Fietsen met knooppunten: hoe werkt het?

0
846

Je kent ze vast wel: die bordjes met nummers erop langs de kant van de weg. Waar zijn die toch voor? Fieke vertelt vandaag meer over fietsen met knooppunten. Want ja, daar zijn die nummers voor. De fietsknooppunten zijn erg handig om samen met de kinderen een fietsroute te kiezen.

Fietsen met kinderen

Nu de eerste lentedagen zich voordoen begint het te kriebelen om er lekker op uit te gaan. In de lente en zomer trekken wij er graag op uit per fiets. Regelmatig krijg ik verbaasde blikken als ik vertel dat wij met onze kinderen een tocht van 20 km fietsen met knooppunten. Vanaf 5 jaar zijn onze beide meiden in staat om dit soort afstanden zelfstandig op de fiets af te leggen. Niet ieder kind redt dit, onze kleine vent fietst aardig maar haalt de afstanden die zijn zussen toen fietsten nog niet. Afhankelijk van hoe je kinderen fietsen en hoeveel tijd je beschikbaar hebt kan je met fietsen alle kanten op. Van een kort tripje van een uur tot een hele dag een mooie route rijden met verschillende tussenstops. Fietsen met knooppunten is voor iedere afstand geschikt.

Vanaf een jaar of vijf fietsen onze meiden fietstochten van 20 kilomter.
Fietsen met knooppunten Het knooppuntensysteem is ook geschikt voor korte rondjes
Het knooppuntensysteem is ook geschikt voor korte routes en dus geschikt om met jonge kinderen te gebruiken.

Fietsknooppunten zijn in heel Nederland te vinden

Nederland heeft sinds een aantal jaar een perfect systeem om fietsroutes te maken, de fietsknooppunten. Je kent de bordjes vast wel, het zijn witte borden met groene pijlen en nummers die langs de kant van de weg en fietspaden staan. Heel Nederland is op deze manier  ‘genummerd’. De nummers op de borden geven de verschillende knooppunten (kruisingen) aan. Je fietst van knooppunt naar knooppunt. Een route bestaat dus uit een reeks van nummers. De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd en de knooppunten worden vooraf aangekondigd. Bij veel knooppunten vind je een informatiebord. Op dit informatiebord staat een kaart van de directe omgeving met daarop de verschillende fietsknooppunten. Als je eenmaal weet hoe de bordjes onderweg eruit zien vallen ze direct op, en zie je ze opeens overal. Fietsen met knooppunten is heel eenvoudig.

Fietsen met knooppunten De bordjes staan aan de zijkant van de weg
De bordjes staan aan de zijkant van de weg en zijn vaak niet te missen.
Fietsen met knooppunten De routes staan goed aangegeven met duidelijk pijlen naar de knooppunten
De routes staan goed aangegeven met duidelijk pijlen naar de knooppunten.
Fietsen met knooppunten Bij de knooppunten staan vaak informatieborden
Bij de knooppunten staan vaak informatieborden.
Fietsen met knooppunten Een knooppunt wordt vooraf aangekondigd.
Een knooppunt wordt tijdig aangekondigd.

Fietsen met knooppunten: Hoe maak je een route?

Voordat je op de fiets kan stappen moet eerst de route bepaald worden. Een route met fietsknooppunten bestaat uit een reeks fietsknooppuntnummers die je in een bepaalde volgorde fietst. Het maken van een route met fietsknooppunten kan op verschillende manieren. Je kan de route bepalen aan de hand van een kaart. Ook kan je een route maken met behulp van diverse websites en app’s of gebruik maken van al bestaande routes.

Fietsen met knooppunten: Fietsknooppuntenkaart

Van alle regio’s in Nederland zijn kaarten te koop met daarop fietsknooppunten. Wij hebben zelf de kaart van de regio waarin wij wonen. Op de kaart staan alle knooppunten aangegeven. Daarnaast staat ook de afstand tussen twee knooppunten aangegeven.  Afhankelijk van het aantal kilometers dat je wilt fietsen kan je een route samenstellen. Je bepaalt je startpunt en noteert het nummer van het fietsknooppunt. Dan bepaal je naar welk volgende punt je wilt fietsen en noteert dit nummer, zo ga je door totdat je een route hebt die qua afstand voldoet aan je wensen. Wil je een rondje fietsen dat moet je ervoor zorgen dat je laatste knooppunt gelijk is aan je begin knooppunt. De gehele routebeschrijving bestaat dus uit een x aantal nummertjes.

Het is leuk om je kind te betrekken bij het maken van de route. Laat hem of haar kiezen welke kant ze op willen gaan. Met een fysieke kaart kan het kind vaak een betere voorstelling maken van de route. Met behulp van een kaart zie je direct alle mogelijkheden die er zijn omdat je zicht hebt op een relatief grote regio.

