Een stedentrip Rotterdam met kinderen is één van de leukste citytrips die je kunt doen. Rotjeknor is een heuse wereldstad. Maar tegelijkertijd kun je er met kinderen prima rondlopen en is overal vermaak voor ze. In dit blog zetten we onze suggesties voor een weekendje Rotterdam met kinderen op een rijtje. Toffe uitjes en de beste lunch- en overnachtingsplekken komen langs, en natuurlijk hebben we ze allemaal zelf getest.
Stedentrip Rotterdam met kinderen
Niet lullen, maar poetsen. Zo kenmerken mensen de Rotterdamse mentaliteit. Toch is dat maar één deel van de stad. Ja, de stad ademt iets rauws, het is niet overal even chique. De haven neemt een belangrijke plaats in de stad in. Maar het is ook een stad van creatievelingen, een stad met prachtige plekjes en een mondiale vibe.
De activiteiten die je tijdens een weekendje Rotterdam met kinderen kunt doen, zijn dan ook heel divers. Laat je inspireren door onze tips en stel een programma samen dat past bij jouw gezin.
Tip: koop vooraf de Rotterdam Welcome Card!
Meer informatie over de Rotterdam Welcome Card
Activiteiten met kinderen in Rotterdam: wat is er te doen?
Omdat er zoveel te beleven is met kinderen in Rotterdam, hebben we de uitjes geordend. Naar musea, uitjes in de haven en op het water, overige uitjes en de leukste speeltuinen. Er is namelijk nogal veel te doen in Rotterdam met kinderen!
Wil je meerdere uitjes met elkaar combineren en meer van de stad zien? Kies dan tijdens je stedentrip Rotterdam met kinderen voor de hop-on-hop-off bus.
Kindvriendelijke musea in Rotterdam
Aan kindermusea geen gebrek in Rotterdam. Onze favorieten op een rijtje.
Maritiem Museum
Een stad met een wereldhaven herbergt natuurlijk een Maritiem Museum. Een waar belevingsmuseum waar je de wereld van de scheepvaart, booreilanden, cruiseschepen en nog veel meer.
Het Maritiem Museum is leuk voor alle leeftijden. Peuters en kleuters vermaken zich op de bovenste verdieping bij speelparadijs Professor Plons. Oudere kinderen voelen zich eerder aangetrokken tot alle interactieve mogelijkheden die het museum heeft.
Vergeet trouwens niet om naar buiten te gaan. Daar kun je echte schepen van binnen bekijken.
Lees in dit blog alles over het Maritiem Museum.
Geen Museumkaart? Koop dan online je kaartje voor het Maritiem Museum.
Belasting- en Douanemuseum
In een oud stukje van Rotterdam zijn drie panden omgetoverd tot het Belasting- en Douanemuseum. Hier wanen kinderen zich even een heuse douanier die de koffers checkt. Met een speurtocht kunnen ze vervolgens door het museum en leren ze alles over belastingen, smokkelwaar en zelfs over bolletjesslikkers.
Lees het blog over het Belasting- en Douanemuseum.
Boijmans van Beuningen
Zeg je Rotterdam, dan zeg je Boijmans van Beuningen. Helaas is dit museum voor een grootschalige renovatie gesloten tot 2026. Delen van de collectie zijn op andere plekken in de stad te zien. Kijk vooraf goed op de website van het museum voor het actuele programma.
‘Buurman’ op het Museumpark is de Kunsthal. Hier zijn ook heel regelmatig, maar in vakanties zeker, activiteiten voor kinderen gepland.
Lees in dit blog over de eerdere ervaringen van Saskia en haar gezin in het Boijmans van Beuningen.
Wereldmuseum Rotterdam
Omdat Rotterdam als havenstad een wereldwijde connectie heeft zal het niet verbazen dat er een echt ‘Wereldmuseum’ in Rotterdam is. In het Wereldmuseum staan andere culturen centraal. Ondertussen leren we meer over het koloniale verleden van Nederland. Voor kinderen is er een speurtocht en er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.
