Familiereis in Engeland: al onze tips verzameld

0
1104

Op zoek naar tips voor een familiereis in Engeland? Onze bloggers komen er graag en hebben al hun tips in dit artikel verzameld. Zo vertellen we je over leuke routes, stedentrips, bezienswaardigheden en waar je zoal aan moet denken wanneer je een kindervakantie naar Engeland gaat plannen. Ook vertellen we je waar je je reis het beste kunt boeken. Veel leesplezier!

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Engeland met het gezin

Familiereis in Engeland: welke bestemming kies je?

Engeland is te groot om tijdens één reis te bezoeken. Daarom adviseren we je om een bepaald deel van Engeland te kiezen en je daarop te focussen.

Over Engeland heerst het vooroordeel dat het er altijd nat is. Dat is niet juist. Hoewel het in Schotland en Wales, de andere delen van Groot-Brittannië, inderdaad vaker regent dan in Nederland is het in bijvoorbeeld Zuid-Oost Engeland een stuk droger en ook zonniger. Het klimaat lijkt verder sterk op het Nederlandse: milde zomers en milde winters. Dit maakt het tot een ideale vakantiebestemming voor de zomervakantie. 

Onze favoriete bestemmingen in Engels voor het gezin hebben we hieronder verzameld.

Cornwall met kinderen

Cornwall is het meest zuidwestelijke puntje van Engeland en kent een relatief warm en droog klimaat, zeker als je het vergelijkt met de rest van Engeland. Door de warme golfstroom groeien er subtropische planten wat het een hele bijzondere bestemming maakt. De mooie kustlijn is afwisselend en biedt een combinatie van strand en prachtige wandelpaden. Geen wonder dat veel mensen dit deel van Engeland weten te vinden voor een vakantie.

Onze bloggers hebben Cornwall zowel in het voorjaar als in de zomer bezocht. Al hun ervaringen lees je in het uitgebreide blog Cornwall met kinderen

familiereis engeland
De prachtige kustlijn van Cornwall

Devon met kinderen

Naast Cornwall ligt het gebied Devon, ook een populaire bestemming bij gezinnen. Ook hier kun je prachtige kustlijnen ontdekken, bijvoorbeeld op het beroemde South West Coast Path. Ook vind je in Devon het bijzondere Dartmoor National Park. Maar ook aan charmante Engelse stadjes is in Devon geen gebrek, het mooiste plekje is waarschijnlijk toch wel Clovelly. 

Verder lezen? Dat kan in deze blogs:

familiereis in engeland
Wandelen aan de kust van Devon

Zuid-Engeland met kinderen 

Wil je meer zien dan alleen Devon en Cornwall tijdens je familievakantie in Engeland? Kies dan voor een rondreis door heel het zuiden van Engeland.

Het prachtige landschap begint al zodra de boot aanmeert bij de prachtige rotskust van Dover. Dit deel van Engeland wordt de ‘Tuin van Engeland’ genoemd. In vroegere tijden werden hier de kastelen en landhuizen gebouwd. Veel van deze prachtige plekken zijn nu te bezoeken, net als de bijbehorende tuinen.

Meer richting het westen is de natuur ruiger. Aan de noordkant van Cornwall en Devon is vooral de combinatie van de Atlantische oceaan en de rotsen de moeite waard. 

Meer lezen over Zuid-Engeland? Dat kan in dit uitgebreide artikel

Clovelly tijdens je familiereis in Engeland
Clovelly

Noord-Engeland met kinderen

Ook Noord-Engeland is een aanrader met kinderen. Veel gezinnen combineren een bezoek aan bijvoorbeeld het Lake District met een rondreis door Schotland. Maar ook de omgeving van Landal Kielder Waterside Park is een aanrader. Combineer je reis met een bezoek aan Newcastle en je hebt een leuke familiereis in Engeland voor het hele gezin.

Noord Engeland met kinderen
Een uitstapje naar Schotland is zo gemaakt

Het Peak District met kinderen

Zoek je een vakantiebestemming voor je familievakantie in Engeland waar je mooie natuur en stoere steden kunt combineren? Kies dan voor het noordelijk gelegen Peak District als uitvalsbasis. Bezoek de vele grotten, fiets over oude spoorbanen en maak de mooiste wandelingen. 

Stedenliefhebbers kunnen een vakantie in het Peak District combineren met Manchester en Liverpool. Waarbij Manchester de bestemming is voor voetballiefhebbers en Liverpool vooral in trek is bij muziekliefhebbers.

Lees in dit blog meer over het Peak District National Park.

De stepping stones van Dovedale.
De stepping stones van Dovedale, een van de mooiste plekken in het Peak District..

