Saksen is misschien niet de eerste regio waar je aan denkt als je een kindvriendelijke vakantiebestemming in Duitsland zoekt. Jammer, want er zijn heel veel kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen. Blogger Fieke bezocht Saksen in de herfst en kwam tot de conclusie dat een week veel te kort is voor een bezoek aan deze veelzijdige regio.
Zijn er kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen?
Deelstaat Saksen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel veel weet van deze regio. Het enige wat bij mij opkomt is dat het voormalig Oost-Duitsland is en dat de stad Dresden in WOII volledig plat gebombardeerd is.De folders en informatie die ik over Saksen tegen kom maken me nieuwsgierig en enthousiast. Ik zie prachtige steden en mooie natuur voorbij komen. Maar ik kom ook heel veel kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen tegen.
Saksen, deelstaat in het oosten van Duitsland
En zo reizen we een tijd later af naar Saksen. Vanaf de Nederlandse grens is het zo’n 500 kilometer rijden. We kunnen nagenoeg in een rechte streep van huis naar het oosten rijden. Waar we in het begin door het glooiende Duitse landschap rijden, komen we halverwege in een heel vlak en leeg stuk Duitsland. Als we er bijna zijn en een stukje richting het zuiden rijden, wordt het landschap bosrijker en begint het weer te glooien. De regio Saksen dient zich aan.
Saksen ligt tussen Berlijn en Praag en grenst aan de zuidzijde aan een middelgebergte. Naast de hoofdstad Dresden zijn twee andere grote plaatsen Leipzig en Chemnitz. Langs de Elbe in de rivierdalen vind je leuke kleine stadjes en wijngaarden. Het landschap is heuvelachtig en de weggetjes kronkelen door het landschap. Je komt er veel kastelen tegen met een rijke geschiedenis. Nijverheid, handel en mijnbouw brachten de deelstaat Saksen voorspoed. Al deze elementen kom je tegen tijdens een bezoek aan Saksen.
We delen graag 10 tips voor kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen.
Zoo Leipzig: ruime dierentuin in hartje Leipzig
Midden in de stad Leipzig ligt een dierentuin: Zoo Leipzig. Als we aan komen lopen zijn we direct onder de indruk van de prachtige ingang met bovenop de poort een grote leeuwenkop. T. roept bij binnenkomst: “Ik wil naar de neushoorns”.
Als we op de kaart kijken zien we dat de dierentuin in zes delen is opgedeeld. De neushoorn kunnen we vinden in Afrika, maar we kunnen ook naar Founders Garden, Azië, Pongoland, Gondwanaland en Zuid Amerika. We volgen de aangegeven route op de borden waardoor we bijna aan het eind van ons bezoek de neushoorn tegen komen.
Nadat we de vissen, haaien en pinguïns direct bij de ingang hebben gezien, lopen we naar Gondwanaland.
Gondwanaland in Zoo Leipzig
Midden in de dierentuin is een glazen koepel van 16.500 m2. Binnen kun je kennismaken met het oercontinent dat ooit Afrika, Azië en Zuid-Amerika met elkaar verbond. We zijn direct onder de indruk van deze tropische omgeving. Wat is dit mooi aangelegd. Je vindt hier 500 verschillende plantensoorten en 40 diersoorten.
Helaas vaart het bootje dat je door de jungle kunt nemen niet, dus lopen we de gehele route. “Wie maakt dat schreeuwende geluid?” vraag dochter J. Als we verder lopen zien we dat het de otters zijn. We zijn alle vijf verbaasd over de herrie die ze maken. We klimmen over touwbruggen tussen de toppen van de bomen. Zien prachtige vogels, miereneters en apen. En sluiten het bezoek af met een baby nijlpaard.
Kindvriendelijke routes en speeltuin
We verlaten de tropen en lopen via de Himalaya naar Azië. Tijgers, beren en olifanten vinden we hier. Op verschillende plekken in de dierentuin zijn speciale routes voor kinderen aangelegd. Routes waar de kinderen omhoog moeten klimmen en klauteren zodat ze nog beter zicht hebben op de dieren of leuke touwbruggen tussen de paden door. De dierentuin is heel ruim opgezet, dat verwacht je niet midden in de stad.
