Skara Sommarland is hét waterpark van Zweden. Tijdens haar verblijf in Zweden, gaat Annemiek met haar gezin naar deze combinatie van waterpark en pretpark. Ze kiezen de dag waarop het zonnetje haar uiterste best doet, want dat lijkt ze wel zo prettig met al dat water. Dat temperatuur geen belemmering hoeft te zijn voor een leuke dag, lees je in dit blog.
Skara Sommarland, hét waterpark van Zweden
Al bij het maken van de plannen voor onze vakantie naar Zweden, staat vast dat we een bezoek gaan brengen aan Skara Sommarland. We zijn nog nooit in een dergelijk groot waterpark geweest en de informatie die we op de site lezen maakt ons enthousiast en nieuwsgierig tegelijkertijd. Naarmate de vakantie dichterbij komt, duimen we heel hard voor een beetje mooi weer, want in Zweden ben je daar niet zeker van.
Zodra we op onze laatste camping in Zweden aankomen, die het dichtste bij het waterpark ligt, kijken we naar het weerbericht en kiezen de beste dag uit. De kinderen kunnen niet wachten tot we gaan.
Waterpark en pretpark
Het park is gunstig gelegen langs de snelweg. Wie eerder over de E20 richting Stockholm heeft gereden, heeft het vast al zien liggen. Als we aankomen bij de parkeerplaats, zien we dat er al aardig wat mensen zijn. Bij de kaartverkoop blijkt dat ook. Een lange rij zorgt ervoor dat we nog even geduld moeten hebben.
Eenmaal binnen maken we een plan. Skara Sommarland bestaat namelijk uit twee delen: een waterpark en een pretpark. Je entreekaartje biedt toegang tot beide delen. Omdat de zon zich ’s ochtends meer laat zien dan ’s middags, besluiten we te starten in het waterpark. Als het daar te koud voor wordt, kunnen we de rest van het park bezoeken.
Op naar de waterglijbanen in het aquapark
Onderweg naar de glijbanen zien we in de verte al verschillende pretparkattracties. F. zijn oog valt op een enorme wing-coaster: “Daar wil ik straks ook nog in” maakt hij alvast duidelijk. Maar eerst die waterglijbanen. De spanning stijgt met iedere stap die we dichterbij komen. We lopen een kleine helling op en kijken uit over het waterpark. Wauw, wat veel glijbanen bij elkaar. De kinderen weten niet waar ze willen beginnen. Daarom gaan we eerst maar eens een plekje uitzoeken en onze badkleding aantrekken.
Op enkele plekken in het park zijn kleedruimtes ingericht. Er zijn kluisjes, maar de rij voor een sleuteltje is behoorlijk lang. Wij besluiten dat er steeds een van ons bij de handdoek blijft, zodoende hoeven we geen kluisje te regelen.Bij een kraampje zien we dat mensen wetsuits huren. Handig, gezien de frisse wind die er staat. Als we goed kijken zien we inderdaad aardig wat mensen gebruik maken van de dienst. Ook kinderen lopen in zwarte wetsuits alsof het heel normaal is.
’s Morgens is het rustig in Skara Sommarland
Het grote grasveld is redelijk leeg en we vinden een mooie plek onder een boom. Van hieruit hebben we zicht op de meeste glijbanen en kunnen de kinderen ons makkelijk vinden. Om de beurt gaan we met ze mee naar de Cobra, de Racer en de Nyagara. De Big Drop, waarbij je recht naar beneden valt, is wat te hoog gegrepen. F. gaat later met zijn vader naar de Snake Pit en de Vortex. Die laatste, waarbij je in een grote trechter terecht komt, bleek achteraf toch wat te spannend.
De kinderen rennen af en aan, alsof hun leven ervan af hangt. Inmiddels wordt het drukker in het park en dat merken we aan de drukte op het grasveld en het langer worden van de rijen. Op een gegeven moment moeten we een half uur wachten voordat we aan de beurt zijn. Dat is wel jammer en met de opstekende wind soms ook wel fris.
Twaalf verschillende waterattracties
Liefhebbers van waterparken zullen waarschijnlijk bekend zijn met het aanbod in dergelijke parken. Vergeleken de waterparken in Zuid-Europa zijn de twaalf verschillende glijbanen van Skara Sommarland misschien niet héél uitdagend, maar voor ons is het helemaal geweldig.
Vooral de wildwaterbanen, waarbij je op een grote band alleen of met z’n tweeën naar beneden glijdt, zijn bij onze kinderen favoriet. Je wacht onderaan de route tot je aan de beurt bent om een band te pakken en neemt die zelf mee naar boven. Daar zorg je er zelf voor dat je in het water komt, op de band klimt en de tocht naar beneden maakt. Als je dat voor het eerst doet, is dat best onhandig, kan ik je zeggen. Maar oefening baart kunst en na een paar keer gaat het steeds gemakkelijker.
