Ontmoet de T-Rex in Berlijn bij het Naturkundemuseum

0
517

Een echte T-Rex in Berlijn zien? Dat kan sinds eind 2015 bij het Naturkundemuseum. Als je met kinderen naar Berlijn gaat mag je dit eigenlijk niet missen. Tenminste, als een van je kinderen dol is op dino’s!

Ontmoet de T-Rex in Berlijn

De Tyrannosaurus rex (T-Rex) is de bekendste dinosaurier. In het echt kan je ze gelukkig niet meer tegen komen, maar bij het Naturkundemuseum in Berlijn kan je wel een skelet van een T-Rex bekijken.

Sinds 1902 zijn er in Noord-Amerika circa 50 T-Rexen gevonden. Helaas is er geen een compleet. Een T-Rex skelet bestaat uit ongeveer 300 botten. Van de T-Rex die je in Berlijn kan zien, zijn bijna 170 botten terug gevonden. Daarmee staat deze T-Rex op nummer 3 van de lijst met meest complete skeletten. De Berlijnse T-Rex heet Tristan Otto en is vernoemd naar de zoons van de beide ontdekkers. De komende jaren is Tristan in het Naturkundemuseum in Berlijn te bekijken. Als dino-liefhebber is dit zeker de reis naar Berlijn waard. Tristan is namelijk niet alleen heel compleet, maar ook heel bijzonder van kleur.

Het is duidelijk te zien: hier kunnen we de T-Rex in Berlijn zien.
Het is duidelijk te zien: hier kunnen we de T-Rex in Berlijn zien.

Tristan Otto heeft een eigen zaal in het museum. We stappen naar binnen en staan direct oog in oog met een zilverkleurige T-Rex. Ik ben niet zo’n dino-fan, maar ben direct onder de indruk. C. is onze grootste dino-kenner: “Oh kijk, een T-Rex!”. Hij loopt er om heen en bekijkt alles goed. Rondom het skelet staan diverse schermen waarop korte filmpjes te zien zijn. Hier leren we waar Tristan is gevonden en hoe ze hem hebben gereconstrueerd. C. wil alles weten en dus kijken we elk filmpje die we meteen in razend tempo voor hem vertalen. De filmpjes duren niet te lang, hierdoor lukt het dochter M. ook om ze allemaal af te kijken. Zij heeft duidelijk minder met deze grote dieren.

Hallo Tristan Otto!
Hallo Tristan Otto!
Wat heb je een grote tanden.
Wat heb je een grote tanden.
De filmpjes zijn informatief en niet te lang.
De filmpjes zijn informatief en niet te lang.

Dan ziet C. een grote spaarpot staan. “Waar is dat voor?” wil hij weten. Ik vertel dat ze daarmee het onderzoek naar dinosaurussen betalen. Hij twijfelt geen seconde en wil direct al zijn geld (2 euro) erin stoppen. “Want onderzoek is heel belangrijk hoor en anders kunnen ze dat niet meer betalen”. Hij heeft helemaal gelijk en we vinden het mooi dat hij met zoveel overtuiging zijn geld wil doneren.

Het Naturkundemuseum met kinderen bekijken

Nadat we Tristan Otto goed hebben bekeken is het tijd voor de rest van het museum. Een van de eerste zalen staat ook in het teken van dinosaurussen. Er staat zelfs het langste dino-skelet ter wereld! M. en C. bekijken de animaties, zo krijgen ze een beetje een beeld van het leven in de dino-tijd.

Langste dino-skelet ter wereld.
Langste dino-skelet ter wereld.
In de animatiefilmpjes is te zien hoe de dino's vroeger leefden.
In de animatiefilmpjes is te zien hoe de dino’s vroeger leefden.
Met een kijker in de dino wereld kijken.
Met een kijker in de dino wereld kijken.
Camiel bekijkt alles goed.
C. bekijkt alles goed.

We lopen een rondje door het Naturkundemuseum. De collectie is gigantisch groot, maar de inrichting van het museum is niet echt met de tijd mee gegaan. Eigenlijk is het museum zelf al bijna een museum. M. en C. missen duidelijk de interactieve kant. Het hoeft echt niet meteen high-tech, maar ergens een leuke speurtocht neerleggen (al is het maar een zoekplaat) zou het voor kinderen een stuk leuker maken. Na een uur hebben we genoeg gezien.

Vitrines vol met opgezette dieren.
Vitrines vol met opgezette dieren.
Heel veel dieren op sterk water.
Heel veel dieren op sterk water.
Kennen jullie 'm nog? Dit is het ijsbeertje Knut.
Kennen jullie ‘m nog? Dit is het ijsbeertje Knut.
Zo worden dieren dus opgezet.
Zo worden dieren dus opgezet.

Praktische informatie

Het Naturkundemuseum is dagelijks geopend. Wij bezochten het museum in de kerstvakantie van 2015, net nadat de tentoonstelling van Tristan Otto, de T-Rex in Berlijn, was geopend. Hierdoor stonden er lange rijen voor de deur. Ik vermoed dat dit niet representatief is voor normale bezoekdagen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan vooraf je tickets online op de website van het Naturkundemuseum.

Een familieticket voor 2 volwassenen en 3 kinderen kost 15 euro.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Ga jij de T-Rex in Berlijn bezoeken?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Berlijn te doen is met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Berlin en het Naturkundemuseum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.