Als we van Azië naar Afrika lopen komen we een grote speeltuin tegen. In het midden staat een draak met er omheen allemaal andere dieren. Zelden heb ik zo’n leuke speeltuin in een dierentuin gezien. Dat wordt dus verplicht een koffiepauze nemen. De kinderen zijn hier echt niet weg te slaan.
Neushoorn
De dierentuin is groot genoeg om een hele dag door te brengen. Wij willen het alleen combineren met een bezoek aan Leipzig en dus moeten we de keuze maken het apenland, Pongoland, over te slaan. Afrika is onze volgende bestemming. We zijn nog steeds op zoek naar de neushoorn. En dan komen we aan bij een hele grote steppe. Hier leven de Afrikaanse dieren allemaal bij elkaar. “Ik zie de neushoorn” roept zoon T. enthousiast. Zijn doel is bereikt. We zien er trouwens wel meer dan één, vijf stuks kunnen wij er vinden.
Dan is het tijd om terug naar de uitgang te lopen.Onderweg genieten we nog van de omgeving en de dieren. Zoo Leipzig is een van de mooiste kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen.
Een familiekaart kost 41 euro (prijspeil 2017).
Volkerschlacht: indrukwekkend monument in Leipzig
Tijdens de stadswandeling in het centrum lopen we langs het oude raadhuis, de oude waag, de Thomaskerk waar Johann Sebastian Back werkte, het gerechtshof, de universiteit van Leipzig en het indrukwekkende station van Leipzig. We komen echter niet langs een groot monument dat ik wel in alle folders heb zien staan. Als we de folder van Leipzig erbij pakken blijkt het te gaan om het Volkerschlachtdenkmal. Dit blijkt net buiten het centrum te staan. We stappen de auto in en rijden er naar toe.
Tip: Lees op het blog van Jenny meer over andere bezienswaardigheden in Leipzig.
Het Volkerschlachtdenkmal is een monument ter nagedachtenis aan de Volkerenslag die hier in oktober 1813 plaats heeft gevonden. De door Napoleon onderdrukte volkeren Oostenrijk, Pruisen, Rusland en Zweden, sloten zich in 1813 aaneen. Ze vochten tegen het leger van Napoleon en dit was de beslissende wending in de bevrijdingsoorlog tegen de overheersing van Napoleon. Het monument dat hier is gebouwd is het grootste vredesmonument van Europa. Het monument is 91 meter hoog, 126 meter breed en de koepelhal is 60 meter hoog.
Volkerschlachtdenkmal bezoeken
Als we aan komen rijden zijn we direct onder de indruk van de grootte van het monument. Voor het bouwwerk ligt een groot waterbassin waarop in de winter geschaatst wordt. We zien bovenop deVolkerschlachtdenkmal mensen lopen en dat willen wij ook. We slaan het bijbehorende museum over.
Met behulp van een folder leggen we aan de kinderen uit waarvoor dit monument is gebouwd. We willen het bijzondere gebouw vooral beleven. Bezoekers kunnen zowel met de lift als met de trap naar boven. Wij kiezen natuurlijk voor de trap en beginnen aan de eerste van de in totaal 500 treden naar boven.
Waar we in het begin nog redelijk ruime wenteltrappen beklimmen, worden ze steeds smaller naarmate we hoger komen. Tussendoor stoppen we op de vloer van de binnengalerij waar we uitzicht hebben op vier 9,5 meter hoge wachters des doods. Ze beelden de deugden van het Duitse volk uit: dapperheid, geloof, kracht van de mens en offerbereidheid. Boven ons zie we de koepel die voorzien is van paarden. Het is niet te bevatten hoe groot het allemaal is. We vragen ons ook af hoe dit grote gebouw begin 1900 in 15 jaar gebouwd kon worden.