Fietsen met knooppunten: routeplanners en apps

Tegenwoordig zijn online routeplanners en apps niet meer weg te denken. Fietsknooppuntroutes kunnen ook online gemaakt worden. Het principe van het maken van een routes is gelijk aan die van de fysieke kaart. Ook nu moet je een reeks nummers samenstellen om tot een route te komen. Online en in de app ben je niet afhankelijk van de grenzen van de regio. Heel Nederland is hierin aan elkaar geknoopt. Daarnaast worden de afstanden automatisch bij elkaar opgeteld. De gemaakte route kan je vaak opslaan op per mail versturen. Ik merk zelf dat ik soms flink heen en weer aan het schuiven bent als ik online een route maak omdat je op het scherm maar een klein deel van de regio ziet.

Er zijn verschillende sites waarop je dit kan doen, de websites Nederland Fietsland en route.nl werken vrij eenvoudig. Uitleg over het gebruik van deze planners is te vinden op de website zelf.

Ook zijn er verschillende apps. De app Fietsknoop is een gratis app die eenvoudig in het gebruik en overzichtelijk is. In deze app zijn alle knooppunten in Nederland en Vlaanderen te vinden. Je kan een route maken en deze opslaan in de app. De route kan je ook mailen of tonen als knooppuntenlijst. De uitleg in de app, te vinden onder het boek icoon, is kort en duidelijk.

De app Fietsknoop kent een duidelijke menustructuur waardoor je makkelijk kan fietsen met knooppunten
De app Fietsknoop kent een duidelijke menustructuur.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van de de app.

Bestaande fietsknooppuntenroutes fietsen

Mocht je geen zin hebben om zelf een fietsroute te maken of wil je je laten inspireren door anderen? Dan kan je ook gebruik maken van al samengestelde routes. Het nadeel van bestaande fietsroutes is dat ze niet altijd voldoen aan je eigen wensen qua afstand en samenstelling. Maar het knooppuntensysteem is zo flexibel dat je hier zelf natuurlijk altijd een aanpassing in kan doen. Bestaande routes zijn ook online en in de genoemde app te vinden.

Op de site van Nederland Fietsland zijn deze te vinden onder knooppuntroutes. In de app Fietsknoop staan ze onder fietsroutes. Doormiddel van verschillende filters kan je passende routes vinden.

Papiertje en een pen voor onderweg

Op welke manier je een route ook samenstelt, je moet de route onderweg ook meenemen. Ik kies ervoor om de route op een klein papiertje te schrijven wat makkelijk in de zak kan. Tijdens het fietsen met knooppunten op een papiertje kijken gaat vaak net wat makkelijker dan onderweg op je telefoon kijken. Mocht de route aanpast moeten worden, dan stop je even en pak je je telefoon of de fysieke kaart erbij. Een pen of potlood bij de hand hebben is dan wel handig! Sommige apps bieden de mogelijkheid om fietsroutes voor te lezen op basis van je GPS locatie. Dan is het niet meer nodig om op een papiertje of telefoon te kijken onder het fietsen. Deze optie heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik blijf bij het briefje met nummertjes.

Fietsen met knooppunten De route bestaat enkel uit een paar nummers
De routebeschrijving bestaat enkel uit een paar nummers op een klein papiertje.

Hoe maak ik een fietstocht leuk voor kinderen?

Maar nu je weet hoe je een fietsroute kan maken met knooppunten houdt dit niet in dat je kinderen direct staan te springen om te gaan fietsen met knooppunten. Graag delen we een aantal tips hoe je de fietstocht leuk kan maken voor kinderen:

  • Laat je kind zelf de route maken. Geef dan mee hoe lang de route ongeveer mag zijn. Op deze manier wordt het ‘hun’ tocht en zijn ze vaak veel enthousiaster om te gaan. Kunnen ze de afstanden nog niet goed optellen maak de route dan samen.
  • Laat de kinderen de route volgen en op zoek gaan naar de juiste nummers van de knooppunten.
  • Zorg voor leuke stops onderweg. Denk aan een picknickplek, iets te bekijken, een park of een speeltuin. Wij wonen in de buurt van de IJssel en een overtocht met een fietspont is altijd een succes en een aangename break.
  • Voorkom lange rechte stukken in de route, deze worden vaak als erg saai ervaren.
  • Wees flexibel, als het tegenzit kijk dan ter plekke hoe je de route kan aanpassen.
  • Vaak kies je ervoor om vanwege beperkte tijd een standaard rondje te fietsen. Maar juist dan is het leuk zijn om te kijken of er fietsknooppunten in de buurt zijn waardoor je net even een ander stukje fietst dan normaal
  • En voor fietsen geldt net zoals bij wandelen, regelmatig doen, dan worden de afstanden die ze volhouden vanzelf langer en krijgen ze er meer plezier in.
fietsen met knooppunten De meiden fietsen voorop en zijn op zoek naar het volgende bordje
De meiden fietsen voorop en zijn op zoek naar het volgende knooppunt.

Ga jij er samen met je kinderen vaak per fiets op uit?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over fietsen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.