oprijlaan van het kasteel oplopen. Een groot grijs fort met enorme torens. “Wonen Anna en Elsa hier?” vraagt L. aan haar zus. “Neehee, Doornroosje, van het spinnenwiehiel” Ohja.

Toch blijven Anna en Elsa in gedachte. Zeker wanneer de meisjes in prinsessenjurk en met kroon door het kasteel mogen zwieren. Voor jongens zijn er ridderpakken met schild. L. trekt een Anna-jurk aan en is Doornroosje direct vergeten. Thuis zullen we de klassieke sprookjes toch wat vaker onder de aandacht moeten brengen. Vanaf nu is het Doornroosje, de prinses op de Erwt en Assepoester dat de klok slaat!

Chateau de Veves is net het kasteel van Assepoester.
Chateau de Veves is net het kasteel van Assepoester.

Hoewel het kasteel een sprookjesachtige en koninklijke sfeer ademt, heeft er nooit een prinses gewoond. Het kasteel is altijd in handen geweest vangraven en gravinnen en andere adellijken.

We mogen zelf door het kasteel rondlopen en krijgen een multomap met de geschiedenis van het kasteel mee. Die laten we al gauw voor wat het is. Voor de meisjes zijn alle kamers en zalen vele malen interessanter dan de namen en geboortedata van alle oud-bewoners van het kasteel.

We bekijken eerst de wapenzaal. De meisjes wanen zich prinsessen in de balzaal en dansen rondjes. Op de gang wordt een scène uit, ja alweer dat verrekte Frozen, nagespeeld. We vervolgen onze weg naar de slaapkamer. “Ssst, hier ligt Doornroosje.” Ja, ze ligt er echt, en is in hele diepe slaap.

In de eetzaal poseren de meisjes keurig voor de foto en inspecteren ze het servies en de decoratie. “Aten ze alleen maar soep en druiven? Getver.” Ze lopen over het balkon en groeten ‘het volk’ beneden met een stijve armzwaai. Beneden nemen ze nog een kijkje in de keuken en dan is het kasteel al weer bekeken. Drie kwartier prinses mogen zijn, wat een heerlijkheid!

De binnenplaats van Chateau de Veves.
De binnenplaats van Chateau de Veves.

Praktische informatie

De entree is voor volwassenen 8 euro en voor kinderen 5 euro (prijspeil 2020). Parkeren is gratis. Het adres van Château Vives is 3 Rue de Furfooz, 5561 Celles-Houset.

Is het kasteel een bezoek waard?

Onze kinderen vonden het fantastisch om als prinses door het kasteel te gaan en alle kamers te inspecteren. Voor volwassenen is het kasteel klein. De geschiedenis van het kasteel is op droge wijze op een paar A-viertjes beschreven. Weinig aantrekkelijk. Wij vonden het niet erg en beleefden veel plezier aan de lolvan onze kinderen.

Er zijn overigens op enkele momenten per dag wel rondleidingen met een gids, hoe de rondleiding is weten wij niet. Château Vêves bevindt zich op vijftien minuten autorijden van Dinant.

Citadel Dinant

“Passen wij daar met zijn allen in?”, aarzelend kijkt onze oudste dochter naar de overkant, naar het kleine en wiebelige kabelbaantje dat steil tegen de heuvel naar boven gaat. “Tuurlijk en met ons nog wel een paar meer.” Nog niet overtuigd van het antwoord, maar wel zin hebbend in een avontuur huppelt ze verder aan mijn arm.

We kopen een kaartje en stappen met zijn vijven, met kinderwagen en drie medepassagiers in. In no time zijn we boven op de berg en hebben we vanaf de burcht een indrukwekkend zicht op de stad.

Zicht op Dinant.
Zicht op Dinant.
Entree van de citadel.
Entree van de citadel.
Kabelbaan naar de citadel. Een van de bezienswaardigheden in Dinant voor gezinnen.
Kabelbaan naar de citadel.

Dinant is, net zoals de meeste steden aan een rivier, een belangrijke historische stad. De stad aan de Maas wordt gekenmerkt door de Citadel: een burcht die boven de stad uittoornt, gebouwd in de elfde eeuw. De versterking heeft de inwoners van Dinant vaak in de geschiedenis moeten beschermen. In de citadel is van alles te zien, maar de nadruk ligt op de gevechten tussen de Duitsers en de Fransen in 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zicht op Dinant vanaf de citadel.
Zicht op Dinant vanaf de citadel.
De binnenplaats.
De binnenplaats.

Er is een wapenmuseumpje ingericht met allerlei wapens en andere rekwisieten van soldaten. Daarnaast is geprobeerd de ervaring van soldaten en burgers te laten beleven in een geluidsgang en een compleet donkere ruimte. In deze ruimtes hoor je geknal en geschreeuw van burgers en soldaten. Het is geen prettige ervaring voor onze kinderen en dus verlaten wij al gauw deze ruimtes.

In een andere ruimte is een maquette gemaakt waarin de gevechten en gebeurtenissen in chronologische volgorde verteld worden. Met lichtknopjes kun je de routes volgen die door soldaten zijn afgelegd. Mijn kinderen vinden deze knopjes (licht aan, licht uit) reuze interessant en proberen alles uit. Wij vinden het welletjes en hebben behoefte aan licht.

Militairen en rekwisieten.
Militairen en rekwisieten.

We gaan de burcht uit, lopen buiten wat rond over het terrein en vertrekken naar de speeltuin. Een begraafplaats vormt het bijzondere achtergronddecor van de speeltoestellen. Onze kinderen vermaken zich prima en wij drinken wat op het terrasje.

Met het kabelbaantje, voor ons een grotere belevenis dan de belevingsgang in de citadel, keren we terug in het centrum van Dinant, dat overigens ook de moeite waard is. Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, is geboren en getogen in de stad en dat is te zien. Overal vind je saxofoons.

Op naar de speeltuin.
Op naar de speeltuin.
Vliegtuig in de Citadel.
Vliegtuig in de Citadel.

Praktische informatie

De citadel van Dinant is te bereiken via een trap (408 treden!) of met de kabelbaan. Het liftje van de baan is toegankelijk voor kinderwagens, hoewel je wel een paar trapjes op moet om de lift te bereiken. Bij de citadel zijn toiletten, een souvenirswinkeltje, een terras en een speeltuin.

Er worden gedurende dag rondleidingen gegeven (inbegrepen bij de entreeprijs) en uit ervaring van een paar jaar geleden kan ik zeggen dat die de moeite waard is en geschikt voor kinderen. Ditmaal hadden we een grieperig kind mee en wilden we graag op eigen houtje rondkijken. Daardoor zie je wel minder van de burcht dan met rondleiding.

Entreeprijzen: volwassenen 10 euro en kinderen 8 euro (incl kabelbaan)(prijspeil 2020). Parkeren kan bij de Citadel (gratis) of in het centrum van Dinant.

Kende jij deze bezienswaardigheden in Dinant voor gezinnen al?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor België? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.