Blogger Fieke ging met haar 7-jarige dochter R. een dagje naar Amsterdam, bewonderde de beeldententoonstelling van Miro en ontdekte dat het Rijksmuseum ontzettend leuke workshops voor kinderen heeft.
Maak je eigen Miro-meesterwerk in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is al weer een tijdje open na de grote verbouwing. Wij waren er nog niet geweest, maar toen de uitnodiging kwam om de kinderworkshop ‘Maak je eigen meesterwerk’ bij het Rijksmuseum te volgen waren zowel R. als ik direct enthousiast.
Omdat Amsterdam niet om de hoek van Deventer ligt hadden we besloten er een leuke moeder/dochter dag van te maken. Want hoe leuk is het om af en toe iets met één van je kinderen te doen i.p.v. met zijn allen. Ik reis zelf met 40% korting met de trein en sinds kort reizen kinderen gratis bij de NS en dus gingen we gezellig met de trein, dat maakt zo’n dagje uit direct weer specialer voor de kinderen. Rond 11 uur waren we in Amsterdam en we besloten naar het Rijksmuseum te lopen. Het was immers prachtig weer en zodoende zagen we direct wat van Amsterdam, R. was er nog niet eerder geweest. De levende standbeelden op de Dam, de scheve herenhuizen, de grachten en de bruggetjes met slotjes werden allemaal met veel aandacht bekeken.
Het is ongeveer 3 km lopen naar het Rijksmuseum vanaf Amsterdam Centraal, met een tussenstop voor een drankje en wat te eten waren we bij aankomst direct klaar om dingen te gaan doen. Omdat we nog wel wat tijd voor de workshop over hadden zijn we eerste nog even gaan kijken bij de 12 grote Nijntjes die in het kader van Nijntje 60 jaar op het plein voor het Rijksmuseum staan. Ze zijn beschilderd door kunstenaars en het bekijken waard. Maar toen was het echt tijd voor het Rijksmuseum.
Beeldententoonstelling van Miro
In de tuinen van het Rijksmuseum is deze zomer (nog tot 11 oktober 2015) een beeldententoonstelling van Joan Miro. Joan Miro is vooral beroemd om zijn schilderijen met magische gestaltes, dieren, zonnen en sterren. Dat hij beeldhouwer was is minder bekend. In de tuinen staat 20 van zijn beelden tentoongesteld. Miro staat bekend om het maken van beelden van gevonden voorwerpen uit de natuurlijk of het dagelijks leven. Daarnaast maakte hij beelden van bolle en ronde gestalten die je ook in zijn schilderijen tegenkomt. Miro zijn werken zijn of zwart of zeer kleurrijk, geschilderd in primaire kleuren.
In het teken van deze tentoonstelling heeft het Rijksmuseum een workshop voor kinderen. Omdat wij goed voorbereid op de workshop wilde komen zijn R. en ik eerst de beelden gaan bekijken. In de tuin kan je bij de workshoptent een plattegrondje ophalen maar bij alle beelden, die groot genoeg en herkenbaar zijn, staat een prima uitleg. We hebben gekeken naar welke gevonden voorwerpen we konden herkennen, welke vormen de beelden hadden en wat ze zouden voorstellen. R. bekeek ze van alle kanten en stond dus regelmatig op de kop te kijken! En natuurlijk bepaalden we of we ze wel of niet mooi vonden. Bij R. vielen de gekleurde in de smaak, maar ook de bolvormige vond ze mooi.
Wij waren er met prachtig weer, waardoor het waterkunstwerk ‘Hide en Seek’ een leuke afwisseling was. Wanneer het water laag is kan je er snel in rennen en dan in het midden gaan staan. Je bent ‘weg’ als het water weer omhoog gaat. R. vond het geweldig!
Workshop: Maak je eigen meesterwerk in Miro-stijl
Aan het einde van ons rondje door de tuin kwamen we weer bij de grote pagode tent, die vlak bij de Teekenschool staat. De tent is prachtig gelegen en kijkt zo de tuin in. In deze pagode tent vindt de inloopworkshop plaats, bij slecht weer wordt de workshop in de Teekenschool gegeven. Het was vrij rustig toen wij kwamen, met 7 andere kinderen volgde wij de workshop, maar er was zeker plaats voor 15-20 kinderen. De workshop is voor kinderen maar als ouder mag je ook zelf mee doen, maar het is niet de bedoeling dat je je kind mee gaat helpen.
De workshop wordt door een enthousiaste dame, Henny, gegeven die ons van harte welkom heet, daarnaast is David er die ondersteuning biedt tijdens de workshop en voor alle materialen zorgt. We mogen aan tafel gaan zitten waar een schort voor ons klaar hangt. We krijgen eerste een korte uitleg over Miro en zijn beelden. Zo wordt verteld dat hij structuren en vormen uit dagelijkse dingen haalde. Er wordt ons gevraagd om zonder te kijken in het tasje aan onze stoel te voelen. De kinderen moeten uitleggen wat ze voelen, is het glad of ruw, voelt het harig, is het bol. Het is soms best lastig om het ding wat je voelt op deze manier te beschrijven als je eigenlijk al weet dat het een afwasborstel of een knikker is. Daarna bekijken we nog wat foto’s maar dan is het echt tijd om aan het werk te gaan.