Uitzicht van deVolkerschlachtdenkmal over Leipzig
We klimmen verder en komen uit bij de buitengalerij. Langs een smalle rand kunnen we buiten om het monument lopen. Het uitzicht over Leipzig is nu al prachtig, maar we zijn benieuwd naar het uitzicht van bovenaf.
De wenteltrap wordt zo smal dat ik bijna met beide schouders tegen de wand aan kom. En dan staan we bovenop en kijken we uit over Leipzig en omgeving. We zien hoe groen de omgeving is en we spotten een kasteel. Daarna is het tijd om naar beneden te lopen.
We willen naar de galerij waar je aan de voet van de grote beelden staat. Maar hoe komen we daar? Moeten we dan toch de lift nemen? Maar nee, ook dan komen we er niet. Bij navraag blijkt dat we buitenom moeten lopen om daar te komen. Weer staan we voor een flink aantal treden omhoog. Als we bij de beelden staan lijken ze nog veel groter.
Dan lopen we terug naar de auto en zijn we het er allemaal over eens dat dit een mooie afsluiting van een dag Leipzig is. Bob en ik snappen het hele verhaal achter het monument, de kinderen globaal maar ook zij vonden het een indrukwekkend bezoek.
Toegangsprijs is 8 euro per persoon voor personen ouder dan 16 jaar. Onder de 16 jaar is toegang gratis (prijspeil 2017).
Gläserne Manufaktur in Dresden: van dichtbij zien hoe een auto gemaakt wordt
In Dresden, direct aan het park, staat een grote glazen fabriek. Het is de Gläserne Manufaktur van Volkswagen. In deze fabriek wordt de E-Golf gemaakt. Dagelijks worden er rondleidingen in de fabriek gehouden zodat je van dichtbij kunt zien hoe auto’s worden gemaakt.
Rondleiding door de Gläserne Manufaktur
Onze rondleiding begint bij de geschiedenis van de elektrische auto van Volkswagen. We leren over de drie uitdagingen die autofabrikanten hebben. Het kleiner maken van de batterij, de afstand die er op een volgeladen batterij gereden kan worden verhogen en de oplaadtijd van de batterij verlagen. De eerste stappen die hierin gezet zijn, zien we voor ons staan. Onze gids geeft tussendoor voldoende tijd om het Engelse verhaal te vertalen naar het Nederlands. Hij betrekt de kinderen bij het verhaal door ze continue vragen te stellen.
Kijken in de fabriek van de Volkswagen E-Golf
Dan is het tijd om de fabriek in te gaan. We moeten achter de blauwe lijnen blijven en zien hoe de auto’s langs ons heen schuiven. “Hé, de vloer beweegt” roept T. Zo worden de auto’s de hele fabriek door geloodst en kunnen de mensen die de auto’s maken blijven staan. Overal zien we zelfrijdende karretjes. Dochter R. is verbaasd over hoe netjes deze autofabriek is, en dat bijna alles vanzelf gaat. Ze had een heel ander beeld van een autofabriek. We zien hou het dashboard in 40 seconden in een auto wordt geplaatst. We maken de ‘bruiloft’ mee wanneer de carrosserie op het onderstel wordt geplaatst. Zijn onder de indruk van de robots die alle ramen en wielen aan de auto maken.
Als we na 90 minuten aan het einde van de rondleiding komen, mogen de kinderen even racen op de racebaan. Wie kan het meeste rondjes rijden in 10 minuten tijd? T. verliest maar blijkt wel het snelste rondje op zijn naam te hebben staan.
Een bezoek aan een autofabriek is niet alleen voor jongens, de meiden vinden het ook echt interessant. Van alle kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen was dit bezoek misschien wel het meest leerzaam.
Meer informatie over de rondleidingen kan je vinden op de website. Mocht je na de rondleiding eens kennis willen maken met een E-Golf dan kun je gratis een proefrit maken van 45 minuten.