Allerlei soorten zwembaden
Wie niet van glijbanen houdt, kan ook terecht in de verschillende baden met en zonder speeltoestellen. Er zijn kleine stroomversnellingen, duikplanken, een kabelbaantje en een golfslagbad. Voor de jongere kinderen zijn er diverse pierenbadjes.
Her en der zien we badmeesters op een hoge stoel zitten, met name op plaatsen waar de glijbanen uitkomen in het bad. Persoonlijk vind ik de hoeveelheid toezicht tegenvallen. Je eigen kinderen in de gaten houden is dus geen overbodige opdracht.
Eten en drinken in Skara Sommerland
De lucht betrekt en de wind steekt op. Tijd om ons om te kleden en de rest van het park te verkennen. Met name mijn zoon vindt het wel jammer, hij was nog graag een rondje langs alle glijbanen gegaan. Maar hij is ook nieuwsgierig naar de andere attracties.
We kleden ons om en gaan op zoek naar plek om te lunchen. We gaan op zoek naar een kraampje waar ze broodjes of frites verkopen. Als we aankomen bij een van de eetgelegenheden, zien we dat andere mensen op een rij staan te barbecuen. Ze hebben een eigen bolderkar meegenomen en grillen hun worstjes. Overal staan picknicktafels en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.
Wij hebben geen worstjes meegenomen en bestellen pannenkoeken. Het aanbod is beperkt en zo te zien worden de pannenkoeken niet vers gebakken maar opgewarmd in een oven. Een flinke klodder jam erbij en behoorlijk wat slagroom en de portie is klaar. Zweden houden nogal van zoet en stiekem vinden we dat helemaal niet erg. We laten ons de pannenkoeken goed smaken en laden ons op voor de de rest van het park.
Het pretpark van Skara Sommerland
De rest van de dag amuseren we ons in het pretpark. Het park is niet heel speciaal en de meeste attracties doen wat verouderd aan. Verwacht geen achtbanen waar je een uur van moet bijkomen. De meeste attracties zijn vooral gericht op jongere kinderen. Er is een draaimolen, een klein reuzenrad, een wildwaterbaan en er zijn go-karts. Voor de spanning kun je het beste naar de wing-coaster gaan of een ritje maken met de crazy mouse.
Verspreid over het park zijn speelplaatsen ingericht, zoals het enorme speelkasteel aan de rand van het park. Bij enkele attracties, zoals bij het karten en bij het waterskiën, moet je een klein bedrag bijbetalen. Tot slot zijn er kraampjes waar je kermis-achtige spellen kan doen. Ook hier zul je apart voor moeten betalen.
Onze ervaringen met Skara Sommarland
Laten we voorop stellen dat we een superleuke dag gehad hebben, maar we beseffen dat liefhebbers van dit soort parken teleurgesteld kunnen zijn als ze te hoge verwachtingen hebben van een dagje Skara Sommarland.
Wij hebben alle vier enorm veel plezier gehad en zouden zo weer willen gaan. Vooral het waterpark is door onze kinderen geweldig ontvangen. Persoonlijk vinden we het pretpark-gedeelte minder aantrekkelijk. Nu zijn wij geen fervente water- en pretparkgangers, dus in die zin hebben we niet veel vergelijkingsmateriaal.De attracties waren in onze ogen weinig uitdagend en de thema-aankleding zoals we die in Nederland kennen, liet te wensen over. Zoals beschreven hebben we weinig toezichthouders gezien. Wel was het overal netjes en schoon.
De entreeprijs voor een dag Skara Sommarland (al snel 150 euro per gezin, zonder parkeerkosten en zonder maaltijden) is niet mis en dan wil je graag waar voor je geld. Als je beseft dat het park slechts een goede drie maanden per jaar open is en dat dan alle inkomsten moeten worden binnengehaald om alles te onderhouden, snap je misschien waarom het relatief duur is.
Praktische informatie
Skara Sommarland ligt vlakbij snelweg E20 tussen Göteborg en Stockholm, op zo’n 135 kilometer van Göteborg. Het is alleen in de zomermaanden geopend, meestal van begin juni tot eind augustus. Je kunt dagkaarten kopen, kaarten voor twee dagen of seizoenskaarten. Dagkaarten kosten 360 SEK (omgerekend zo’n 37,50 euro, prijspeil januari 2018). Kinderen tot een lengte van 1 meter mogen gratis naar binnen. Daarnaast betaal je aparte parkeerkosten: 50 SEK (circa 5 euro).
Het park is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en in de restaurants wordt rekening gehouden met voedingswensen (glutenvrij, lactosevrij, vegetarische maaltijden). Huisdieren zijn niet toegestaan.
Op de website vanSkara Sommarland lees je alles over de entreegelden, routebeschrijving en openingstijden.
Kende jij Skara Sommarland al? En wat zijn jouw ervaringen?
Ligging Skara Sommarland
Meer lezen
Zweden is een fantastische bestemming voor gezinnen. Klik & kijk voor meer inspiratie: