Muiderslot met kinderen

0
584

Blogger Daphne kwam voor haar werk regelmatig langs het Muiderslot. Hoog tijd om eens binnen te gaan kijken!

Muiderslot met kinderen

Samen met mijn oudste 2 dochters ben ik naar het Muiderslot geweest. Na het parkeren volgden we de bordjes Muiderslot. Dit bleek verder weg te liggen dan verwacht, we moesten een kwartiertje door de stad lopen om er te komen (het is een gave van mij om steeds een parkeerplaats te vinden die ver weg ligt…). Na flink doorstappen zien we het Muiderslot en de parkeerplaats naast de ingang eindelijk liggen. Bij de kassa kopen we een speurtocht en dan kunnen we naar binnen!

Het Muiderslot.
Het Muiderslot.

We gaan de ridderroute lopen en moeten daarvoor links achterin de trap op. De route staat aangegeven met bordjes. Voordat we de 83 treden omhoog gaan, nemen we eerst even een kijkje in de kerkers. Daar lezen we welke straffen mensen vroeger kregen.

Na de kerkers beginnen we aan de klim naar boven. Tussendoor zijn er kleine nisjes waardoor de meiden naar buiten kunnen kijken en halverwege komen we een kamer tegen waar de meiden hun eerste stempel halen. Dan weer verder omhoog, je wordt haast duizelig van alle rondjes draaien. Dan staan we toch bovenaan! Met een andere trap gaan we een klein stukje naar beneden.

We lopen weer naar beneden.
We lopen weer naar beneden.

In deze kamer kunnen de meiden hun tweede stempel halen. Met een drukpers maak je stempels op een kaart die in het boekje vast zit. De drukpers gaat een beetje zwaar, dus ze moeten goed hun best doen.

We vervolgen onze weg en komen op een plek waar kostuums staan en veel verkleedkleren liggen. De meiden mogen een stempel zetten als ze in het hofnarrenpak iets grappigs hebben gedaan. Dit resulteert in 2 gekke bekke foto’s:

Vervolgens verkleden ze zich nog als ridders en jonkvrouwen.

Na al het verkleden lopen we door na de volgende kamer. Hier kunnen de meiden op een ‘paard’ met lans tegen elkaar strijden. De paarden staan een stuk uit elkaar en daartussen is op een beeldscherm te zien hoe de paarden dichterbij elkaar komen. Dit gebeurt alleen als de meiden de paarden laten galopperen alsof je op een wipwap zit. Op het moment dat de paarden bij elkaar komen moeten ze duwen tegen de lans, alsof je elkaar van het paard af stoot. Beide keren ‘raken’ ze elkaar niet en blijven ze allebei op het paard zitten. Ze stappen af met een tevreden gelijkspel 😉

Nadat ze in dezelfde kamer in een ridderpak hebben gestaan mogen ze weer een stempel zetten. In een zijkamer moeten de meiden nog de Orde van het Muiderslot voorlezen (nazeggen) en dan krijgen ze een laatste stempel op hun oorkonde.

De orde van het Muiderslot.
De orde van het Muiderslot.

Als we het laatste trapje aflopen komen we in het winkeltje. Als de meiden daar hun stempelkaart laten zien kunnen ze tot ridder of jonkvrouw geslagen worden. Ze willen allebei tot ridder geslagen worden, maar de meneer vergist zich en maakt jonkvrouwen van ze. Zodra hij klaar is komt hij erachter dat hij het fout gezegd heeft en doet hij het nog een keer over. Nu zijn ze jonkvrouw-ridders, ze krijgen een medaille.

Oorkonde, stempelkaart en medailles.
Oorkonde, stempelkaart en medailles.

In het boekje van de speurtocht zitten ook stickers, behorende bij de valken, de tuinen en het muiderslot als plattegrond. Je hoeft niet perse naar de plek toe om de stickers te plakken, maar wij besluiten een rondje buiten te gaan maken en de stickers daar te plakken. We lopen eerst naar de kruidentuin.

Op naar de kruidentuin.
Op naar de kruidentuin.
De kruidentuin met op de achtergrond het Muiderslot.
De kruidentuin met op de achtergrond het Muiderslot.

Daarna gaan we op zoek naar de vogels, we zien uilen en valken. Er is een valkenier die iets verteld over de valken. De snelste valk kan wel snelheden halen van 395 km per uur. Dit maakt vooral op de oudste indruk, maar verder vinden ze dit niet zo interessant. Dus we plakken onze stickers en gaan weer verder op pad.

Mooie valk.
Mooie valk.
De valkenier vertelt meer over de valk.
De valkenier vertelt meer over de valk.

Daarna wil ik eigenlijk richting huis, de meiden hebben echter een brug gezien waar ze nog heel graag overheen willen. Via de Torenroute lopen we over het bruggetje. De opdrachten en het plakken van de stickers laten we even. We maken nog een foto op het bruggetje en dan op weg naar huis. De volgende keer lopen we de torenroute goed, voor vandaag was het genoeg

Zicht op het binnenplein.
Zicht op het binnenplein.
Op de brug.
Op de brug.

Praktische informatie

Volwassenen betalen 16,50 euro (prijspeil 2022) om binnen te komen voor kinderen van 4 t/m 11 jaar betaal je 10 euro (prijspeil 2022). Met een Museumkaart kan je gratis naar binnen. Meer informatie over openingstijden en parkeren is te vinden op de website van het Muiderslot.

Ben jij al eens in het Muiderslot geweest met je kinderen?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar andere kastelen en forten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.