Dresden met kinderen verkennen: stad met een verleden
Dresden is een stad met een verleden. Het was eeuwenlang de woonplaats van de vorsten van Wettin. Gekenmerkt door zijn vele barokke gebouwen. Het ligt in het dal van de Elbe en wordt ook het Florence aan de Elbe genoemd. In WOII is Dresden hard getroffen door de bombardementen op de stad. De hele stad lag in puin. Veel mensen kennen de foto van de kapotte Frauenkirche te midden van al het puin.
Dresden is prachtig opgeknapt
Bijna 70 jaar later is de stad voor een groot deel weer in zijn oude staat hersteld en ademt zij energie en levendigheid uit. Na ons bezoek aan de autofabriek hebben we een middag om de stad te ontdekken.
We beginnen in de Aldstad op de Neumarkt waar de Frauenkirche staat. De kerk is volledig gerenoveerd. Binnen mogen we helaas geen foto’s maken. We lopen daarna via de Fürstenzug (optocht der vorsten) richting het Theaterplatz. T. bekijkt het grote tegelplateau aandachtig en probeert de mannen op de paarden na te doen.
Op het Theaterplatz besluiten we een stadsrondrit met de bus te maken. We willen meer van deze mooie stad zien en hebben tijd te kort om alles te voet te doen. We lopen door het indrukwekkende Zwinger paleis. De binnentuin is echt prachtig.
Bustour door Dresden
Als we de bus instappen aan de voorzijde van het Zwinger, besluiten we tot aan de Neustad te blijven zitten. Neustadt ligt aan de andere zijde van de Elbe. De rondrit duurt een uur en brengt ons door de gehele oude stad. Via de blauwe stalen brug komen we aan de andere zijde van de Elbe. Aan deze zijde staan een aantal mooie kastelen die uitkijken op de Elbe.
Even later rijden we Neustadt in. Hier stappen we uit omdat we via de brug zelf terug willen lopen naar de oude stad. Het uitzicht vanaf de brug op beide zijden van de stad is prachtig, zeker met de al laagstaande zon. We lopen nog een stuk door het oude centrum. Wat is het hier toch mooi.
Dan is het tijd om ergens te gaan eten. Als we rond zeven uur terug lopen naar onze auto is de stad nog steeds prachtig. De kinderen genieten van de mooi verlichte stad. Het was een lange maar mooie dag in Dresden.
Van alle kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen hadden we hier graag nog wat meer tijd willen doorbrengen. We hadden graag nog wat meer van de stad gezien en een paar musea bezocht. Dresden zou een prima stad zijn voor een meerdaagse stedentrip met kinderen.
Belantis in Leipzig: pretpark met voor ieder wat wils
Tussen alle cultuur en natuur mag een pretpark niet missen in een lijst met de meest kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen. In Saksen vind je pretpark Belantis. Het pretpark ligt aan de zuidkant van Leipzig en is makkelijk bereikbaar.
Als we eind oktober de parkeerplaats op rijden hebben we direct door dat het heel erg rustig is. Bob en ik weten wat dat betekent: heel vaak in de achtbaan zonder te wachten. Thuis hebben de kinderen alle YouTube filmpjes van het pretpark bekeken. Daardoor weten ze dat er achtbanen zijn waar alleen R. in mag, maar dat er ook twee achtbanen zijn waar ze alle drie in mogen.
De leukste attracties in Belantis
Belantis is gesitueerd om een grote waterplas. Zomers kun je hier heerlijk aan het water zitten. Wanneer je een rondje om de plas loopt kom je vanzelf alle attracties tegen. De attracties zijn rondom verschillende themagebieden gebouwd.
We, nou ja Bob en R., beginnen direct met de meest spannende attractie. Een achtbaan die eerst loodrecht naar beneden gaat en dan nog vijf keer over de kop. Daarna volgen een schip, kleinere achtbanen, een grote kabelbaan, vliegen met vliegtuigjes op grote hoogte, een rit op kleine autootjes en ga zo maar door. Er is voor alle leeftijden genoeg te doen. De kinderen weten dan ook niet van ophouden.
