Stedentrip Gent met kinderen, genieten van een geweldige stad

2
705

Een stedentrip Gent met kinderen kunnen we je aanraden: een prachtige eeuwenoude stad, compact, niet te druk, kindvriendelijke musea en ook nog eens betaalbaar! Blogger Karijn vertelt je alles over haar ervaringen.

Dit blog is geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Gent met kinderen

Gent is een ideale bestemming als je zin hebt in een citytrip met je kinderen. Alle voordelen van een stedentrip Gent met kinderen op een rijtje:

  • Gent heeft een fantastisch mooi oud centrum
  • Het is een stad van creatievelingen en eigenzinnigen en dat geeft de stad een goede vibe
  • Restaurantjes en musea zijn kindvriendelijk
  • De stad ligt op zo’n drie uur reizen van Utrecht
  • Gent is zeer betaalbaar

In dit blog vertel ik over onze ervaringen!

Ook collega-blogger Gezinopreis ging naar deze leuke stad, in haar blog over een weekend in Gent met kinderen lees je o.a. over een toffe nieuwe app waarmee kinderen de stad kunnen ontdekken.

Gent is makkelijk met de trein te bereiken, wat makkelijk en leuk is. Bij NS International kan je makkelijk treintijden en tickets vergelijken. Je kunt je treinkaartjes het beste 3 maanden van tevoren kopen. Kies met een gezin wel voor een plaatsreservering, dan heb je een gegarandeerde zitplek en zit je in principe bij elkaar. Voor een zitplaatsreservering betaal je wel iets extra’s als je 2e klas reist. Bij de 1e klas zit deze reservering erbij inbegrepen. Op sommige trajecten is daardoor een 1e klas kaartje voordeliger (of dezelfde prijs) als een 2e klas kaartje.

Kijk nu wat jouw treinreis kost bij NS International

 
Blauwe vogels in Gent
Blauwe vogels in Gent
Straatbeeld van Gent
Straatbeeld van Gent

Kindvriendelijke accommodatie in Gent

Wij slapen in het Monasterium Poortackere dat is gevestigd in een oud klooster. En dat is te zien: een prachtig oud, hoog pand waarin de oude kapel en kerk nog zichtbaar zijn. Het geheel ademt een statige en serene sfeer. Dit hotel bevindt zich op drie minuten lopen van de Korenmarkt, hartje Gent.

Wij slapen in een charmekamer op de derde verdieping. Je zou de kamer gerust een suite kunnen noemen: we hebben de beschikking over een grote kamer, met een zitje (drie banken!), twee bureautjes, een ruime badkamer en in totaal zes bedden! In de kamer bevindt zich een trap naar een vide waar vier van de bedden staan.

De oudste en de jongste dochter kiezen op de vide ieder een kant en beneden ieder een bureautje. ’s Ochtends en ’s avonds hebben we geen kind aan ze: ieder druk met kleuren aan hun ‘eigen bureau’. In dit blog schrijf ik uitgebreider over deze ideale uitvalsbasis. Boek je overnachting via Booking.com

Slapen in een oud klooster tijdens onze stedentrip Gent met kinderen.
Slapen in een oud klooster tijdens onze stedentrip Gent met kinderen.
Familiekamer van het hotel
Fijne familiekamer
De vide van de familiekamer van het monasterium
De vide van de familiekamer

Bezoek aan het historische centrum van Gent

Omdat wij meerdere dagen in Gent verblijven kiezen we voor een City Card. Met deze kaart krijg je 48 of 72 uur lang toegang tot alle bezienswaardigheden en musea. Ook kan je er één rondvaart mee doen, één dag een fiets huren en mag je met het openbaar vervoer. Superhandig!

Omdat de toegang tot de musea gratis is voor kinderen, nemen we alleen voor onszelf de citycard. De actuele tarieven van de kaart vind je hier.  De kaart is onder meer te koop bij het VisitGent- Infokantoor aan het Sint-Veerleplein.

Rondvaart Gent

In drie dagen hebben we flink wat van de stad kunnen zien. Gent wordt gekenmerkt door veel water. Een boottochtje kan dan ook niet ontbreken. We besluiten een rondvaart te maken met de Bootjes van Gent.

Er vallen steeds regenbuitjes, maar we zien gelukkig een overkapte boot liggen. Dan zitten we tenminste droog, zo denken we. Helaas worden we al snel uit onze droom geholpen: “We gaan met de open boot, want ‘dan ziet u een stuk meer'” zo zegt onze gids/stuurman.

Dat hebben we geweten, veertig minuten op een niet overdekt bootje terwijl het op en af regent. Gelukkig zijn er fleecedekentjes en paraplu’s uitgedeeld. Onze gids, die ondanks de regen monter blijft, vertelt over het ontstaan van de stad Gent.

