Ritje in de Griezelbus in het Limburgs Museum, bezoek de Paul van Loon tentoonstelling

0
438

Wie ook een fan van de Paul van Loon-boeken Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks of Meester Kikker in huis heeft, doet er goed aan snel nog af te reizen naar het zuiden van het land. Tot en met 21 mei 2018 is in het Limburgs Museum in Venlo de interactieve tentoonstelling ‘Paul van Loon – De andere werkelijkheid’ te zien. Blogger Froukje wilde samen met haar zesjarige zoon wel een kijkje nemen in het hoofd van de beroemde schrijver en een ritje maken in de Griezelbus. Al snel wisten ze dat ze het niet bij deze wisselexpositie zouden laten. Op zoek naar de eieren van museumvogel Pieke ontdekten ze het héle museum en vloog de middag veel te snel voorbij.

Gastvrij Limburgs Museum

Ons bezoek aan het Limburgs museum begint met een lekkere lunch in het Museumcafé. Wat een aardige mensen werken daar! Als randstedelingen zijn we onder de indruk van de gastvrijheid en gezelligheid van de Limburgse serveersters. Ook later aan de kassa voelen we ons erg welkom.

Limburgs Museum
Limburgs Museum: wat je ziet, ben je zelf.

Op zoek naar eieren met de speurtocht

Eerlijk is eerlijk, we komen in eerste instantie voor Dolfje, maar als ons kind hoort dat hij door het hele museum naar eieren van museumvogel Pieke mag zoeken, wordt het weerwolfje even bijzaak. Speurtochten zijn cool!

Op zoek naar het eerste ei van Pieke de museumvogel.

Modern museum

Het Limburgs Museum is modern vormgegeven. We moeten even wennen, maar als we eenmaal door hebben hoe het zit is het juist erg makkelijk: alle tentoonstellingsruimten liggen naast elkaar in lange gangen. Er zijn drie gangen recht boven elkaar. De eerste expositie die we tegenkomen is ‘Kruispunt vrijheid’, een jaarlijks terugkerende tentoonstelling (van maart tot en met mei) waarin kinderen vanaf 8 jaar aan de hand van een opdrachtenboekje kunnen nadenken over vragen als ‘wat betekent vrijheid voor jou?’ en ‘hoe vorm je een samenleving waarin voor iedereen plaats is?’. We lopen er wel even doorheen, maar met zijn 6 jaar valt onze zoon duidelijk buiten de doelgroep, de vragen zijn te hoog gegrepen voor hem. Wel vinden we ons eerste Pieke-ei.

Tijdelijke tentoonstelling ‘Paul van Loon – De andere werkelijkheid’

Door naar de tentoonstelling over Paul van Loon, die geboren is in het zuiden van de provincie. Wat een leuke tentoonstelling blijkt dit. Rondom de beroemde Griezelbus zijn allerlei hoekjes gemaakt waarin alle beroemde karakters van Van Loon voorbij komen. We beginnen met een videoboodschap van de auteur zelf. Natuurlijk bekijken we die met de echte Paul-van-Loon-zonnebril die we bij de entree kregen op onze neus. Er is een bioscoophoek waar de verfilmingen van Van Loons boeken worden gedraaid, het kamertje van Dolfje Weerwolfje is nagebouwd, net als het schooltje van Minuul, de juf van Foeksia. In het klaslokaal van Meester Kikker leren we alles over… kikkers natuurlijk.

Paul van Loon vertelt.
Je naam schrijven op het schoolbord van Juf Minuul.

Ritje in de Griezelbus

Als de kleine museumbezoeker na een poosje toch wel in de Griezelbus durft te kijken, blijk je daar via een telefoon naar luisterboeken te kunnen luisteren en zijn er allerlei spellen te spelen. Hartstikke leuk allemaal, maar als de chauffeur een skelet blijkt te zijn, is de uitgang van het voertuig snel weer gevonden. We ontdekken dat ook een van onze lievelingsboeken, Onzin, van de hand van deze uiterst productieve schrijver is. Wisten we wel, maar waren we even vergeten.

Voor de echte fans: op zaterdag 28 april 2018 komt Paul van Loon naar het museum om zelf te vertellen wat hij het leukst vindt aan de tentoonstelling. In verband met de beperkte capaciteit van het Museumtheater is reserveren via de website van het Limburgs Museum aan te raden.

Ritje in Griezelbus
Wie durft een ritje te maken in de Griezelbus?

Van Neanderthaler tot stedeling

Het Limburgs Museum heeft veertien expositieruimtes en we bekijken ze allemaal. We kijken in de keuken bij de grote gezinnen van vroeger, zien hoe de Venloënaren carnaval vieren en hoe mensen zich ontwikkelden van Neanderthaler tot stedeling. In die laatste ruimte merkt onze zoon bij binnenkomst op: “Oh, hier is het wel heel oud zo te zien.”

Welk kostuum draag jij met carnaval?

Overal een ei

Door de Pieke-speurtocht die al zijn aandacht vraagt, heeft onze kleuter soms een beetje haast, maar het blijkt toch wel een uitstekende manier om overal in het museum te komen. In vrijwel elke ruimte ligt wel een ei. Door een klein opdrachtje uit te voeren verdien je een stempel. Alle stempels samen vormen het antwoord op de vraag waar Pieke is. Omdat je om stempels te verdienen meestal een bepaald voorwerp moet zoeken, ziet ook de kleine bezoeker heel veel museumstukken en krijgen ook meereizende ouders even de kans om rond te kijken.

Onder de burcht

Waar we wat langer blijven hangen, is bij ‘Ridders, jonkvrouwen en horigen’. Burchten en ridders spreken natuurlijk enorm tot de verbeelding en als we een geheime gang onder een burcht door ontdekken, moeten we natuurlijk proberen waar die uitkomt. Als we bovenop de burcht een bouwhoek ontdekken, hoor je ons niet meer: wij werken aan een ridderkasteel.

Na een paar uur is het zo ver, het stempelboekje is vol. We zetten alle gevonden woorden op een rij, zoeken het vogelhuis van Pieke, kraken de code en…

Denk jij dat we Pieke, de vogel van het Limburgs Museum vonden in zijn nest?

Praktische informatie

Het Limburgs Museum is open van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. In vakanties ook op maandag. Ook met Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren en op Tweede Kerstdag is het museum open. Let op, je bent in Limburg: tijdens carnaval is het museum gesloten (net als op nieuwjaarsdag en eerste kerstdag).

Op de dagen dat het Limburgs Museum open is, is het Museumcafé geopend van 10.30 tot 17.30 uur. In de buurt van het museum zijn diverse eetgelegenheden, maar het Museumcafé voorziet ook in een prima lunch en koffie met lekkers.

Kijk voor alle praktische informatie en een overzicht van alle wisseltentoonstellingen op de website van het Limburgs Museum.

Kom indien mogelijk met het openbaar vervoer. Het Limburgs Museum ligt recht tegenover het trein- en busstation van Venlo. Met de auto de stad in komen is, in ieder geval in het weekend, niet gemakkelijk. Rondom het museum zijn voornamelijk blauwe zones, wat betekent dat je een parkeerschijf moet hebben en maximaal twee uur mag staan.

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes in het noorden van Limburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Limburgs Museum. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.