Aan het einde van het rondje komen we bij een grote piramide. Met een soort raftboot gaan we de piramide in en worden we naar het hoogste punt gebracht. Vanaf daar gaan we via een waterbaan naar beneden. Hier word je goed nat van!
R. wil voordat we weggaan terug naar de eerste achtbaan. Dan doen we, zij gaat nog 15 keer over de kop en J. en T. genieten van de kleine attracties tegenover de achtbaan. Met drie blije kinderen rijden we aan het eind van de dag weer naar huis.
Een volwassene betaalt 31,90 euro voor de entreetickets, kinderen tussen de 4-10 jaar 27,90 euro en kinderen onder de vier zijn gratis.
Schloss Colditz: ontsnappingsverhalen uit de gevangenis
Van alle kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen was ons bezoek aan Schloss Colditz wel de meest indrukwekkende. Schloss Colditz is een kasteel gelegen in het plaatsje Colditz, 20 minuten onder Leipzig. Dit kasteel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als gevangenis voor geallieerde militaire krijgsgevangen. Gedurende de oorlog zijn er vanuit dit slot 300 ontsnappingspogingen gedaan waarvan er slechts 31 geslaagd zijn. Denk hierbij aan het graven van tunnels, het vermommen als iemand anders, maar ook aan ontsnappen met een zelfgemaakt vliegtuig. Het ene verhaal nog spannender en verrassender als het anderen. Onze kinderen hoor ik er nog regelmatig over.
Een rondleiding door dit slot is voor kinderen een prima manier om in aanraking te komen met de Tweede Wereld Oorlog zonder dat alle gruwelijkheden direct besproken worden. Lees ons uitgebreide verhaal over ons bezoek aan Schloss Colditz in het blog Schloss Colditz, ontsnappingsverhalen uit WOII.
Sächsische Schweiz: wandelen in een bijzonder mooi Nationaal Park
De regio Saksen heeft een prachtig Nationaal Park: Sächsische Schweiz. Een middelgebergte, ten zuiden van de Elbe, met prachtige rotsformaties. In dit natuurgebied vind je 1200 kilometer aan wandelpaden. Wij trekken onze wandelschoenen aan om een wandeling richting de brug van Bastei te maken. Deze brug is gebouwd om bezoekers van rotspunt naar rotspunt te laten lopen tussen de rotsformatie Bastei.
Wij varen met de pont vanuit Kurord Rathen over de Elbe naar het beginpunt van de wandeling. Vanaf daar klimmen we ongeveer 200 meter naar de brug. Onze ervaringen tijdens deze wandeling heb ik beschreven in het blog Sächsische Schweiz, met kinderen wandelen naar de Bastei.
Döllnitzbahn: eropuit met een oude stoom- of dieseltrein
In Saksen rijden er op verschillende routes oude stoom- en dieseltreinen. In 1885 werd een smalspoorroute aangelegd om in het centrale deel van Saksen plattelandsdorpen met elkaar te verbinden. Ook werd het gebruikt om kinderen naar school te laten reizen. Rondom het plaatsje Mügeln werd dit netwerk gebouwd. Sinds 1993 rijden er op deze oude smalspoorroutes weer treinen. Treinmaatschappij Döllnitzbaan voert de ritten uit.
Met de dieseltrein vanMügeln naar Oschafz Südbahnhof
Eerder maakte wij al een rit met een stoomtrein in Schotlanden de kinderen vonden dit erg leuk. Als we de site van de Döllnitzbahn bekijken, zien we dat er in onze herfstvakantie geen stoomtreinen rijden. Maar gelukkig wel een oude dieseltrein. Wij maken een rit van Mügeln naar Oschafz Südbahnhof.
We blijken de enige te zijn die met de trein van 10.20 uur meegaan. Het toeristenseizoen is eind oktober achter de rug. We hebben dus alle ruimte en de kinderen maken daar volop gebruik van. Allemaal zitten ze bij het raam. Vanuit de trein zien we het Saksische boerenland aan ons voorbij trekken.
