Wintervakantie in Zuid-Tirol, dit is leuk om met kinderen te doen!

0
483

Een wintervakantie in Zuid-Tirol met kinderen? Natuurlijk kun je gaan skiën, maar er is veel meer leuks om te doen. Saskia probeerde met haar gezin heel wat winterse kinderactiviteiten uit.

Wintervakantie in Zuid-Tirol met kinderen

Tijdens de kerstvakantie gaan we voor een wintervakantie in Zuid-Tirol met kinderen op pad naar Italië. Het is zo’n 1000 km rijden voor ons, een afstand die op zich in één dag kan. Maar wij reizen op de heenweg liever rustig aan en overnachten in Ulm. De terugweg rijden we wel in één keer.

Wij zijn geen die-hard skiërs en zoeken tijdens een wintervakantie ook andere activiteiten op. Afwisseling dus. En dat vinden we zeker in Zuid-Tirol. Vanuit onze uitvalsbasis op Roter Hahn boerderij de Aussermahrhof verkennen we de omgeving. We skiën, wandelen, schaatsen, sleeën en ontdekken nog veel meer leuke winterse gezinsactiviteiten in Zuid-Tirol.

Tijdens deze wintervakantie in Zuid-Tirol is onze dochter 11 jaar oud en onze zoon 9 jaar.

Logeren bij de boer in Zuid-Tirol via Roter Hahn

Via Roter Hahn is het mogelijk om bij de boer te logeren. Heel veel Zuid-Tiroolse boerenbedrijven zijn hierbij aangesloten. Het leuke is dat alleen boerderijen die nog in bedrijf zijn zich mogen aanmelden. Dat zorgt ervoor dat het aantrekkelijke accommodaties zijn voor gezinnen.

Wij overnachten bij de Aussermahrhof in St. Martin in het Gsieser Tal. Vanuit hier zijn alle hieronder genoemde activiteiten in maximaal een uur rijden te bereiken. Naast de boerderij is een sleehelling waar we ons ook uren vermaken. Op de Aussermahrhof worden leuke activiteiten georganiseerd, zo zitten we ’s avonds in de sneeuw rondom een kampvuur, hebben we een Tirools diner en maken we zelf brood en boter.

Lees hier meer over de Aussermahrhof

We bezoeken ook een andere boerderij van Roter Hanh: de Altmessnerhof. Een moderne agriturismo. We maken met de boer een leuke tocht met de paardenkoets.

Lees hier meer over de Altmessnerhof

Een wintervakantie in Zuid-Tirol via Roter Hahn is ons erg goed bevallen en kunnen we gezinnen zeker aanraden. We voelden ons er helemaal thuis.

De Altmessnerhof.
De Altmessnerhof.
Ook vanuit deze agriturismo is er prachtig uitzicht op de bergen.
Ook vanuit deze agriturismo is er prachtig uitzicht op de bergen.

Leuke kinderactiviteiten in de winter in Zuid-Tirol

Tijdens een wintervakantie in Zuid-Tirol is het kiezen uit heel veel leuke activiteiten. Kinderen, en eigenlijk het complete gezin, vermaken zich erg goed in deze regio. Of je nu wel of niet wilt skiën, er is genoeg te doen.

Wandelen in de sneeuw naar Kradorfer alm

Helemaal achterin het Gsieser Tal parkeren we de auto bij Moosalm. Vanaf hier is het volgens de bordjes 45 minuten lopen naar Kradorfer alm. We lopen over het brede pad en komen al snel in het bos terecht.

Om ons heen lopen mensen met sleetjes, die hebben ze mee om op de terugweg al rodelend naar beneden te gaan. Dat lijkt me best spannend, want op sommige plekken is er een behoorlijk hoogteverschil naast het pad. Daar zou ik niet met mijn sleetje naar beneden willen roetsjen….

Omhoog wandelen

Het pad gaat omhoog en dat maakt het wandelen in de sneeuw best pittig. We lopen een stuk langs een riviertje. Echt zo’n plek waar kinderen in de zomer uren met water en stenen kunnen spelen. Nu is het vooral mooi om naar te kijken. We passeren een dik pak onaangeroerde sneeuw. Tot hilariteit van de kinderen zakken ze daar tot hun knieën in weg. Natuurlijk maken we hier een sneeuwengel.

We stijgen zo’n 225 meter tijdens de wandeling en vooral het laatste deel valt de kinderen en mij tegen. We krijgen het warm in de zon en moeten goed kijken waar we onze voeten in de sneeuw neerzetten. Pffff, zijn we er al?

