Maak een selfie met je grootste idool bij Madame Tussauds in Amsterdam

0
740

Madame Tussauds, het wassenbeeldenmuseum in hartje Amsterdam, staat bekend om de lange rij mensen die wachten om binnen te mogen. Blogger Annemiek bracht met haar kinderen een bezoek om te ontdekken of die wachttijd de moeite waard is. Ze deelt haar tips voor snellere en goedkopere toegang én ze vertelt je hoe je kans kunt maken op gratis toegangskaartjes.

Madame Tussauds aan de Dam in Amsterdam

“Oh nee, er staat nú al een rij!”, roept mijn dochter L. als we aan komen lopen en Madame Tussauds in de verte zien liggen. Het is kwart over tien ’s morgens en er staan inderdaad al zo’n 20 mensen te wachten. Gelukkig hebben we via de site van Madame Tussauds vooraf tickets besteld en kunnen we via de ‘Fast Track-ingang’ naar binnen. Dit bleek zelfs goedkoper dan wanneer je ter plaatse kaartjes betaalt. Een echte win-win situatie!

We worden vriendelijk welkom geheten en de medewerkster vertelt dat we zoveel selfies mogen maken als we willen. Als we heel voorzichtig doen, mogen we de beelden zelfs aanraken, zodat we kunnen voelen hoe het aanvoelt.

Nadat de tickets zijn gescand, nemen we plaats voor een groot beeldscherm. Er wordt een foto van ons gemaakt, die we aan het einde van ons bezoek kunnen laten afdrukken. Vervolgens mogen we in een lift stappen en worden we samen met ongeveer 8 andere bezoekers naar de vierde of vijfde etage gebracht. Terwijl de lift naar boven gaat, worden we geïnformeerd over wat ons te wachten staat. Alle liftwanden zijn van boven tot beneden voorzien van beeldschermen en zorgen voor een complete beleving. De lift stijgt en het is aan de gezichten van mijn kinderen L. en F. af te lezen dat hun spanning net zo goed begint te stijgen.

Madame Tussauds in Amsterdam
Wij zijn klaar voor een bezoek aan Madame Tussauds in Amsterdam
Madame Tussauds Amsterdam
Eerst moeten we de wachtrij in. Rechts is de ‘Fast track-ingang’ en daar staat (nog) geen rij, gelukkig!

De Koning en Koningin heten ons welkom

Als de lift stilstaat en wij zijn uitgestapt, zien we om ons heen opnieuw grote beeldschermen. Hierop is te zien langs welke thema’s je tijdens het bezoek wordt geleid. Niet alleen bekenden van vroeger, maar juist de sterren van nu staan in de spotlights. Het filmpje duurt niet zo heel lang maar lang genoeg om ongeduldig te worden. F. vraagt al voorzichtig wanneer we die beelden nu te zien krijgen. Zijn vraag wordt direct beantwoord want voor zijn neus gaat een groot rood gordijn open.

We doen een paar stappen naar voren en ineens staan we oog in oog met ons koningspaar. Het lijkt wel alsof ze ons welkom heten in Madame Tussauds. Even herinner ik me de opmerking van zojuist, dat we de beelden best even aan mogen raken, maar om nu meteen de Koning over zijn wang te wrijven vind ik wat te ver gaan. De kinderen willen graag poseren en nemen links en rechts plaats. Nog een beetje voorzichtig en met afstand. Ook zij vinden het best een raar idee om zo dichtbij te staan.

Het Nederlandse Koningshuis is goed vertegenwoordigd. F. maakt kennis met Willem van Oranje en ik maak een selfie met Prinses Beatrix.

De sterren van dit moment

Direct na de koninklijke ontmoetingen, botsen we tegen Enzo Knol op. F. ziet op het beeldscherm dat je samen met hem een vlog kunt opnemen en doet erg zijn best er een leuke vlog van te maken. Hij springt, danst en zwaait terwijl hij zichzelf op de monitor ziet. L. wil ook graag met Enzo op de foto en zo worden de eerste selfies van de kinderen gemaakt.

Iets verderop zien we George Clooney, Robby Williams en Johnny Depp. Bij sommige beelden leg ik de kinderen uit wie het zijn en waar ze die persoon van zouden kunnen kennen. En omgekeerd gebeurt het ook… dat ik door mijn kinderen verteld krijg wie er te zien is.