Het leuke van deze workshop is dat de klei waarmee we gaan werken eerst zelf gemaakt moet worden. Ieder kind krijgt diverse bakjes op zijn placemat. De klei wordt gemaakt uit meel, zout, water en verf. Het water en de verf zijn al gemengd en ieder kind mag één primaire kleur uitkiezen om klei mee te maken. Henny legt uit hoe ze het mengen stap voor stap moeten doen. Er wordt flink geroerd, geschut en gekneed. Op het laatst is het wat lastig, is de klei nu te nat of te droog? Maar uiteindelijk heeft iedereen, met een beetje hulp hier en daar, een mooi bol klei. Omdat iedereen maar één kleur heeft gemaakt wordt er klei uitgewisseld zodat iedereen twee of drie van de primaire kleuren heeft.
Dan krijgen we allemaal een plankje waar twee stukjes metaaldraad uitsteken, hierop moeten we ons ‘Miro’ beeld gaan maken. Omdat Miro met veel gevonden voorwerpen en natuurproducten werkte mag iedereen bij een tafel 4 dingen uitzoeken. Er staan bakjes met spijkers, knopen, takjes, veiligheidsspelden, haakjes, etc. En dan begint het echte werk, het maken van het beeld. Je ziet direct dat een aantal kinderen direct aan de slag gaat en anderen het lastig vinden om te beginnen, zij willen eerst precies weten wat ze gaan maken, maar met een beetje stimulans van Henny beginnen ook zij aan hun kunstwerk. Het is handig dat je vanuit de tent zich hebt op een paar beelden van Miro, zodoende kan je tussendoor nog even inspiratie op doen. Na een uur is iedereen klaar en maken we op een muurtje een mooie foto van ons eigen kunstwerk met op de achtergrond een Miro.
Als ik aan R. vraag wat ze van de workshop vond dat zegt ze ‘Leuk en leerzaam’, en later thuis vertelt ze papa enthousiast over het maken van de klei en de beelden van Miro. Het idee van een laagdrempelige workshop voor kinderen op zo’n mooie plek vind ik erg leuk. De prijs is laag en qua tijd is het spontaan in te passen als je in Amsterdam bent. Ik vond het erg leuk dat de klei zelf gemaakt moest worden, dit maakte het voor de kinderen extra leuk, R. had dit helemaal niet verwacht. Bij ons was het groepje deelnemers klein, ik vraag me af of de begeleiding voldoende is wanneer er 15 kinderen zijn. De materialen voor de kinderen waren goed voorbereid en prima verzorgd. Het is wel handig om vooraf zelf de tuin door te lopen en met je kind over de beelden te praten, omdat de workshop maar een uurtje duurt kan hier gedurende de workshop niet heel lang bij stil gestaan worden.
Nog even het Rijksmuseum in
Omdat wij in het bezit zijn van museumjaarkaarten doken wij na de workshop nog even snel het Rijksmuseum in. We bekeken natuurlijk even de Nachtwacht, de twee beelden van Miro die binnen stonden en we bekeken de poppenhuizen. De rest bewaren we voor een volgende keer. Op de terugweg naar het Centraal station beëindigde we onze moeder/dochter dag met een lekker hapje eten en keerde we moe van het wandelen maar voldaan terug naar Deventer.
Praktische informatie
De ‘Maak je eigen meesterwerk workhop’ is een inloopworkshop die gedurende de zomervakantie dagelijks tussen 12.00-15.00 uur in de tuin van het Rijksmuseum wordt gegeven. Ieder heel uur vangt een nieuwe workshop aan. Duur workshop is dan ook ongeveer 1 uur. Kosten hiervan zijn €2,50 euro per persoon en kinderen vanaf ongeveer vier jaar kunnen goed deelnemen. Je hoeft dus geen kaartje voor het Rijksmuseum zelf te kopen als je mee wilt doen. Kijk voor meer informatie op de website.
In het programmaboekje van de Teekenschool vonden we nog veel meer familie/kinderworkshops die bij het Rijksmuseum gegeven worden. Zowel m.b.t. schilderen, beelden als fotografie. Dus mocht je deze zomer niet meer naar Miro kunnen dan is er altijd wel iets anders leuks te doen met kinderen.
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke activiteiten in de omgeving van Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Met kinderen naar het Rijksmuseum
- Creatieve workshop bij de Zomerbloemenpluktuin in Nes aan de Amstel
- Science Center Nemo
- Kinderrondvaart Zoetwaterpiraten
- DrawYourMap Amsterdam
- Geitenboerderij Amsterdamse Bos
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaring.