Schloss Schönbrunn, een stukje geschiedenis
Het paleis van Schönbrunn is een van de bekendste en drukste bezienswaardigheden in Wenen. Daar heeft de Sissi-trilogie vast aan bijgedragen, maar ook zonder dat je de film hebt gezien is het een erg mooi paleis om te bezoeken. Zeker in combinatie met de paleistuin en de dierentuin. Het paleis en de tuinen staan sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Op de plek waar nu het grote Schloss Schönbrunn staat werd in 1559 een klein jachtslot gebouwd door keizer Maximiliaan II. In de jaren daarna is het slot meerdere keren afgebrand en in 1683 werd het tijdens het Beleg van Wenen helemaal verwoest. De toenmalige keizer besloot een nieuw paleis te bouwen, van dit paleis zijn nu alleen de slotkapel en de Blaue Stiege met de dakfresco behouden.
Later maakte Maria Theresia, de dochter van keizer Karel VI, van Schloss Schönbrunn de zomerresidentie van de Habsburgers. Dat is het tot 1918 gebleven. Maria Theresia heeft het paleis grondig verbouwd toen zij keizerin was en een groot deel van de huidige inrichting is uit die tijd.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn het hoofdgebouw en een deel van de Gloriette door geallieerde bombardementen beschadigd. Kort daarna is begonnen met de restauratie.
Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is Paleis Schönbrunn een van de belangrijkste toeristische trekkers van Wenen.
Ligging Paleis Schönbrunn:
Schloss Schönbrunn met kinderen bezoeken
Twee kinderen stuiteren voor ons uit als we richting het paleis van Schönbrunn lopen. Zoon C. vraagt: “Waar blijft het kasteel?” en ondanks dat we vertellen dat het een paleis is en geen kasteel, blijft hij erbij dat we naar een kasteel gaan. Dochter M. is vooral erg nieuwsgierig naar het paleis waar Sissi heeft gewoond. Samen met haar keek ik afgelopen winter de films en dan is het extra leuk om er nu heen te gaan.
Grand Tour door Schloss Schönbrunn
We hebben een Sissi-ticket en dat geeft ons toegang tot de Grand Tour door het paleis. We droppen onze rugzakken en gaan via de ‘skip the line’ ingang verder het paleis in. Voor de liefhebbers zijn er audiotours. Helaas niet in het Nederlands, wij moeten het doen met een foldertje met geschreven informatie. Achteraf juist handiger, want zo kunnen we veel sneller de informatie filteren die voor de kinderen interessant is.
Verblijven van Frans Jozef en Sissi
Al snel belanden we tussen een groep Aziaten die alle tijd neemt en de route blokkeert. Met enige moeite wurmen we ons er tussendoor. C. is er al helemaal klaar mee, de ruimtes zijn te vol en hij ziet nauwelijks iets. M. zoekt wel elke keer een plekje op om toch alles te kunnen zien. Dat Frans Jozef en Sissi hier echt hebben gewoond en gewerkt spreekt erg tot de verbeelding. Helemaal als we later in de werkkamer van aartshertogin Sophie komen. “Dat was toch de nare schoonmoeder van Sissi die de baas speelde?” vraagt M. Dat heeft ze goed onthouden uit de film.
Feestzaal
In de grote zaal waar de feesten werden gegeven komen we terecht in een Nederlandse groep. De reisleidster vraagt: “Waar was dat feestje?” en een deel van de groep antwoordt in koor: “Hier was dat feestje!” Ok, lekker niveau daar…. Wij kijken onze ogen uit in de zaal. Vooral het plafond is prachtig gedecoreerd.
Imperial Tour of Grand Tour?
Dan splitst de route zich. De Imperial Tour is ten einde, maar met de Grand Tour mogen we nog meer ruimtes bekijken. Het grote voordeel hiervan is dat de meeste groepen niet voor de Grand Tour kiezen, we kunnen dus in alle rust de resterende ruimtes bekijken. Alleen daarom al is het aan te raden om voor de Grand Tour te kiezen.
Voor de Grand Tour staat ongeveer 50 tot 60 minuten gepland. Wij doen er net iets meer dan 30 minuten over. Dat komt vooral omdat we bepaalde ruimtes te druk vinden en daarom hebben overgeslagen.
Nu zijn jullie vast nieuwsgierig hoe de kamers in Schloss Schonbrunn eruit zien. Helaas is het niet toegestaan om foto’s te maken. Je moet zelf gaan kijken als je de binnenkant wilt zien.
Kindermuseum bij het paleis van Schonbrunn
Bij Schloss Schönbrunn is een Kindermuseum. We twijfelen erg of dit museum nog leuk is voor M. (10,5 jaar oud) en C. (bijna 9 jaar). Op het bordje van het museum staat onder andere iets over verkleden, een activiteit waar ze beide niet blij van worden. Zeker onze pre-puber doe je geen plezier meer met verkleden als prinses. We besluiten het Kindermuseum over te slaan.
Schönbrunn Zoo, een must-see dierentuin
In de metro hebben we al heel wat reclame gezien van Schönbrunn Zoo. Er is een panda tweeling, zo schattig in de filmpjes! Daarnaast is de dierentuin van Schönbrunn de oudste dierentuin ter wereld en een van de mooiste dierentuinen die er is, tenminste, volgens de brochures. Dat willen we met eigen ogen zien.
Dat het een oude dierentuin is zie ik terug op het plattegrond. In het oudste gedeelte staat een theehuis centraal, met daar omheen als een soort taartpunten de dierenverblijven. Inmiddels zijn deze allemaal gemoderniseerd, met behoud van het oude karakter.