Bob ziet dat we net buiten de treinwagon ook op het platje kunnen staan. Dat vinden de kinderen wel spannend om te doen. Om en om mogen ze even buiten staan terwijl de trein rijdt. Lekker de wind door je haren voelen.
O-schatz-park
Een half uur later bereiken we het eindpunt. We hebben een goed half uur voordat de trein terug gaat. Naast het station ligt O-schatz-park. In dit park vind je verschillende dingen. Een kinderboerderij, speeltuin, zwem- en vaarmogelijkheden in de zomer, horeca en verschillende tuinen. Mocht je in de zomer gaan dan is dit een prima plek om langer te vertoeven en niet direct de eerst volgende trein terug te nemen. Wij kijken even bij de dieren voordat we teruglopen naar het station. We horen de trein al van verre aankomen. En wat blijkt, de trein wordt niet alleen door toeristen gebruikt, maar ook voor dagelijks gebruik van de bewoners zelf.
Treinmaatschappij Döllnitzbahn organiseert verschillende soorten ritten door het jaar heen. Kijk op de website voor meer informatie, treintijden en de prijzen.
Saurierpark in Bautzen: spelen en klauteren tussen de dino’s
Niet specifiek iets voor Saksen, maar wel altijd een geschikt uitje om met kinderen te ondernemen: een bezoek aan een Dinopark. Saurierpark ligt net buiten Bautzen. In het zeer ruim opgezette park vindt je verschillende activiteiten met dino’s.
Wandelen tussen de dino’s
We lopen langs een vulkaan waar we een film over de oersoep kijken. T. blijft gefascineerd kijken, ook al is de film in het Duits.
Overal komen we levensgrootte dino’s tegen. We komen langs een speeltuin met een hele hoge glijbaan. Ook is er een klimmuur waar kinderen, onder begeleiding, in een tuigje omhoog kunnen klimmen. Onze klimgeit R. wil dat direct doen.
Achter het centrale plein van het park, met horeca en een waterplein, ligt het ontdekplein. Hier kunnen kinderen botten opgraven, tanden zoeken en botten schoonmaken.
We lopen door naar de vergeten wereld. Een stuk bos met smalle paden. We horen overal spannende dino geluiden om ons heen. Waar zou de dino zitten? De kinderen sluipen door het bos. Hoor ik het nou links of rechts? T. denkt het opeens te weten en sprint weg. Of we de dino vinden? Dat verklap ik niet.
Achter in het park is het klimoerbos. Een groot klimparcours waar de kinderen zich een hele tijd vermaken. Volgens mij hebben de meiden de route wel drie keer afgelegd.
Het enige nadeel van het Saurierpark is dat alle borden in het park in het Duits zijn. Hierdoor krijgen de kinderen minder mee van de informatie over de dinosauriërs.
Een familiekaart kost 39 euro (prijspeil 2017).
Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.
Bautzen: middeleeuws stadje met 23 torens
Naast de grote steden heeft Saksen ook veel kleine stadjes. Bautzen is een middeleeuws stadje ten oosten van Dresden en ligt op een granieten rotsplateau aan de rivier de Spree. Als we aan komen rijden valt ons het grote aantal torens direct op. Bautzen telt maar liefst 23 torens.
Bij de Tourist Office op het centrale plein halen we een plattegrond van het stadje. We besluiten de rondwandeling van 1 uur te maken. Langs de route hangen informatieborden in het Duits. De Engelse vertaling hiervan krijgen wij in een boekje mee.
Wandelen door Bautzen
We lopen door de smalle straatjes en T. besluit de torens te tellen die wij tijdens de wandeling zien. We komen langs de Cathedraal, het klooster, de markt, verschillende poorten, de waterwerken en volgens T. langs zes torens. Hij ziet de kerktorens niet als torens. Vlakbij de watertoren is een klein speeltuintje waar de kinderen even gaan spelen.