Moviestar, popidool of sportheld?

We verlaten de grote sterren van dit moment en gaan terug in de tijd. Naar Hollywood, welteverstaan. F. geeft James Bond een hand en L. neemt plaats naast Marilyn Monroe. Gelukkig heeft ze geen rok aan, anders was die omhoog gewaaid.

Een ruimte verder ontmoeten we Michael Jackson en Elvis Presley. Wie dat wil kan samen met Bob Marley een reggae-nummer opnemen. Daarvoor zul je wel een rasta-muts moeten opzetten, zodat jij net als Bob echte dreadlocks hebt. De jongere generatie bezoekers kan naar Ariana Grande en Taylor Swift. Vooral Lieke blijft wat langer bij deze beelden staan om ze goed te bekijken. Wat zullen haar vriendinnen morgen op school zeggen als ze vertelt dat ze op de foto staat met Ariana Grande?

Wij worden een opnamestudio ingelokt door een producer die op zoek is naar een artiest die samen met Adèle een nummer kan opnemen. Met z’n drieën staan we naast haar om uit volle borst ‘Hello’ mee te zingen. Hoewel de producer enthousiast is over ons optreden, denk ik niet dat we ontdekt zijn. We hebben in ieder geval nooit meer iets van hem gehoord…

Een eindje verderop staan de sporthelden bij elkaar. Links staat Messi en recht voor ons Epke. F. gaat op de foto met Formule 1-racer Sebastian Vettel, hoewel hij liever had gezien dat Max Verstappen hier stond. Later horen we dat op de dag van ons bezoek het beeld van Sven Kramer zou worden onthuld. Jammer, want daar hadden we graag een selfie mee willen maken.

Nederlandse artiesten en wereldberoemde DJ’s

Onderweg naar de volgende zaal komen we langs een groot raam van waaruit je goed zicht hebt op de Dam en het Koninklijk Paleis. Voor het eerst beseffen we dat we behoorlijk hoog in het gebouw zitten. We kijken rond en wijzen waar we al allemaal geweest zijn. Dan willen de kinderen verder lopen want uitgekeken zijn ze nog lang niet.

Dankzij de talentenshows op de Nederlandse televisie weten L. en F. precies wie we allemaal tegenkomen op de afdeling Nederlandse zangers. Marco Borsato, Roel van Velzen, Nick & Simon en Guus Meeuwis staan gezellig bij elkaar in een typisch Nederlands decor.

Voor Nederlands beste DJ’s is een hele zaal vrijgemaakt. Wie dat wil kan naast Hardwell plaatsnemen achter de draaitafel en samen de muziek verzorgen. Dit is een populaire plek en veel mensen willen hier graag een foto maken. Dat betekent dat we even op onze beurt moeten wachten maar dat maakt mijn kinderen niets uit.

Genieten van het uitzicht op de Dam
Genieten van het uitzicht op de Dam

Wereldleiders en andere beroemdheden

We vervolgen onze route en komen bij de meer serieuze wassenbeelden van Madame Tussauds. In een hoekje is de kamer van Anne Frank ingericht en iets verderop staan Angela Merkel en Barack Obama vriendelijk naast elkaar. Een paar meter verder maken we kennis met de Dalai Lama en Nelson Mandela. De aandacht voor deze beelden is duidelijk minder en mijn kinderen zitten niet op een lesje politicologie te wachten.

Jammergenoeg krijgen de kunstschilders, zowel de oude meesters uit Nederland, als de buitenlandse beroemdheden, niet de aandacht van mijn kinderen die ze verdienen. Het spelen met een spuitbus en zelf een Mondriaan namaken daarentegen wél. Op deze manier houden de kinderen zich bezig terwijl ik rondkijk bij Rembrandt, Dalí en Herman Brood.

Madame Tussauds Amsterdam
We nemen een kijkje in het Achterhuis en ontmoeten Anne Frank

Een klein rondje langs superhelden tot besluit

Als afsluiting van ons bezoek aan Madame Tussauds willen L. en F. graag op de foto met de grote helden uit de stripboeken van Marvel: Captain America, De Hulk en Thor. Hier krijg ik ze uiteindelijk moeilijk weg, want bij alle beelden moet een foto gemaakt worden. Zelf ken ik eigenlijk alleen maar de Hulk, maar mijn kinderen weten heel goed wie dit allemaal zijn. Nu kunnen ze míj een lesje leren en ik luister graag naar hun enthousiaste uitleg.