Een absolute aanrader is de expo Superstraat. In Superstraat kijk je binnen bij allemaal verschillende Rotterdamse wereldburgers. In ieder huis is iets leuks te doen. Zo kun je zelf boodschappen scannen in de toko, een kostuum maken voor het Zomercarnaval of een wolkenkrabber bouwen met witte Lego. Superstraat is elke woensdagmiddag en op zaterdag en zondag geopend.
Lees hier het blog over Wereldmuseum Rotterdam
Villa Zebra
Dan is er nog Villa Zebra. Dit kunstmuseum richt zich specifiek op kinderen. Voor de jongsten is er ruimte om al spelenderwijs in aanraking te komen met kunst. Oudere kinderen kunnen zelf aan de slag.
Nadeel van Villa Zebra is dat ze nogal strikt omgaan met de leeftijdsgrenzen. Dat kan onhandig c.q. niet leuk zijn als je meerdere kinderen hebt en deze in verschillende leeftijdscategorieën vallen. Ook als je kind zich niet ‘leeftijdsadequaat’ ontwikkelt kan dat voor een minder leuke ervaring zorgen.
Lees hier het blog over Villa Zebra
Mariniersmuseum
Je moet ervan houden, maar voor wie alles wil weten over de marine vroeger en nu, is bij het Mariniersmuseum aan het goede adres. Kinderen kunnen een speurtocht doen, er is een trainingsparcours te volgen en je kunt oefenen met schieten op een modern piratenschip.
Museum Rotterdam
Toegegeven, niet heel Museum Rotterdam vinden onze kinderen interessant. Het liefst blijven ze plakken in het gedeelte Kidstown, waar ze heerlijk kunnen spelen. Toch is de hoofdvestiging van het museum best een bezoekje waard. De wisselende tentoonstellingen geven een goed beeld van Rotterdam en zijn inwoners.
Museum Rotterdam heeft twee vestigingen. Deze hoofdlocatie met wisselende expo’s is onderin het Timmerhuis, het paradepaardje onder de werkplekken van de gemeente Rotterdam. Als je door het museum loopt, zie je boven je de ambtenaren lopen, een grappig effect. De Museum Rotterdam-vestiging aan de Coolhaven staat helemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
Trammuseum RoMeO
Heb jij een voertuigenliefhebbertje in huis? Ga dan zeker naar trammuseum RoMeO. In een voormalige tramremise (die uiteraard uitstekend per tram te bereiken is) staan prachtige oude trams opgesteld. Van april tot en met oktober gaan één zondag per maand de deuren open voor publiek. Het trammuseum wordt in stand gehouden door bevlogen en buitengewoon sympathieke vrijwilligers die over een schat aan kennis beschikken.
RoMeO is een ware schatkamer. Onze kinderen kijken hun ogen uit, vooral de paardentram vinden ze fascinerend. Bij de entreeprijs inbegrepen (5 euro, prijspeil 2019) is een rondrit door de stad in een antieke tram. Ik vind het heel bijzonder als we met het oude bakbeest langs het hypermoderne centraal station van nu rijden.
Havenstad Rotterdam met kinderen
Wat een stedentrip Rotterdam met kinderen anders maakt dan een citytrip naar andere steden, is de aanwezigheid van de grote haven. Hierdoor zijn er heel veel unieke uitjes in Rotterdam. We zetten ze voor je op een rij.
Tweede Maasvlakte en Futureland
Saskia ging met haar gezin naar de Tweede Maasvlakte en ontdekte in het bezoekerscentrum van Futureland welke uitbreidingen van Rotterdam op stapel stonden.
Met de Futureland Express, een bus, maak je een begeleide tour over de Maasvlakte. De enorme loodsen, de onbemande karren die af en aan rijden, de hallen vol met de gekste voorwerpen, zoals wegwerpaanstekers: het maakt op de kinderen enorme indruk.
Lees hier meer over de ervaringen met Futureland op de Tweede Maasvlakte.
Rondvaart door de Rotterdamse havens
Met Spido kun je met een boot door de Rotterdamse havens. De kinderen van Saskia waren onder de indruk van alle hijskranen en containers. Onderweg doe je de Erasmusbrug en Hotel New York aan, markante locaties in Rotterdam. Een rondvaart duurt 75 minuten. Ideaal om even bij te komen maar toch wat te zien tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen.