Panda’s in Schönbrunn Zoo
“Gaan we naar de panda’s?” klinkt het. Dat doen we. Eerst zien we alleen een panda in een boom liggen. Later ontdekken we er twee tussen de struiken. Een klein beetje teleurgesteld zijn we wel, de panda’s zijn nauwelijks te zien en erg veel actie zit er ook niet in…. Maar dan komt er beweging in een van de panda’s. Hij (of zij?) loopt, doet een plas en gaat dan het binnenverblijf in. Een van de kleine panda’s gaat mee. Samen met een groep andere bezoekers rennen wij ook naar het binnenverblijf. En dan zien we het schattigste wat ik ooit heb gezien. Grote panda en kleine panda eten samen bamboe. Dat doen ze vol overtuiging. Wij staan als een stel paparazzi achter het raam om foto’s en filmpjes te maken.
Heel veel diersoorten
Nadat we ons met moeite losgerukt hebben van de panda’s slenteren we door het oude gedeelte van de dierentuin. Leeuwen, tijgers, robben, pinguïns, allerlei soorten apen, olifanten en zelfs orang-oetans. Wat zijn hier veel verschillende dieren te zien. In het Apenhuis bekijken we niet alleen de aapjes, maar ook de architectuur van het gebouw. De brochure over de dierentuin heeft niet overdreven, Schönbrunn Zoo is echt een prachtige dierentuin.
Boomkroonpad door de dierentuin
Via het regenwoud gedeelte komen we bij een klimwand. Hier spelen de kinderen eventjes voordat we verder lopen naar het boomkroonpad. Zo wandelen we bijna ongemerkt steeds verder omhoog. Heel handig, want we willen er bij de uitgang ‘Gloriette’ eruit om daarna via de tuin terug naar beneden te wandelen. Vanaf het boomkroonpad hebben we een mooi uitzicht over de dierentuin, het paleis en de weide omgeving.
Bovenaan het boomkroonpad staat een Tiroler restaurant en enkele dierenverblijven. Wij gaan hier de dierentuin uit.
Gloriette
Vanaf de dierentuin is het zo’n 5 minuten lopen naar Gloriette. Dit is het gebouw dat achterin de paleistuin staat. Er zit een chique restaurant in en overdag kun je op het gebouw komen. Hiervoor zijn wij helaas al te laat. Het zicht vanaf hier op Schloss Schönbrunn is zo mooi, precies zoals je vaak op plaatjes ziet. Nu is goed te zien hoe groot het paleis en de tuinen zijn.
Tuin van Schloss Schönbrunn
We lopen door de tuin naar beneden. Het is inmiddels al na 18 uur, dus kiezen we de korte route. Hierdoor slaan we helaas een deel van de tuin over. Er moet ergens een labyrint zijn en een speeltuin. “Eigenlijk heb je een hele dag nodig om het paleis, de dierentuin en alle onderdelen van de tuin te bekijken” concludeer ik. Daar is iedereen het mee eens.
Als we terug bij het paleis van Schönbrunn zijn oefenen M. en C. de balkonscene. Samen zwaaien ze naar ons. Om daarna een spelletje te bedenken op de traptreden van het bordes.
Nu is het echt tijd om naar de metro te gaan. Onderweg gluren we door de hekken bij Kronprinzengarten en de Orangerie. Deze zijn inmiddels gesloten. Mocht je ze willen bezichtigen dan is het handig om een combinatieticket te kopen waar deze bij in zitten.
Praktische informatie
Voor Schloss Schönbrunn en de andere bezienswaardigheden zijn diverse combinatie tickets te koop. Wij hadden een Sissi-ticket waarmee je Schloss Schönbrunn en enkele musea kunt bezoeken, deze kost voor volwassenen 29,90 euro en voor kinderen van 6 t/m 18 jaar is dit kaartje 18 euro (prijspeil 2018). Daarnaast zijn er allerlei andere combinatietickets mogelijk, bedenk dus goed vooraf wat je wilt zien en kies het ticket dat daarbij past. Een overzicht van alle mogelijke tickets is hier te vinden.
Bij de kaartverkoop bij het paleis van Schönbrunn kan een flinke rij staan. Het Sissi-ticket is ook verkrijgbaar bij o.a. de musea in de Hofburg en het Familyticket kun je kopen bij het Kindermuseum van Schönbrunn. Hier staan meestal geen of veel kortere rijen. Heb je eenmaal een ticket, dan kun je bij de ingang van Schloss Schönbrunn zo doorlopen en hoef je niet opnieuw in de rij te staan.
Kaartjes voor de dierentuin kochten we los, hiervoor betaalden we 20 euro voor de volwassenen en 10 euro voor de kinderen (prijspeil 2018). Mocht je van plan zijn naar het Prater te gaan en daar het reuzenrad te bezoeken, dan adviseren we je om bij de dierentuin het combinatieticket hiervoor te kopen. Dat scheelt heel veel geld omdat een los kaartje voor het reuzenrad niet goedkoop is. Meer informatie over de gewone entreetickets en de combinatietickets is hier te vinden.
Voor diegenen die met een buggy reizen: de paden in de tuinen van Schloss Schonbrunn zijn bedekt met kleine steentjes. Dat lijkt me met een buggy niet fijn rijden. Kies voor een draagzak of een wandelwagen met luchtbanden. Ook dichte schoenen zijn handig, zo hoef je niet elke 5 minuten te stoppen om steentjes uit de sandalen van je kinderen te halen.
Meer lezen
Op zoek naar meer prachtige paleizen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Schloss Neuschwanstein in het zuiden van Duitsland
- Paleis van Versailles bij Parijs
- Drottningholm Slot in Stockholm
- Of lees direct de blogs over Oostenrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met Visit Vienna en Paleis Schönbrunn. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.