De stad is gebouwd waar de twee rivieren De Leie en de Schelde samenvloeien. Graan kwam vanuit Frankrijk en maakte de stad rijk. Allerlei gebouwen die een relatie hebben met het graanverleden aanschouwen we vanuit de boot. We hebben deze dagen al vaker gehoord over de eigenzinnigheid en koppigheid van de Gentenaren en de anekdotes die de gids vertellen onderstrepen dit.

Lees bij een collega-blogger alles over een stedentrip Mons met kinderen

Of lees hier wat onze blogger Annemiek allemaal beleefde in Mons met kinderen

De rondvaart duurt veertig minuten en voert door het oude centrum van de stad. Een blik op de stad vanaf het water biedt weer een ander perspectief en het feit dat de gids op enthousiaste wijze en al grappend over de geschiedenis van Gent vertelt maakt het een must do tijdens je verblijf in Gent.

De bootjes van Gent vind je aan de Korenlei bij het Groene boothuisje. De rondvaart die wij deden, kost 8 euro voor volwassenen, 5 voor kinderen (prijspeil 2020). Je kan ook op Get Your Guide kijken om van te voren tickets te kopen voor een rondvaart. 

Het groene boothuisje vanwaar de boottocht start
Het groene boothuisje waar de boottocht start.
Zicht op Gent vanaf het water
Zicht op Gent vanaf het water
Gent met kinderen: tolhuisje
Het kleine tolhuisje

Stadswandeling door Gent

De stad heeft een speciale stadswandeling voor kinderen uitgezet: de K-dolls wandeling. Op deze wandeling kom je langs twintig kindvriendelijke plekken van Gent. Op elke plek staat een levensgrote pop.

Wij doen een stukje van de wandeling. Onze kinderen vinden hem leuk: langs het graffittistraatje (‘mag je hier zomaar op de muur kleuren mama?’) tot het Huis van Alijn, waarover zo meer. De gehele route bedraagt zeven kilometer en is te verkrijgen bij het toerismebureau van Gent. Je kan ook een tour doen met een gids van Get Your Guide. Ook kan je een leuke fietstour met Nederlandstalige gids van BajaBikes doen.

Stedentrip Gent met kinderen
Graffittistraatje

Het Gravensteen

De enorme burcht in het hart van Gent maakt indruk op onze kinderen. Hij torent boven het water uit en heeft daardoor een imposante uitstraling. Het is jammer dat het hard regent tijdens ons bezoekje want zowel binnen als buiten is van alles te zien.

In de burcht is een route uitgezet die we volgen. Onze oudste speelt verkenner en loopt op de troepen vooruit, telkens op zoek naar de volgende bezienswaardigheid. De burcht heeft een wapenmuseum waarin harnassen en wapens van ridders staan tentoongesteld. In een andere zaal vind je een heus foltertuigententoonstelling. De uitleg van de guillotine slaan we maar even over voor onze koters.  

De verschillende wenteltrappen vinden de meisjes interessant. Als we via één zo’n trapje naar boven lopen, komen we boven op de burcht uit. Door de kantelen heb je een mooi uitzicht over de stad. Maar vanwege de harde regen laten we die maar voor wat het is.

De burcht is overigens niet buggyvriendelijk. Er is geen lift aanwezig. De actuele entreeprijzen vind je hier.

Vleeshuis en Gentse neuzen

Medeblogger Laura raadde ons aan Gentse neuzen te proeven. Op de Groentemarkt, een prachtig plein waaraan ook de beroemde Mosterdwinkel gelegen is, vinden we een kraampje dat de neuzen verkoopt. Onze oudste dochter is blij verrast als de neuzen geen plastic clownsneuzen blijken, maar kegelvormig snoep.

Aan de Groentemarkt ligt ook Het Groot Vleeshuis, waar vroeger het vlees verkocht werd. Nu is het een overdekte markt waar je streekproducten kunt kopen. We gluren even naar binnen om de hammen aan de grote haken te bekijken.

Stedentrip Gent met kinderen
Hammen in het vleeshuis

Shoppen in Gent

Heel veel winkelen zit er niet bij tijdens onze stedentrip Gent met kinderen, maar toch lukt het om een paar winkels aan te doen. Gent kent uiteraard de grote winkelketens, zoals de H&M, de Primark en een waanzinnig mooi shoppingcentre in het oude postkantoor (aanrader om even binnen te kijken). Er zijn ook leuke kleine zaakjes waar je terecht kan voor stationery, cadeautjes en leuke woonaccessoires.