Met wie zou jij graag een selfie willen maken in Madame Tussauds?

Hoe druk is het bij Madame Tussauds?

De kinderen kijken hun ogen uit en lopen van het ene beeld naar het andere, alsof er haast geboden is. Toch is er niemand die je dwingt om door te lopen en kun je alles op je eigen tempo bekijken. Om ons heen is het prettig druk. Doordat er steeds ongeveer tien mensen in de lift kunnen, loop je met niet al te veel mensen om je heen langs de beelden en is er genoeg ruimte om foto’s te maken zonder lang te wachten en zonder dat er mensen door je beeld lopen.

Is Madame Tussauds geschikt voor alle leeftijden?

Het publiek is zeer gemêleerd: gezinnen zoals wij met kinderen van 10-12 jaar oud, buitenlandse toeristen, scholieren van een jaar of 16. Heel jonge kinderen zien we niet. De leeftijdsindicatie is vanaf 4 jaar, maar zelf denken we dat het leuker is voor kinderen vanaf een jaar of 8. Als je geen idee hebt wie al die beelden moeten voorstellen, is het mogelijk een stuk minder interessant.

Overal is iets te doen, zoals het opnemen van een vlog, het lopen van een modeshow en spelen dat je een echte DJ bent. Dat maakt een bezoek aan Madame Tussauds tot een complete beleving en geeft een plezierige meerwaarde. Wij zijn althans positief verrast over hoe de inzet van moderne technieken een museum met wassen beelden zo levendig kan maken.

Hoe worden wassen beelden gemaakt?
Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe de beelden worden gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken.
Madame Tussauds in Amsterdam
Kijken door het grote ronde raam van Madame Tussauds in Amsterdam
De gevel van Madame Tussauds in Amsterdam
De gevel van Madame Tussauds in Amsterdam

Praktische informatie

Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum is gelegen aan de Dam in hartje Amsterdam. Parkeren kan in de buurt in een van de vele parkeergarages, maar voordeliger is om met het openbaar vervoer te komen. Vanaf het Centraal Station Amsterdam is het 10-15 minuten lopen naar de Dam. Je kunt ook een tram of bus pakken.

Op de website van Madame Tussauds Amsterdam vind je informatie over actuele openingstijden, bereikbaarheid en hoe je aan voordelige tickets kunt komen. Het vooraf bestellen kan je enkele euro’s per kaartje schelen. Online tickets zijn te koop vanaf 19,50 p.p. (prijspeil 2018). Er zijn combinatietickets te koop waarmee je tevens toegang krijgt tot The Amsterdam Dungeon en een rondvaart.

Madame Tussauds is meestal geopend van 10 uur tot 21.30 uur, waarbij de receptie om 20 uur sluit. Op nationale feestdagen zoals Koningsdag en Dodenherdenking sluit het wassenbeeldenmuseum eerder. Check de website om teleurstelling te voorkomen.

Een bezoek aan Madame Tussauds duurt ongeveer anderhalf uur. In die tijd heb je de meeste activiteiten die er te doen zijn gedaan en heb je met de meeste beelden een selfie kunnen maken. Sla je de meeste activiteiten over, dan ben je in een uur langs alle beelden gewandeld.

Doordat mensen in kleine groepjes worden toegelaten heb je over het algemeen het gevoel dat het er niet heel druk is. Die drukte wordt opgevangen door de wachtrij. Volgens de site sta je op drukke dagen nooit langer dan 20 minuten te wachten.

Het hele wassenbeeldenmuseum is beperkt toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Je moet je komst vooraf aankondigen, dus een spontaan bezoekje is niet mogelijk. Kinderwagens en buggy’s worden toegelaten. De vele trapjes en opstapjes maken het gebruik ervan echter niet erg makkelijk.

Ligging:

Meer lezen

Ben je op zoek naar meer bezienswaardigheden en musea in het centrum van Amsterdam? Klik en kijk voor meer inspiratie:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Madame Tussauds Amsterdam. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.