Catalonië: wandelen met kinderen in de Pyreneeen

3
700

Inbijna elke folder over de Spaanse Pyreneeën staat een foto van een meer, hoge bergen en besneeuwde toppen. Dat meer ligt in het Parc Nacional d’Aigüestortes i Etany de Sant Maurici en wij zijn er geweest!

Parc Nacional d'Aigüestortes i Etany de Sant Maurici
Parc Nacional d’Aigüestortes i Etany de Sant Maurici

Wandelen met kinderen in Parc Nacional d’Aigüestortes i Etany de Sant Maurici

Het startpunt van de wandelingen door het nationaal park in de Pyreneeën is het dorpje Espot. Aan het begin van het dorp parkeerden we de auto. Bij een loket kan je tickets kopen voor een taxi die je hoog in de bergen brengt. Denk bij het woordje taxi niet aan de bekende Mercedessen die we in Nederland vaak zien rijden, hier zijn het stoere witte Landrovers. Wil je hier geen gebruik van maken? Dan kan je zelf verder rijden tot aan de entree van het nationaal park en daar je auto parkeren. Wandelen naar het meer is dan nog een heel eind en zeker met kinderen geen optie.

De Landrover staat klaar om ons naar het Parc Nacional d'Aigüestortes i Etany de Sant Maurici te brengen.
De Landrover staat klaar om ons naar het Parc Nacional d’Aigüestortes i Etany de Sant Maurici te brengen.
Al snel gingen de jassen uit.
Al snel gingen de jassen uit.

De Landrover bracht ons in een half uurtje van 1300 meter naar 1950 meter hoogte. We werden afgezet bij het meer van de foldertjes: Estany de Sant Maurici. De hoge bergtoppen waren opeens een stuk dichterbij en weerspiegelden in het meer. We volgden een goed begaanbaar pad langs het meer en keken onze ogen uit. We wandelden hier begin mei en de sneeuw lag op de bergtoppen. Tot groot plezier van dochter M. en zoon C. kwamen we restjes sneeuw tegen. Na 30 minuten wandelen en het maken van heel veel foto’s kwamen we aan bij de waterval.

Omdat in deze periode van het jaar de sneeuw flink aan het smelten is, was de waterval extra groot. Maar ook in de zomer is het de moeite waard om hierheen te lopen. C. klom samen met G. over de stenen om dichter bij de waterval te komen, hij glom van trots toen hij op de gewenste steen stond. M. vond het vooral heel veel kabaal en keek vanaf een afstandje.

Omhoog wandelen c.q. klimmen.
Omhoog wandelen c.q. klimmen.
Camiel heeft de genen van Gerard en klimt zonder problemen omhoog. Maureen en ik lopen beide beter op vlakker terrein.
C. heeft de genen van G. en klimt zonder problemen omhoog. M. en ik lopen beide beter op vlakker terrein.
Vanaf een bruggetje kijken naar het water dat met grote snelheid naar beneden stroomt.
Vanaf een bruggetje kijken naar het water dat met grote snelheid naar beneden stroomt.

Vanaf de waterval was het een flinke klim omhoog naar onze volgende bestemming: Estany de Ratera. Na 15 minuten klimmen kwamen we op een weg waar in de zomer ook Landrovers rijden om wandelaars nog verder omhoog te brengen. Hier gingen we naar links en liepen we 15 minuten door. We zagen steeds meer sneeuw, vooral C. leefde zich helemaal uit en begon zelfs sneeuwballen te gooien. Helemaal enthousiast maakten we foto’s op een plek waar de sneeuw net zo hoog is als M. lang is. Nog niet wetende dat we nog hogere sneeuw tegen zouden komen!

Indrukwekkend....
Indrukwekkend….

Bij Estany de Ratera keken we onze ogen uit want er lag zelfs sneeuw op de het water. We liepen in het zonnetje door de sneeuw, soms zakten we zelfs tot onze knieën weg. Het is zo gek om het niet koud te hebben als er zoveel sneeuw ligt. Aan de rand van het meer hielden we een kleine pauze en kregen maar geen genoeg van het uitzicht.