Shoppen in het oude postkantoor
Winkelen in het oude postkantoor

Restaurants en cafés in Gent

Tijdens ons verblijf zijn we uiteraard ‘op restaurant’ geweest, zoals de Vlamingen dat zo mooi  zeggen. Drie kindvriendelijke tips:

Vlakbij de Sint Baafskathedraal, waar het bekende Lam Gods te vinden is, stoppen we voor een lunch. In brasserie ’t Vosken is het warm en behaaglijk. We kiezen een plekje achterin de zaak uit waar het wat rustiger is zodat we met zijn vijven genoeg ruimte hebben. Op de kaart vind je voor ieder wat wils, van Gentse specialiteiten tot echte kindergerechten.

De Gentse stoverij en Gentse waterzooi smaken ons prima. De kinderen eten van hun spaghetti en omelet. De bediening is er vriendelijk en denkt met ons mee. Een extra bordje voor onze jongste zoon hoeven we niet te vragen, de ober had het al meegenomen. Attent!

Een andere tip is Huize Colette aan de Belfortstraat: een café vol boeken en chocolade! Het café heeft een speelhoekje voor de kinderen en allerlei verschillende soorten chocolademelk. Onze dochter smult van witte chocolademelk waar ze ook nog wat minimarshmellows in gooit die we bij onze etagere vol lekkere zoetigheden hebben gekregen.

Bij toeval belanden we één avond in de Kastart: dit blijkt een soort van fast food restaurant te zijn voor pasta. Het voordeel van dit restaurant is dat de pasta lekker is én snel op tafel staat. Wel zo handig als je het gezellig wil houden met drie kleine kinderen aan tafel.

Zoek je juist leuke restaurants waar je ’s ochtends terecht kunt? Lees dan deze tips voor ontbijt- en brunch restaurants in Gent.

Stedentrip Gent met kinderen
Eten bij ’t Vosken

Kindvriendelijke musea in Gent

We bezochten drie musea tijdens onze stedentrip Gent met kinderen, alle drie geschikt voor het hele gezin:

Huis van Alijn met het hele gezin

Het Huis van Alijn is een museum over het leven in Gent in de twintigste eeuw. In verschillende kamers in het enorme huis krijg je inzicht in het alledaagse leven. Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten uitgezet, Wij kiezen voor de audiotour en zoeken in het huis naar de voetjes van Poes, de poes van Hendrik van Alijn.

In dit blog vertel ik alles over ons bezoek aan het Huis van Alijn. 

De Wereld van Kina: het huis

De Wereld van Kina is een waar paradijs voor kinderen. De wereld  van Kina is een museum compleet gericht op kinderen en jongeren. Via filmpjes, memoryspelen, spelletjes, voeldozen en simulaties komen we van alles te weten over allerlei dieren, over de aarde het menselijk lichaam. In een apart blog kom ik hier uitgebreid op terug.

Design Museum Gent

In het Designmuseum vind je tal van designklassiekers. Van mooi vormgegeven ventilatoren tot de loungestoel van Le Corbusier. Tijdens ons bezoek is er een gave tentoonstelling over de fietsen van de toekomst. Voor kinderen is er een playmobilspeurtocht uitgezet.

Overal in het museum zijn playmobilpoppetjes neergezet. Als de kinderen ze gevonden hebben, mogen ze in een boekje aankruisen op welke plek het poppetje stond. Als ze alle poppetjes gevonden hebben krijgen ze bij het inleveren van hun potlood een leuke button.

Onze kinderen zijn driftig in de weer met hun boekje en poppetje. En dat maakt dat wij tijd hebben om de collectie van het museum te bekijken. Het museum is zeker een bezoekje waard!

Het museum is niet goed toegankelijk met een kinderwagen. Kinderen mogen het museum gratis bezoeken. Bekijk hier de actuele entreeprijzen.

Stedentrip Gent met kinderen
Binnen in de Wereld van Kina
Stedentrip Gent met kinderen
Wat is de Wereld van Kina een gaaf interactief museum
Stedentrip Gent met kinderen
Weer een playmobilpoppetje gevonden!

Heb jij al zin in een stedentrip Gent met kinderen?

Samengevat: Gent voor kinderen

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke stedentrips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met  Toerisme Vlaanderen. Zoals je van ons gewend hebt delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Na deze blog over Gent te hebben gelezen hebben we hotel Monasterium PoortAckere geboekt van 28 op 29 december 2018, ook een Superior kamer net als in de blog. Helaas hebben wij een hele negatieve ervaring met dit hotel. De kamer bleek overboekt te zijn, waardoor we in een Comfort kamer zijn gezet in een oudere / nog niet gerenoveerde vleugel van het hotel. Dit was een hele gedateerde kamer, niet veilig voor kinderen (vieze vloerbedekking, stopcontacten die niet afgedekt waren, gevaarlijk badkamermeubel, slecht 3e en 4e bed en ga zo maar door). Er was weinig sympathie vanuit het hotel, weinig ruimte voor een vergoeding. Erg jammer, wellicht handig om dit te noemen bij jullie blog – want ons Gent avontuur is anders gelopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.