Lees hier het blog over de rondvaart door de Rotterdamse haven.
Let op, de rondvaart met Spido is vaak volgeboekt. Koop daarom je ticket vooraf online.
Splashtours
Sightseeing in Rotterdam kan uiteraard met de metro en te voet. Maar met een amfibiebus is een beleving op zich. Met de amfibiebus bekijk je het gebied rondom de Euromast en de Kop van Zuid. Zowel vanaf de weg als vanaf het water. Een bus die het water in rijdt en verder vaart, dat is wel een heel bijzondere ervaring voor kinderen.
Lees hier het blog over Splash Tours.
Zorg ervoor dat je je tickets voor de Splash Tour vooraf koopt.
Koop hier je tickets voor Splash Tour
Wereldhavendagen in Rotterdam
Een van de allerleukste evenementen zijn de Wereldhavendagen. Tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen kijk je dan helemaal je ogen uit. De Wereldhavendagen zijn altijd begin september. Boek maar meteen een overnachting (zie tips hieronder), want er is zoveel te doen, te beleven en te zien dat je je makkelijk twee dagen kunt vermaken.
Wat er te doen is tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam met kinderen? Bezoek hele grote schepen, doe mee aan workshops en kijk je ogen uit bij de vele demonstraties. Dit hebben ze niet eerder gezien!
Lees hier het blog over de Wereldhavendagen
Speurtocht en rondleiding SS Rotterdam
Een rondleiding met een gids over dit beroemde schip maakt dat je veel meer hoort en ziet dan als je zelf zou gaan. Saskia en haar kinderen kregen een tour over het SS, en die ging van de machinekamer tot op het dek. Ze leerden alles over de geschiedenis, speelden een potje schaak, testten de ligstoelen op het dek en droomden weg bij de pianomuziek in de feestzaal.
Kids Marina
Bij Kids Marina in de binnenstad van Rotterdam mogen kinderen zelf met een bootje varen. Als ouder vaar je natuurlijk mee, dus pret gegarandeerd. Het is geen goedkope activiteit, maar wel eentje die echt past bij een stedentrip in een havenstad.
Lees hier het blog over Kids Marina.
Wat is er nog meer te doen in Rotterdam met kinderen?
Met al deze tips kun je al meerdere citytrips Rotterdam met kinderen vullen. Maar er is nog veel meer te doen! Lees onze andere tips voor uitjes in Rotterdam hieronder.
Diergaarde Blijdorp
Net als Amsterdam heeft Rotterdam nog een dierentuin in de stad. Blijdorp opende al in 1855. Blijdorp is in zeven continenten verdeeld. Giraffen spot je in Afrika, ijsberen in Antarctica. Het bezoek aan een dierentuin is een klassieker onder de uitjes met kinderen. En misschien ook wel tijdens een bezoek aan Rotterdam, omdat het één van de oudste dierentuinen van Nederland is.
Lees in dit blog meer over Diergaarde Blijdorp.
Koop vooraf online je entreekaartje voor Diergaarde Blijdorp.
Entreekaartje Diergaarde Blijdorp
Euromast
Een van de Rotterdamse klassiekers is de Euromast. Neem plaats op een van de bankjes en draai rustig omhoog. Zo heb je het allermooiste uitzicht over Rotterdam met kinderen. Natuurlijk stap je ook naar buiten om zo met de wind in je haren over de haven en de Maas uit te kijken.
Lees hier het blog over de Euromast
Voor de Euromast staat vaak een lange rij. Het is aan te raden om vooraf een kaartje te kopen, dat scheelt weer wachten.
Miniworld Rotterdam
Voor treinliefhebbers is een bezoek aan Miniworld Rotterdam erg leuk. Bij deze gigantische modelspoorbaan kijk je je ogen uit.
Lees hier het blog over Miniworld Rotterdam
Ook voor Miniworld Rotterdam kun je vooraf online je kaartjes kopen.