Zoals het in de bergen gaat kan het weer snel omslaan en per dal ook verschillen. Achter de bergen zagen we grijze wolken tevoorschijn komen en de wind werd frisser, tijd om aan onze terugweg te beginnen. In een half uur liepen we over de Landrover-weg naar ons beginpunt terwijl het ondertussen een klein beetje begon te regenen. Gelukkig zette het niet door.

En als extraatje stond er een groepje reeën bij de stenen.
En als extraatje stond er een groepje reeën bij de stenen toen we terug reden.

Onze totale wandeling was 1,5 uur. Inclusief onderweg foto’s maken en exclusief onze pauze bij de waterval en aan het meer.

Praktische zaken en kosten

Bij vertrek moet je aangeven hoe laat je de taxi terug wil hebben. Onze taxi vertrok om 10 uur en we hadden een taxi terug om 13 uur. Dat ging prima. Als het drukker is (wij kwamen nauwelijks mensen tegen) of als je langer wil picknicken, dan kan je later je taxi later laten komen, dit moet je vooraf aangeven.

Er zijn meerdere opties voor wandelingen in het Nationaal Park in de Pyreneeën in combinatie met een Landrover-rit:

  • Met de Landrover naar Estany de Sant Maurici en daar wandelen naar de waterval en/of Estany de Ratera of zelfs nog verder. Voor volwassenen is een retour 10,20 euro en voor kinderen tot 11 jaar 6,30 euro.
  • Naar Estany de Ratera met de Landrover, daarna wandelen naar Estany de Sant Maurici en vanaf daar terug met de Landrover. Volwassenen betalen 16 euro en kinderen tot 11 jaar 13,50 euro.
  • Met de Landrover naar Amitges, wandelen naar Estany de Sant Maurici en dan de Landrover weer. Dit kost 20 euro voor volwassenen en 16,50 euro voor kinderen tot 11 jaar.
  • Een andere route gaat van Espot met de Landrover naar Estany Negre. Daarna loop je 1,5 uur naar Presa de Llardres en vanaf daar breng de Landrover je terug naar Espot. Volwassenen betalen hiervoor 30 euro en kinderen tot 11 jaar 27 euro. Bij deze trip zit je veel langer in de Landrover dan bij de andere opties.

Daarnaast zijn er allerlei tussenvarianten mogelijk, deze staan overzichtelijk aangegeven bij het loket waar je je kaartje koopt. Wij hebben de eerste wandeling gedaan en vinden dit echt een aanrader om met kinderen te doen.

De paden van onze wandeling waren goed begaanbaar. Ik weet niet hoe het op de andere stukken is want die lagen nu onder de sneeuw. Maar omdat de Landrovers ook op de verschillende plekken kunnen komen, is het altijd mogelijk om hun makkelijke weg te gebruiken. Om een inzicht te geven in de stijging heb ik hierbij de hoogtes van de verschillende plekken:

  • Espot 1300 meter
  • Estany de Sant Maurici 1950 meter
  • Estany de Ratera 2100 meter
  • Amitges 2400 meter
  • Estany Negre 2400 meter
  • Presa de Llardres 2030 meter

Mocht je meer tijd hebben om te wandelen in de Pyreneeën, kijk dan ook eens naar de wandelmogelijkheden in Els Empedrats.

Krijg jij al zin om te gaan wandelen met kinderen in de Pyreneeën?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer informatie over wandelen met kinderen in het buitenland of over Catalonië? Klik & kijk dan verder:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

3 COMMENTS

  1. Wow ziet er echt mooi uit dat meer en die bergen. Kan me voorstellen dat het raar is om zo in de zomer toch nog in de sneeuw te lopen. Weer heel wat anders dan een dagje naar zo’n indoor ding.

  2. wat gaaf! Ik ben zelf vorige maand in Catalonië gaan wandelen en bedacht me toen al dat het een prima bestemming is met kinderen. Leuk om jullie ervaringen te lezen.

    • Dank je wel! Wij waren ook aangenaam verrast door de kindvriendelijkheid van Catalonië. Het is echt een hele geschikte bestemming voor gezinsvakanties.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.