Lunchen bij Kradorferhütte

Maar dan zien we ons doel liggen: Kradorferhütte. Met een terras in het zonnetje waar precies een tafel vrijkomt als wij een plekje zoeken. Vanaf hier hebben we een fantastisch uitzicht over het dal en heel in de verte zien we de plek waar we onze auto hebben geparkeerd. Tijd voor lunch! Op de kaart staan streekgerechten die allemaal gemaakt zijn met lokale producten. Stevige kost met een goede smaak. Voor circa 40 euro eten we alle vier een warme hap en hebben we een drankje.

Terug door het bos

Terug kiezen we voor de wandelroute door het bos. Een goede keuze, want hier is het rustiger en het landschap nog fraaier. Voor de kinderen is het wandelen over dit pad leuker, meer avontuurlijk. Helemaal als we kleine waterloopjes oversteken of zelfs een stukje door het water lopen.

Praktische informatie:

  • Op de Kradorfer alm zijn twee hutten, de Kradorfer hütte waar wij zaten en de Messner hütte. Bij beide hutten is voor kinderen gelegenheid om te spelen.
  • Om op de Kradorfer alm te komen volgen we vanaf Moosalm (gelegen net achter St. Magdalena) route nr 49. Op de terugweg kiezen we voor 49a, de ‘by pass’ die via een smaller pad door het bos gaat.
  • Heen doen wij er 1 uur en 15 minuten over en terug 1 uur. We stoppen regelmatig om foto’s of een sneeuwengel te maken. Net zoals alle andere kinderen hebben die van ons af en toe een peptalk nodig om verder te lopen, helemaal op de heenweg als de route behoorlijk omhoog gaat.
  • Zorg voor schoenen met een goed profiel en overweeg om wandelspikes onder je schoenen te doen. Dat laatste is vooral handig als de ondergrond ijzig is.
Onze wandeling gaat grotendeels door het bos.
Onze wandeling gaat grotendeels door het bos.
Heen lopen we aan de linkerzijde van dit riviertje. De terugweg gaan we via de andere kant.
Heen lopen we aan de linkerzijde van dit riviertje. De terugweg gaan we via de andere kant.
Sneeuwengel gemaakt!
Sneeuwengel gemaakt!
Terug wandelen we via een nog mooiere route dan de heenweg.
Terug wandelen we via een nog mooiere route dan de heenweg.

Sleetje rijden

Achter de Aussermahrhof kunnen we erg goed sleeën. Op het schuin aflopende weiland is een sleehelling geprepareerd en daar zoeven we keihard naar beneden. Het gaat zelfs zo hard dat ik me bedenk dat een helm geen overbodige luxe is….

We vermaken ons hier uren met het uitproberen van verschillende sleetjes voor de KidsErOpUit slee-test. De favoriete slee van ons kinderen is de sleestep, een erg grappig ding waarmee ze in hoog tempo de berg afgaan.

Lees hier de KidsErOpUit sleetjes test

Uren plezier op de geprepareerde sleehelling naast de boerderij.
Uren plezier op de geprepareerde sleehelling naast de boerderij.

Skiles in St. Magdalena in het Gsieser Tal

Een wintervakantie in Zuid-Tirol heeft zoveel te bieden dat ook niet-skiërs zich er uitstekend vermaken. Wij gaan wel een skiles volgen. Op de piste van St. Magdalena in het Gsieser Tal. Een kleine piste die ideaal is voor beginners zoals wij.

We huren skimateriaal onderaan de piste. Daarna start onze gezinsles. Voor mij is het echt de allereerste keer op ski’s (spannend!), de kinderen hebben twee jaar geleden een weekend skiles gehad in Winterberg en mijn man stond tijdens zijn studententijd een week op de lange latten. Behoorlijke beginners dus.

Het eerste uur oefenen we met zijwaarts de berg oplopen, op verschillende snelheden naar beneden glijden, remmen en bochten maken. Daarna haak ik af en gaat de rest van het gezin met de skileraar met de sleeplift een stukje omhoog.

Lees hier meer over onze skiles en over andere skigebieden in het oosten van Zuid-Tirol.

Leuk, skiles met het hele gezin.
Leuk, skiles met het hele gezin.
De kinderen pakken het snel op.
De kinderen pakken het snel op.

Pragser Wildsee of Lago di Braies, wandelen op een bevroren meer

Een van de andere gasten van Aussermahrhof adviseert ons om naar de Pragser Wildsee (Lago di Braies in het Italiaans) te gaan. Ze laat wat mooie foto’s zien en daarmee zijn wij direct overtuigd. Vanaf onze vakantieboerderij is het een half uurtje rijden en dus gaan we op een middag die kant op.

