Regelmatig gaat Saskia met de ferry van Stena Line op vakantie. Waarom ze daarvoor kiest? Dat lees je in dit blog. Met meteen een lading praktische tips voor jouw eerste overtocht met een ferry.
Met de ferry van Stena Line op vakantie
Mijn eerste vakantie zonder ouders naar het buitenland ging naar Engeland, 17 jaar oud was ik. Drie weken op ‘International Farmcamp’, dat betekende doordeweeks werken op een boerderij en in het weekend iets meer van het land zien. Tijdens die vakantie maakte ik voor het eerst kennis met Stena Line. Heel low budget boekte ik voor de nacht een stoel in een soort slaapzaal. Op die leeftijd een prima keuze, maar inmiddels kiezen we voor het comfort van een hut.
Het bleef niet bij die ene keer met Stena Line. Zeker sinds we kinderen hebben kiezen we er vaker voor om met de ferry van Stena Line naar onze vakantiebestemming te gaan. Inmiddels hebben we als gezin ervaring met de volgende routes:
- Hoek van Holland – Harwich, zowel de dag- als de nachtboot (2018)
- Kiel – Göteborg, nachtboot (2008 en 2014)
- Oslo – Frederikshaven, nachtboot (2008)
- Travemünde – Liepaja, dag en nacht op dezelfde boot (2018)
Nu wil je vast weten waarom wij zo’n fan van Stena Line zijn. Dat ga ik je vertellen. Met meteen heel wat praktische tips en handigheidjes.
#1 Het echte vakantiegevoel
Een langere afstand met een boot overbruggen is relaxed. Je hoeft niet op het verkeer te letten, kunt niet verkeerd rijden en je hebt echt tijd voor elkaar. Zodra ik de boot van Stena Line zie krijg ik een vakantiegevoel. Zo’n overtocht met de ferry van Stena Line is net een mini cruise.
#2 Uitgerust aankomen op de vakantiebestemming
Ik verklaar mensen die de hele nacht doorrijden op weg naar hun vakantiebestemming echt voor gek. Het is ook nog eens hartstikke gevaarlijk om zo oververmoeid aan het verkeer deel te nemen. Kies je voor een overtocht met de nachtboot van Stena Line, dan heb je daar geen last van. ’s Nachts lekker slapen, goed ontbijten en daarna uitgerust verder rijden.
#3 Het is een hele belevenis
Zeker de eerste keer op zo’n groot schip is een hele belevenis voor kinderen. Eerst het parkeren van de auto in het ruim en daarna een kijkje nemen in de hut. Als je een buitenhut boekt kunnen ze zelfs vanuit hun bed de zee zien.
Op de meest populaire routes (o.a. naar Zweden, Noorwegen en Engeland) is er op de schepen van alles te doen voor kinderen. Ze gaan zich zeker niet vervelen.
Reis je op een route waar de schepen minder faciliteiten hebben? Zorg dan dat je ze bijvoorbeeld verrast met een leuk vakantie doeboek of neem zelf wat spelletjes mee.
#4 Het eten aan boord op weg naar Scandinavië
Alleen al voor het dinerbuffet op de routes naar Zweden en Noorwegen kiezen wij voor Stena Line. Zo uitgebreid, zo lekker. Vooral visliefhebbers zullen hun bordje keer op keer vol scheppen. Maar ook als je niet van vis houdt is er genoeg keuze. Er zijn twee shifts voor dit buffet. Als je met kinderen reist is het verstandig om bij het boeken van de overtocht direct je plaatsje bij het dinerbuffet voor de eerste ronde te reserveren. Je gaat daar echt geen spijt van krijgen.
Op de route Hoek van Holland – Harwich hebben we alleen ontbeten. Ook hier treffen we een zeer uitgebreid ontbijtbuffet aan. De route Travemünde – Liepaja is minder toeristisch en heeft maaltijden die meer basic zijn.
#5 Vriendelijk personeel
Het is vast hard werken voor het personeel aan boord van een ferry, maar als gast merk je daar niets van. Glimlachend worden we welkom geheten aan boord. Kijk je wat zoekend om je heen? Dan vragen ze meteen of ze je ergens mee kunnen helpen. Dat is natuurlijk zoals het hoort, maar ik weet ook dat het niet overal vanzelfsprekend is.
Praktische tips voor eerste keer met een ferry van Stena Line
Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de overtocht. Daarnaast kun je besparen door net een dag eerder of dag later te gaan, doorgaans liggen de prijzen in het weekend het hoogste.
Vertrek op tijd
Vaar je vanuit een haven in het noorden van Duitsland? Vertrek dan ruim op tijd. Op de Duitse wegen wordt veel aan wegonderhoud gedaan en de kans dat je in de file komt is heel erg groot. Een andere optie is om vooraf enkele dagen door te brengen in een van de leuke Duitse steden, zoals Bremen, Bremerhaven of Lübeck.
Niet bij de auto kunnen onderweg
Zorg voor een aparte tas die je mee kunt nemen naar de hut. Tijdens de overtocht mag je meestal niet naar de auto. Alleen op de route Travemünde – Liepaja was het op enkele vaste tijdstippen mogelijk om bij de auto te komen. Op de andere routes is het autodek tijdens de overtocht afgesloten.
Kinderbedje
De hutten zijn efficiënt ingericht. Dat betekent dat een campingbedje vaak niet past. Ons advies is om voor jonge kinderen een Deryan bedje op het onderste bed te zetten. Als je geluk hebt dan kun je dit bedje misschien net in het gangpad kwijt, maar hier kun je niet automatisch van uit gaan.
Wifi op de boot
Reis je met pubers? Dan kun je ze alvast verklappen dat er wifi is op het dek waar de belangrijkste voorzieningen zijn. Hou er wel rekening mee dat je alleen wat op social media kunt doen, filmpjes kijken op YouTube gaat niet (situatie in 2018).
Wil je weten waar je allemaal heen kunt varen met Stena Line? Check dan alle routes op hun website. Op onze bucketlist staat in ieder geval nog de route naar Ierland.
Meer lezen
Op zoek naar meer informatie over overtochten met Stena Line? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Met Stena Line van Travemünde naar Liepaja in Letland
- Mini cruise Hoek van Holland – Harwich
- Direct naar alle blogs met tips voor onderweg
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Bewaar op Pinterest!