Entreekaartjes Miniworld Rotterdam
Markthal Rotterdam
Een van de meest markante gebouwen van Rotterdam is de Markthal. Een architectonisch hoogstandje waarvan vooral het rijkelijk gedecoreerde plafond veel indruk maakt. Zorg dat je wat ruimte in je buik hebt als je hierheen gaat, want er zijn heel wat lekkere dingen te koop.
Lees in dit blog meer over de Markthal
Kubuswoningen bekijken
Tegenover de Markthal is een ander bijzonder bouwwerk te vinden: de kubuswoningen. Hoe gek wil je het maken met je huis? Nou, de kubuswoningen maken het dol met al hun schuine wanden. Een van de kubuswoningen is van binnen te bekijken. Stayokay heeft een vestiging in een deel van de kubuswoningen, een ideale plek om in Rotterdam met kinderen te overnachten (zie hieronder voor meer info).
Lees hier het blog over de kubuswoningen
Leuke speeltuinen in Rotterdam en omgeving
Even geen zin in de drukte van de stad? Dan heeft Rotterdam heel wat leuke speeltuinen.
Speelpolder De Bergse Vallei
Aan de rand van Rotterdam ligt het Lage Bergse Bos. Er zijn leuke korte wandelroutes te lopen, waarbij je onderweg de kans hebt een Schotse Hooglander tegen het lijf te lopen. Favoriet van onze kinderen is in dit bos speelpolder De Bergse Vallei. Op twee plekken kun je via keien in een watertje oversteken. Je kunt ook de superwiebelige wiebelbrug nemen.
Natuurlijk moet daarna nog op de klimberg gespeeld worden. Voor de kleintjes is er een enorme zandbak (mét waterpomp, hoera!) waar je vanaf het terras van restaurant Bergsche Plas goed zicht op hebt.
Natuurspeelplaats De tuin van Floddertje
Niet in de stad, maar net erbuiten vind je natuurspeelplaats De Tuin van Floddertje. Met openbaar vervoer of de fiets ben er vanuit het centrum in een half uur. Het is een heerlijke plek om lekker uit te razen en te kliederen met modder.
Lees hier het blog over natuurspeeltuin Floddertje
Speelnatuur Schieveen
Nog zo’n parel net buiten de stadsgrenzen is Belevenisboerderij Schieveen. De speelnatuur van OERRR! nodigt uit tot spelen, maar in de stal zijn ook altijd wel lammetjes of kalfjes te aaien. Voor een klein bedrag koop je melk voor de lammetjes of voer voor de kippen. Struinen maar!
Lees hier het hele blog over speelnatuur Schieveen
Gemeentelijke speeltuinen
In bijna elke wijk in Rotterdam vind je wel een gemeentelijke speeltuin. Dit zijn goed onderhouden, leuke speeltuinen waar je voor 1 of 2 euro entree prima wat tijd door kunt brengen. Allemaal hebben ze wel een kantine waar je limonade, koffie en tosti’s kunt kopen.
Zo heb je in de wijk Schiebroek De Torteltuin. Het voorste deel van de speeltuin is ingericht voor kleinere kinderen, met glijbaantje, een schommel en een grote zandbak. Loop je verder de goed omheinde tuin in, staat er een heel mooi en uitdagend klimtoestel met bruggen, touwen en torentjes. Wat de kinderen het tofst vinden, is het enorme wagenpark met skelters, stepjes, fietsen en driewielers, waarmee ze het hele terrein over mogen crossen. Oh ja, en vergeet de kabelbaan niet!
In de wijk 110-Morgen is ‘Speeltuin 110-Morgen’. Deze speeltuin is redelijk recent opgeknapt en er is (onder meer) een fantastisch klimhuis met glijbanen en een springkussen.Net buiten de ring is er Speeltuin Het Oude Noorden. Het speelgedeelte is hier wat kleiner, maar er is wel een heerlijk groot voetbalveld bij voor wie echt even lekker wil uitrazen.
Ook een leuke is Speelcentrum Weena, recht tegenover Miniworld. Hoewel hartje centrum, speel je hier lekker rustig. Voor ouders zijn er voldoende bankjes om even bij te komen van het wandelen door de stad.