Lopend vanaf de parkeerplaats zien we vooral een groot hotel en hoge bergtoppen. Achter dat hotel moet de Pragser Wildsee liggen. En ja hoor, zodra we langs het hotel lopen zien we het meer liggen. Helemaal bevroren en met een dun laagje sneeuw erop. “We gaan toch niet een heel rondje om het meer lopen?” vragen de kinderen. “Nee hoor, we gaan over het meer lopen!” zeg ik. Even kijken ze verbaasd en dan zien ze dat er meer mensen op het ijs zijn. Een rondje om het meer blijkt in de winter ook helemaal niet te kunnen met gewone schoenen, het wandelpad is een en al ijs.

Bevroren waterval

We lopen een stuk de Pragser Wildsee op en zien dan dat veel mensen naar links lopen. Wauw, een bevroren waterval! Dat hebben we zelfs in IJsland niet gezien. Ook wij gaan die kant op. De jongste heeft ondertussen een groot brok ijs gevonden waarmee hij al voetballend achter ons aan loopt. Zijn interesse ligt duidelijk niet bij de waterval. Die van mij wel. Ik vind het zo ontzettend mooi.

Even later staan we onderaan de waterval. Flinke ijsschotsen steken uit het water, zo is goed te zien hoe dik het ijs is. Zeker zo’n 20 centimeter ijs bedekt het meer. Alleen het buitenste deel van de waterval is bevroren, daarachter hoor ik water stromen. Onze jongste ontdekt tussen de ijsschotsen een stukje stromend water en zit daar al snel met een stok in te voelen. “Kijk, zo diep is het water” wijst hij aan op zijn stok. Ik vraag me af waar hij op dit ijsmeer opeens een stok vandaan haalt…

Hoger op de rotswand zien we twee andere bevroren watervallen.

Kapelletje

Aan de andere kant van het meer staat een klein kapelletje. We lopen over het ijs naar de overkant. Vlakbij de oever horen we het ijs opeens kraken. Pfieuw, toch wel spannend om op een ijsvlakte te lopen die bedekt is met sneeuw.

Het kapelletje is dicht en het pad eromheen is spiegelglad. Alleen mijn man glibbert erheen. Wij kijken er vanaf een afstandje naar.

We lopen naar de tuin van het hotel. Hier hangt en staat allerlei kerstversiering. Van grote sterren tussen de dennen tot geroeste stalen bomen met gekleurde ballen. Ik krijg spontaan inspiratie voor een kerstkaart (die ik eigenlijk nooit stuur).

Glühwein en hot dogs

Op het terras van het hotel is een vuurtje aangestoken. In een houten huisje worden glühwein en hot dogs verkocht. Daar hebben we zin in. De kinderen kiezen voor een hot dog zonder poespas en wij gaan voor een bekertje glühwein. De glühwein en de broodjes hot dog smaken voortreffelijk, we zijn duidelijk in de tuin van een duur hotel terecht gekomen.

Praktische informatie:

  • Parkeren bij de Pragser Wildsee kost 5 euro per dag.
  • Broodje hot dog kost 6 euro en glühwein kost 4,50 euro.
  • Tip: zorg dat je op de Pragser Wildsee bent als de zon hoog aan de hemel staat, dan moet het nog mooier zijn dan tijdens ons bezoek toen het meer al in de schaduw lag.
Kijk mama, zo dik is het ijs!
Kijk mama, zo dik is het ijs!
Op weg naar de andere kant van het meer.
Op weg naar de andere kant van het meer.

Sneeuwpop maken

Ligt er verse sneeuw tijdens jouw wintervakantie in Zuid-Tirol? Dan is dat het ideale moment om een sneeuwpop te maken. Het is in ieder geval het eerste dat wij doen nadat het heeft gesneeuwd.

Met z’n allen proberen we sneeuwballen te rollen, maar dat valt niet mee. Een sneeuwpop maken is een kunst op zich, zeker als de sneeuw niet goed blijft plakken. Uiteindelijk maken we een kleine sneeuwpop. Mét KidsErOpUit-muts op en KidsErOpUit-sjaal om.

KidsErOpUit sneeuwpop.
KidsErOpUit sneeuwpop.

Kerstmarkt in Bruneck

In Zuid-Tirol zijn de meeste kerstmarkten open t/m 6 januari. Dat komt goed uit als je in de kerstvakantie naar Zuid-Tirol gaat. Op weg naar onze accommodatie stoppen we in Bruneck om daar de kerstmarkt te bezoeken.