Aan het einde van de winkelstraat staat de Burgwasserturm. Deze toren kunnen we beklimmen en de stad van boven bekijken. Het lijkt wel of het beklimmen van trappen centraal staat tijdens deze vakantie. De kinderen roepen dan ook: “Dit is onze trappenvakantie” als we naar boven lopen. We genieten van het uitzicht en kijken met de stadsplattegrond in de hand of we de verschillende gebouwen van boven kunnen herkennen. We komen een heel eind.
Dan lopen we weer naar beneden en zit ons bezoek aan Bautzen erop.
Mocht je meer tijd in Bautzen hebben, maak dan de rondwandeling van 2 uur en bezoek bijvoorbeeld het oude waterwerkenmuseum of het mosterdmuseum. Mocht het weer tegen zitten dan zijn deze kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen een aanrader.
Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen waar we niet aan toe zijn gekomen
Tijdens onze week in Saksen kwamen we niet aan alle bezienswaardigheden toe die we graag hadden willen zien. Welke kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen we graag nog hadden willen bezoeken zijn:
- Hygienemuseum in Dresden: Museum over het menselijk lichaam met een speciaal interactief kindergedeelte. Tijdens ons bezoek aan Dresden was dit gedeelte afgesloten omdat het volledig vernieuwd wordt. In 2018 is het weer open.
- Verkeersmuseum in Dresden. Zeer geschikt ook voor jongere kinderen.
- Bezoek aan één van de vele mooie kastelen in de regio. Schloss Moritzburg nabij Dresden hadden wij bijvoorbeeld graag nog bezocht.
- Panometer in Leipzig, het grootste panorama ter wereld. Ook ideaal met een bezoek aan Leipzig met slecht weer.
Meer weten over kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen?
Wil je informatie over andere kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen, meer informatie over de regio of ben je op zoek naar verblijfaccomodaties in Saksen. Kijk dan eens op de website van regio Saksen.
Kindvriendelijk overnachten in Saksen
Wij verbleven tijdens onze vakantie in Saksen op twee locaties.
We overnachten in de Jeugdherberg in Schloss Colditz van waaruit we Leipzig en omgeving bezochten.Meer lezen over de jeugdherberg kan in de blog over Schloss Colditz.
Regio Dresden verkennen we vanuit onze appartement op Camping & Freizeitpark LuxOase net buiten Dresden. Ons 5 persoons appartement is keurig en van alle gemakken voorzien. Maar de camping spreekt ons ook erg aan. Niet te groot. Zeer kindvriendelijk door de twee mooie speeltuinen. Een kleine binnenspeeltuin, midgetgolf mogelijkheid en een prima familierestaurant.
Het grootste pluspunt van de camping is volgens T. het kindersanitair. Een speciale kinderbadkamer in ridderstijl met een wasbakken in een grote boot en de douches in een kasteel, zorgen er iedere avond voor dat T. wil douchen in de ‘ridderzaal’. En dus lopen wij iedere avond naar het campingsanitair in plaats van naar onze badkamer in het appartement.
Ligging regio Saksen in Duitsland
Wat zijn jouw favoriete kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen?
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke dingen in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Pretparken net over de grens en iets verder weg
- Kindvriendelijke musea in Duitsland
- De mooiste Duitse natuurgebieden
- Campings in Duitsland
- Direct naar alle blogs over Duitsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met regio Saksen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Wij twijfelden al een tijd over dit gebied als vakantiebestemming. Dankzij jullie blog is de twijfel wwg. Bedankt, super.
En dat vinden wij weer leuk om te horen :-). Wij zouden er zo nog een keer heen gaan, een week was echt tekort.
Dresden blijft een van mijn favoriete steden in het oosten van Duitsland. Zeker in het najaar als de kerstmarkt er staat, de sfeer is dan geweldig!
Fieke had helaas maar kort tijd in Dresden, dus eigenlijk moeten we nog een keer terug om Leipzig en Dresden uitgebreider te bekijken. Tot nu toe vinden we de Duitse steden erg verrassend en leuk om te bezoeken.