Varen in het merengebied bij Silkeborg en Himmelbjerget beklimmen

0
754

Het merengebied bij Silkeborg doet bijna Zweeds aan. Na alle glooiende graanvelden die Saskia eerder tijdens haar rondreis door Denemarken zag, is het een welkome afwisseling om nu in de bossen te zijn. Dat niet alleen, hier vinden we ook de hoogste berg van Denemarken: Himmelbjerget. Kijk je mee naar dit mooie gebied?

Dit blog is geschreven in 2016 en van een update voorzien in 2021.

Het merengebied bij Silkeborg en Himmelbjerget.
Het merengebied bij Silkeborg en Himmelbjerget.

Varen in het merengebied bij Silkeborg

In het merengebied bij Silkeborg hebben we een mooie camping direct aan het meer gevonden: Skyttehusets Camping. Bij aankomst zien we een briefje bij de receptie liggen: ‘Om 16 uur varen’. Dat is over dertig minuten. Snel onze spullen in onze accommodatie zetten en naar de oever van het meer. Aan de steiger zien we kano’s en motorboten die je hier kan huren. Wij maken een klein rondje over het meer met de boot van de campingeigenaar. M. en C. mogen allebei een keer sturen. Dat is leuk en dat smaakt naar meer!

Varen tot Himmelbjerget

Een dag later rijden we naar Silkeborg. Hier vertrekt meerdere keren per dag een boot die een route aflegt door het hele merengebied. We besluiten tot aan Himmelbjerget mee te varen. Onderweg zien we mooie huizen. Zo gaaf, direct aan het meer wonen. Ook het kijken naar andere boten is leuk. We komen zelfs langs de camping. Helaas betrekt het weer, maar het is nog droog als we bij Himmelbjerget komen. Hier stappen we uit. Met ons kaartje kunnen we ook weer terug. We checken vooraf de mogelijke tijden van de terugreis. Het is toch jammer dat de boot net weg is en je een uur moet wachten.

Best fraai wonen hier.
Best fraai wonen hier.
Bootje erbij.
Bootje erbij.
Soms liggen de woningen eerst verstopt en dan zie je opeens dit soort landhuizen.
Soms liggen de woningen eerst verstopt en dan zie je opeens dit soort landhuizen.
Een van de opstapplekken voor de boot.
Een van de opstapplekken voor de boot.
We komen langs de camping.
We komen langs de camping.

Lekker binnen zitten

Op de terugweg is het weer behoorlijk betrokken. Buiten zitten is er niet bij. We waaien bijna van de boot af. Gelukkig is het binnen een stuk aangenamer. Het water spat elke keer tegen de ramen en we zijn blij dat we binnen zitten.

Met mooi weer lijkt het mij erg leuk om in dit gebied te kanoën. Al is het met kinderen ook heel fijn op een grotere en ruime rondvaartboot. Een paar keer per dag kan je mee varen op een ouderwets schip. We zagen dit stoomschip al voorbij varen toen we met de campingeigenaar op pad waren en ook nu passeren we deze antieke boot. Mooi om te zien!

Ook leuk: kanoën in dit gebied.
Ook leuk: kanoën in dit gebied.
Het antieke schip. Op het vaarschema is te zien op welke tijden je met deze boot kan varen.
Het antieke schip. Op het vaarschema is te zien op welke tijden je met deze boot kan varen.

Himmelbjerget beklimmen

Wij komen met de boot bij Himmelbjerget, de hoogste berg van Denemarken (147 meter hoog). Je kan er ook met de auto komen. Een goed begaanbaar pad leidt omhoog. Het landschap heeft iets weg van de Hollandse duinen en bossen.

Dochter M. en ik merken halverwege dat we te weinig hebben ontbeten en toe zijn aan de lunch. We willen niet meer verder lopen. Man en zoon zijn niet te houden, die beklimmen echt alles wat we tegen komen tijdens vakanties. Bovenop de berg staat een toren. Natuurlijk beklimmen ze die ook. Het uitzicht over het merengebied is prachtig en zal op een heldere dag nog mooier zijn. Himmelbjerget is misschien wel de laagste berg die ik ken. Als de rest van de omgeving nog lager is, dan kan je alsnog ver kijken.

Als we allemaal beneden zijn is het tijd voor lunch. We kiezen niet voor het restaurant, maar voor een grappig broodje met een worst er in. We zagen deze al eerder in Denemarken, dit is een goed moment om er eindelijk een te kopen.

De hoogst berg van Denemarken: Himmelbjerget.
De hoogst berg van Denemarken: Himmelbjerget.
Vanuit de toren naar het uitzicht kijken.
Vanuit de toren naar het uitzicht kijken.
Fraai uitzicht!
Fraai uitzicht!
Terug naar de boot die ons weer naar Silkeborg gaat brengen.
Terug naar de boot die ons weer naar Silkeborg gaat brengen.

Praktische informatie

De prijs van je kaartje voor de boot varieert en is afhankelijk van het traject dat je wil varen. Van Silkeborg naar Himmelbjerget (retour) is het voor volwassenen 140 DKK (circa 18,75 euro) en voor de kinderen betaalden wij 70 DKK (circa 9,38 euro) per persoon. De actuele prijzen en vertrektijden zijn te vinden op de website. Je kunt hier ook vooraf tickets boeken. De genoemde prijzen zijn uit 2015. Bij het updaten van dit blog, begin 2021, zijn de prijzen voor het nieuwe vaarseizoen nog niet te vinden op de website, dus check dit nog even vlak voor vertrek.

Kijk voor meer informatie over de Himmelbjerget op de website.

Zou jij naar het merengebied willen? En heb jij de hoogste berg van Denemarken al eens beklommen?

Ligging Silkeborg

 

Meer lezen

Ontdekken wat er nog meer op Jutland te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is gedeeltelijk gesponsord tot stand gekomen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.