Kraampjes met lekkers en leuks

De kerstmarkt van Bruneck is niet heel groot. We zien een dubbele rij kraampjes langs de weg staan. Het geheel oogt wel sfeervol. Bij de kraampjes worden veel lokale handgemaakte spullen verkocht en er is een goede afwisseling tussen eetkraampjes en kraampjes met producten. We genieten van goed gevulde gulashsoep in een broodkom en de kinderen kiezen voor een bretzel en een croissant gevuld met chocola.

Handgemaakte artikelen en kerststallen

Bij de kerstmarkt is een grote schuur waar nog meer handgemaakte artikelen te koop zijn. Hele zachte dekens en mooie kaarsen zie ik staan. We kopen er een sneeuwpop-kaars. Buiten kunnen kinderen een ritje maken op een pony. Daar zijn die van ons wat te groot voor, maar het ziet er wel leuk uit. Tegenover de schuur staan vitrinekasten met kerststallen, allemaal zo verschillend.

De kerstmarkt van Bruneck valt voor ons in de categorie: klein maar fijn. Je brengt er geen uren door, maar hebt er wel een fijne tijd.

Zicht op Bruneck vanaf het kasteeltje bij de stad.
Zicht op Bruneck vanaf het kasteeltje bij de stad.

Schaatsen

Een wintervakantie in Zuid-Tirol is niet compleet zonder te gaan schaatsen. Op heel veel plekken zijn kleine of grotere ijsbaantjes te vinden. Wij kiezen ervoor om op natuurijs te schaatsen. Dat kan heel dicht bij de Aussermahrhof op het meertje achter restaurant Binta Pub.

Binta Pub is ook het startpunt voor veel langlaufers. Ze parkeren hier hun auto en huren indien nodig het materiaal. Wij huren hier onze schaatsen.

Op natuurijs

Onze 11-jarige dochter heeft een paar jaar geleden op schaatsles gezeten en rijdt zo weg. Haar broertje wilde niet op schaatsles en heeft er iets meer moeite mee. Maar hij zet door, schaatst en valt, staat op en valt, schaatst en valt en schaatst weer. Hij heeft er ontzettend veel plezier in.

Ook wij huren schaatsen. Die van mij zijn helaas te smal en mijn voeten doen snel hartstikke zeer. Ik hou het voor gezien. Sowieso vind ik het lastig om op kunstschaatsen te rijden omdat ik altijd op lage noren heb geschaatst. Dat is toch een hele andere beweging. Mijn man houdt het langer vol en schaatst met de kinderen heel wat rondjes over het meertje.

IJsvisser

Op het meertje zien we een ijsvisser staan. Hij heeft een rond gat in het ijs gemaakt en staat daar met zijn hengel bij. Opeens heeft hij beet en komt er zomaar een vis boven het ijs. Kinderen die dat leuk vinden mogen de vis voorzichtig aanraken.

Na ongeveer een uur is bijna het hele gezin klaar met schaatsen, alleen onze oudste krijgt er geen genoeg van.

Praktische informatie:

  • Wij betalen voor de huur van de schaatsen 8 euro. Daarbij zijn we iets gematst omdat ik er snel de brui aan gaf. Wat de exacte verhuurprijs is van de schaatsen is niet duidelijk.
Schaatsen op het meertje.
Schaatsen op het meertje.

Een tocht met paardenkoets of arrenslee

Vanuit Toblach maken we een tochtje met een paardenkoets. Er ligt tijdens onze kerstvakantie net te weinig sneeuw om met de arrenslee te gaan. Gelukkig is de wereld om ons heen wel behoorlijk wit, dus we genieten volop van het landschap.

We rijden door het bos. Ondertussen horen we de vrolijke belletjes van de paarden klingelen. Links zien we een snelstromend riviertje dat een weg zoekt door het winterse landschap. Tussen de bomen door zie ik langlaufers. Wandelaars stoppen langs het pad om een foto of filmpje van onze koets te maken. En wij? Wij genieten alle vier van dit heerlijke tochtje.

Toblacher See

De paardenkoets rijdt langs de Toblacher See. Het water heeft ook in de winter die bijzondere groenblauwe kleur, alleen nu met een rand ijs er omheen. Net voorbij het meer stopt de koets. We stappen uit en krijgen alle tijd om foto’s te maken. Onze oudste gooit met sneeuw en onze jongste vindt een klein stukje ijs om op te glijden. Ze hebben dolle pret met elkaar.

Daarna rijden we terug naar de andere kant van het meer. Voor de liefhebbers is hier de mogelijkheid om een kopje koffie te kopen. Die slaan wij over, we genieten aan de oever van de Toblacher See van de prachtige omgeving. Na de pauze is het nog een klein stukje rijden terug naar het verzamelpunt.