Stedentrip Londen met kinderen

En last but not least: Londen met kinderen. In Londen is genoeg te doen voor het hele gezin, van jong tot oud en alles daar tussenin. Een bezoek aan Londen met kinderen valt of staat met een gedegen voorbereiding. Wij hebben daarom al onze tips voor je op een rijtje gezet in dit uitgebreide blog over Londen met kinderen

In het London Transport Museum
In het London Transport Museum

Tips voor het maken van een keuze

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de bovenstaande gebieden, dan helpen onderstaande tips je wellicht:

  • Houden jij en je kids meer van cultuur of natuur? Wandelen of juist niet? Dit bepaalt ook deels je bestemmingen voor je gezinsreis in Engeland. 
  • Je kunt een rondreis door Engeland zowel voor de meivakantie als de zomervakantie plannen. Houd er rekening mee dat het in de meivakantie laagseizoen is, maar dat het in de zomer vooral in Cornwall en Devon juist weer erg druk kan zijn. 
  • Reis je graag rond, maak dan zelf een combinatie van de bovengenoemde bestemmingen of kies voor een complete rondreis. Blijf je liever wat langer op één plek om vanuit daar uitstapjes te maken, dan is het slim om een vakantiehuis te boeken, dit kan bijvoorbeeld via Interhome.
  • Plan bovendien voldoende tijd in voor je overtocht naar Engeland. Je kunt Engeland op meerdere manieren bereiken, de handigste manier is per eigen auto. Je kunt dan via de Kanaaltunnel of met de boot van Calais naar Dover. Je overtocht naar het noorden van Engeland gaat van IJmuiden naar Newcastle, lees hier het verslag van Jolinda over hoe kidsproof deze overtocht is. Je overnacht in een hut op de boot. Tijdens de overtocht mag je meestal niet bij je auto, zorg dus dat je een tas hebt waar alles in zit dat je aan boord nodig hebt.
  • In Engeland rijdt men links. De eerste uren is dat best spannend. Het vraagt van de bijrijder om goed mee te kijken en op te letten. Het went gelukkig snel. Daarnaast zien andere weggebruikers aan je kenteken dat je niet gewend bent om links te rijden, ze houden daar rekening mee. 
Devon in Engeland
Devon in Engeland

Familierondreis Engeland plannen

Je hebt hopelijk een keuze gemaakt voor een bestemming in Engeland. Dan is de volgende stap het kijken naar welk vervoersmiddel en accommodatie je kiest. Ga je met de auto dan kun je een tent meenemen en gaan kamperen. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plekken in Engeland soms dagen achter elkaar kan regenen dus dan is een tentje misschien niet wat je wilt. Een vouwwagen of een camper is dan wellicht een beter idee. 

Wil je liever overnachten in accommodaties? Boek die zeker vooraf, want er zijn op sommige plekken maar beperkte mogelijkheden. Soms kun je overnachten op vakantieparken in huisjes. Een B&B of lodge behoort ook tot de mogelijkheden. 

Reisroute bepalen voor je familiereis in Engeland

Voor je zomervakantie geldt voor de meeste gezinnen dat je niet van hot naar her wilt racen om zo veel mogelijk te zien. Wij adviseren dan ook om de rijafstanden niet al te groot te maken. Rondreizen in Engeland kost tijd omdat er minder snelwegen zijn zoals wij deze in Nederland kennen, vaak bestaat de doorgaande weg uit een tweebaansweg waar je niet altijd lekker door kunt rijden. 

Daarnaast wil je ook niet elke dag je spullen in- en uitpakken want ook dat is een tijdrovende bezigheid. Idealiter blijf je zo’n 2-4 nachten op één plek, afhankelijk van hoeveel er te zien en te beleven is en waar je interesses liggen.

Soms is het handig om af en toe een vrije dag te plannen. Zo kun je een wandeling verplaatsen indien het slecht weer is of juist een museum bezoeken op zo’n dag. Bovendien leert ervaring ons dat het soms ook heerlijk is om een dag of wat helemaal niks te doen, maar gewoon lekker bij te komen op een leuke plek waar de kinderen kunnen spelen en jij met een boek op de bank kunt zitten. 

Sowieso adviseren we je om van tevoren reisgidsen en een wegenkaart te kopen, zodat je met behulp hiervan je reis verder kunt uitstippelen. 

Onze favoriete reisgidsen en wegenkaarten van Engeland zijn:

op de South West Coast Path
op de South West Coast Path

Familie vakantie in Engeland boeken

Je bent eruit naar welke bestemming je gaat en je hebt (min of meer) een route bepaald. Het enige dat je dan nog rest is het boeken van het vervoer, de accommodaties en eventuele activiteiten.

We hebben onze favoriete websites om je familiereis in Engeland te boeken hieronder voor je op een rijtje gezet:

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het zelf samenstellen van jouw rondreis? Kies dan voor de online cursus ‘Zelf een rondreis plannen’ van De Vakantie Academie. Daarbij word je stap voor stap met behulp van een handig werkboek meegenomen. Aanrader!

Georganiseerde gezinsreis in Engeland

Wil je al het zoek- en regelwerk liever uitbesteden zodat jullie gewoon lekker kunnen gaan genieten op vakantie? Boek dan een volledig verzorgde rondreis door Engeland voor het gezin.

Wij kunnen je de onderstaande reizen tippen. Al deze reizen zijn inclusief overtocht:

Alle bovenstaande reizen zijn te boeken via ANWB Vakanties. Andere reisorganisaties die rondreizen door Engeland aanbieden en wij van harte kunnen aanbevelen zijn:

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Engeland met het gezin

Heb jij na het lezen hiervan ook zo’n zin gekregen om op een familiereis naar Engeland te gaan? En zijn er nog plekken die we de volgende keer echt moeten bezoeken? Laat gerust een comment achter!

Meer lezen

Wil je meer lezen over een gezinsvakantie in Engeland of andere bestemmingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n linkje een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij een kleine commissie. Hiermee kunnen we de website draaiende houden. Dank daarvoor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.