Wandelen in de Belgische Ardennen: klauteren langs de Ninglinspo

0
599

Wil je niet te ver rijden en toch het echte buitenland-gevoel hebben? Dan ben je bij de Belgische Ardennen aan het goede adres. Blogger Annemiek woont in het zuiden van Limburg en kan er ook voor een dagje heen rijden. Met haar gezin ging ze wandelen in de Belgische Ardennen langs het riviertje de Ninglinspo. Wandel je mee?

Uitdagend wandelen in de Belgische Ardennen langs de Ninglinspo

De wandeling langs de Ninglinspo staat al een tijdje op de agenda omdat we er al veel enthousiaste verhalen over gehoord hebben. Het startpunt ligt zo’n 60 km vanaf de Nederlands-Belgische grens bij Eijsden en dat maakt dat je er prima op een dag vanuit het zuiden van ons land naartoe kunt. We zorgen ervoor dat we op tijd vertrekken en dat de rugzak goed gevuld is. Zowel lunchpakketten gaan mee als handdoeken en waterschoenen. De bergschoenen doen we al aan, want eerst gaan we wandelen.

Wandelen? Klauteren zul je bedoelen!

Al direct na het verlaten van de parkeerplaats stroomt de rivier je tegemoet. Er zijn enkele bankjes en zo te zien is dit een favoriet plekje van dagjesmensen. Wij laten ons niet verleiden om al te gaan zitten en spelen en lopen stroomopwaarts langs de snelstromende rivier. De kinderen kunnen het niet laten over de stenen te stappen en half door het lage water te waden. Al snel komen we bij een bruggetje en klimmen we langs een smal en stenig pad omhoog. Je moet goed opletten waar je je voeten neerzet. Op sommige plaatsen is een touw in de rotsmuur bevestigd waar je je aan kunt optrekken. En dat is maar goed ook.

Bruggen en watervallen tellen

Gedurende de hele route steek je regelmatig het water over. De bruggen zijn van hout en vaak voorzien van één leuning. Soms kun je ook oversteken via de grote keien, maar vaak is de brug comfortabeler (én je weet zeker dat je voeten droog blijven). Het water stroomt snel en door de vele rotsen ontstaan er steeds weer watervalletjes. Daarnaast zijn er plekken waar het water in een soort kom een mini-meertje vormt. We zien dat er mensen pauzeren en dat kinderen al lekker in het water spelen en dammen bouwen. Sommige kinderen glijden van de rotsen het water in. Er ligt genoeg materiaal om je mee te vermaken en het water is heerlijk verkoelend op een warme zomerdag. Oude kleren blijken geen overbodige luxe.

Een van de vele bruggen die we tegen komen.
Een van de vele bruggen die we tegen komen.

Uitkijkpunt Drouet

De route staat duidelijk aangegeven met bordjes, maar eigenlijk is het heel simpel: volg de rivier stroomopwaarts en boven aangekomen volg je de bordjes naar het uitkijkpunt Drouet. Daar heb je een fenomenaal uitzicht over de Ardense bossen en de vallei van Ninglinspo. Het is een prima plek voor een pauze tijdens het wandelen in de Belgische Ardennen.

De terugweg

Je kunt ervoor kiezen om dezelfde weg terug te gaan, maar nu dus stroomafwaarts. Omdat we het klimmen flink in onze benen voelen, besluiten we een rondje te lopen en gaan via een mild dalend pad weer naar beneden. Het pad voert langs verschillende bospercelen en is een stuk relaxter lopen dan de heenweg. Onderweg pauzeren we nog eens op een omgezaagde boomstam. Opvallend genoeg zien we nu veel minder wandelaars. Zouden die langs de rivier zijn teruggegaan?

En dan: het water in!

De route brengt ons terug naar de grote weg en we besluiten nog even een koel drankje te nemen op het terras voordat we weer richting rivier gaan. Daarna pakken we de handdoeken en waterschoenen uit de auto en lopen het eerste stuk van de route opnieuw. Daar waar het water niet te diep is en waar de zon door de bladeren schijnt, leggen we onze spullen neer en genieten we na van de avontuurlijke tocht. De kinderen (klein én groot) slepen met takken en stenen en vermaken zich prima. Ook wij laten ons verleiden tot het bouwen van dammen en het glijden van rotsen. Wat een heerlijke plek voor een zonnige dag! En wat goed dat we oude kleren aanhebben…

Praktische tips

Wil jij ook wandelen in de Belgische Ardennen? Het startpunt van deze wandeling ligt langs de N633 aan de Rue de Trois-Ponts, nabij Snelweg E25, afrit 46 Spa-Remouchamps richting Sedoz. GPS-coördinaten: 50.468609,5.74354

Parkeren kan op de parkeerplaats, maar op drukke dagen kan deze vol zijn en kan geparkeerd worden langs de N633. Bij de parkeerplaats is een café-restaurant. Hier vind je ook een informatiebord met de verschillende routes. Wij kiezen voor de route naar het uitzichtpunt Drouet en dan door het bos weer terug.

Het kan druk zijn en met name het eerste deel (langs het water) kun je veel mensen tegenkomen. Wat daarbij opvalt, is dat deze route door jong en oud wordt gelopen. We komen ook mensen tegen met kinderwagens die zichtbaar moeite hebben om de wagen over het pad te krijgen. Ons advies: gebruik een rugdrager of stel de wandeling nog even uit tot je kinderen oud genoeg zijn… Kinderen (en volwassenen wellicht) die wat angstig zijn voor smalle bruggen of rotsige paden zullen wat moed moeten verzamelen.

Neem waterschoenen mee als je besluit nog even te blijven om te spelen. De rotsen kunnen scherp zijn en je weet nooit wat er onder water ligt. De wandeling zelf loop je het best met stevige schoenen die ook tegen wat nattigheid kunnen.

Langs de route staan weinig bankjes en prullenbakken. Voor een pauze zul je moeten plaatsnemen op een steen of boomstronk. En denk eraan dat je je eigen rommel ook weer mee naar huis neemt.

Al met al ben je al snel 2,5 – 3 uur aan het lopen, afhankelijk van het aantal pauzes. De afstand is zo’n 6 kilometer, maar door het klimmen en klauteren gaat het allemaal niet héél snel.

Ga jij weleens wandelen in de Belgsische Ardennen? Zou jij deze wandeling langs de Ninglinspo ook zo leuk vinden? Lees ook ons verzamelblog met meer wandelingen met kinderen in de Ardennen.

Meer lezen

Wandelen in de Belgische Ardennen is heerlijk, maar we schreven meer over Belgie. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.