Het allerleukste van een ritje met een paardenkoets door de sneeuw

In de auto barst daarna een heftige discussie los tussen de kinderen. Ze hebben beide erg genoten van het ritje met de paardenkoets en proberen elkaar nu te overtreffen in het benoemen van de aller, aller, allerleukste momenten. “Ik geef deze tocht met de paardenkoets een 9,5” zegt de jongste. “Waarom geen 10?” vraag ik. Dat weet hij goed uit te leggen: “Ik had wel veel langer met de koets en de paarden willen rijden!”. Ik ben het volledig met hem eens.

Praktische informatie:

  • Vanaf 5 personen in de paardenkoets kost het 11 euro per persoon.
  • Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via info@toblach.info.
  • De paardenkoets rijdt alle dagen van de week, met uitzondering van de vrijdag.
  • Meer informatie is hier te vinden.
Mooie rit met de paardenkoets.
Mooie rit met de paardenkoets.

Zuid-Tirools eten bij restaurant Kinigerhof in Sexten

De Dolomieten staan bekend om de grillige rotsformaties. Ik kan hier uren naar kijken. Maar er moet ook gegeten worden en dat doen we bij Roter Hahn-restaurant Kinigerhof in Sexten. Een restaurant met uitzicht op die indrukwekkende bergen!

De kaart is niet heel uitgebreid, toch zal het lastig kiezen worden. Alle gerechten klinken zo goed en als je dan ook nog bedenkt dat er wordt gekookt met lokale ingrediënten, dan weet je dat het smaakvol zal zijn. En dat is het. Ik kies voor goulash met ‘knoedels’, de kinderen gaan voor schnitzel met gebakken aardappeltjes en mijn man kiest voor tagliatelle met een lekkere gevulde saus. Dat gaat er goed in.

Na het eten kijken we buiten naar het uitzicht. De kinderen vermaken zich eventjes in het speeltuintje dat bij de Kinigerhof hoort. En wij blijven maar foto’s maken.

De Kinigerhof.
De Kinigerhof.
Goed lokaal eten.
Goed lokaal eten.
Uitzicht op de indrukwekkende bergen van de Dolomieten.
Uitzicht op de indrukwekkende bergen van de Dolomieten.

Winterpret op de Rotwand/Croda Rossa

In de regio ‘Drei Zinnen’ gaan we vlakbij Sexten naar de Rotwand (Croda Rossa in het Italiaans). Natuurlijk kun je hier skiën, maar daar komen wij niet voor. We kiezen voor andere winterpret.

Eerst staan we oog in oog met de reuzensneeuwpoppen. Wat een joekels en wat knap gemaakt! Natuurlijk maken ook wij een foto bij de sneeuwpoppen.

Daarna is het bijna tijd voor het voeren van de rendieren. Op maandag en donderdag wordt dit samen met bezoekers gedaan. De rendieren worden meegenomen naar een afgezet stukje van de piste bij de sneeuwpoppen. Daar vertelt een medewerker meer over de rendieren, krijgen alle kinderen een button als aandenken en mogen we daarna zelf een rendier voeren.

We lopen naar de Rotwandwiesenhütte. Daar ploffen we in het zonnetje neer op het terras. Helaas ontneemt een wolk ons het zicht op de ‘Drei Zinnen’, maar dat drukt de pret totaal niet. We genieten van het fantastische zicht op de andere bergtoppen. Ondertussen gaan de kinderen met een ’tube’ de heuvel af.

Vanaf het bergstation van de kabelbaan kun je met de slee terug naar beneden. Deze rodelbaan is zo’n 5 kilometer lang en je daalt circa 600 meter. Helaas zijn wij er op een drukke dag en zijn er geen sleetjes meer beschikbaar.

Lees hier het blog ‘5x winterpret op de Rotwand’

Rendier voeren bij de 'Giant snowman'.
Rendier voeren bij de ‘Giant snowman’.

Praktische informatie wintervakantie in Zuid-Tirol

De boerderijen van Roter Hahn zijn populair bij Italianen en Duitsers. Op tijd boeken is geen overbodige luxe. Wij werden als enige Hollandse gasten hartelijk welkom geheten. De hele week klonk er een mengelmoes van Italiaans, Duits, Engels en Nederlands. De regio Zuid-Tirol is tweetalig, men spreekt er Duits en Italiaans.

Alle genoemde prijzen in dit blog zijn uit kerstvakantie 2018/2019.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een wintervakantie met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!

Wintervakantie in Zuid-Tirol met kinderen.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Zuid-Tirol en Roter Hahn. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.