Plaswijckpark
Alle Rotterdams kennen Plaswijckpark. Plaswijckpark begon als een wandelpark met wat speeltoestellen en dieren. Inmiddels is het park uitgegroeid tot een volwaardig pretpark, waar je kids zich met gemak de hele dag kunnen vermaken. En met de komst van het binnengedeelte is een bezoek ook met slecht weer mogelijk. Laat je verrassen door het kabouterpad, de kabelbaan boven het water en de bijzondere binnenspeeltuin. Een must-do tijdens een stedentrip naar Rotterdam met je kinderen.
Lees hier het blog over Plaswijckpark.
De Speeldernis
Wil je de stad niet uit, maar wel even ravotten, denk dan eens aan de Speeldernis. Het is een van de bekendste natuurspeelplekken in de stad. Hier geen fancy klimtoestellen, maar wel een speelvijver, veel zand en boomstammetjes om mee te sjouwen. Een schone set kleding mee is wel een aanrader.
Speeltuin De Kievit
Voor De Kievit moet je ook weer de stad uit, naar Berkel en Rodenrijs om precies te zijn. Wij gaan er heen op een dag dat de kinderen dringend uitgelaten moeten worden en worden blij verrast. Het is zo leuk dat we de hele middag blijven. Het terrein is groot en de speeltuin is ruim opgezet zodat er veel ren- en picknickruimte is. Er is voor peuters een aparte klimhoek en er is een geitenboerderijtje, waar dieren wonen die zich graag laten aaien door kinderen. De Kievit is open van april tot oktober en heeft twee verwarmde zwembaden, die opengaan bij voldoende belangstelling.
Kindvriendelijke koffietentjes, lunchplekken en restaurants met kinderen
Tijdens een stedentripje is koffie, limonade en iets te eten op zijn tijd hoognodig. We verzamelden een aantal leuke plekjes waar je met een gerust hart met je kinderen kunt eten. Personeel dat vriendelijk is voor kinderen, een menukaart voor kinderen en soms zelfs met een speelplekje.
Koffiebar Croos
In de Rotterdamse wijk Crooswijk is de hotspot Croos te vinden. Op het terras is een zandbak en binnen een fijne speelhoek met een koffer vol boeken. En daarbij hebben ze ook nog eens heerlijke koffie, sapjes, taarten en fijne borrelhappen. Kortom, een pitstop waard tijdens een weekendje Rotterdam met kinderen.
Lees hier het blog over Croos.
Hudson
De dag afsluiten met lekker eten kan bij Hudson Rotterdam. Dit restaurant bevindt zich middenin het gezellige Witte de Withkwartier, dichtbij allerlei bezienswaardigheden. Ideaal met oudere kinderen. Er zijn geen speelfaciliteiten en ook geen kinderstoelen. Maar wel betaalbare kindermenu’s. En je kunt er vrij snel eten, ook handig als je met kinderen eet.
Lees hier de ervaringen van Iris en haar gezin bij Hudson.
Happy Italy
Goedkoop, lekker en snel uit eten doe je bij Happy Italy. De keten heeft meerdere vestigingen in Rotterdam. Iris at met haar gezin in de Happy Italy in Rotterdam-Zuid, maar ook in het centrum is er één te vinden. Pasta’s en pizza’s staan op het menu en dat vindt vrijwel ieder kind lekker. Er is een speelplek voor de kinderen.
De vestiging in De Hofbogen, aan het Eudokiaplein niet ver van het centrum, is ook aan te bevelen. Hij is wat ruimer van opzet dan de centrum-vestiging, het personeel is aardig en snel en de speelplek is achterin de zaak in een afgeschermde hoek. De kinderen kunnen naar hartenlust spelen, terwijl overige bezoekers geen last van ze hebben.
Supermercado
Oh zo fijn, eten met kids bij Supermercado! Terwijl de kinderen spelen in de mini-supermarkt doe je je tegoed aan kleine Mexicaanse hapjes. Het restaurant noemt zich een restaurant-cocktailbar met Latijns-Amerikaanse streetfoodvibe en wat ons betreft maken ze die claim waar. Het personeel is superrelaxed en heel erg kindvriendelijk. Bij Supermercado kun je terecht voor lunch en diner. Ook voor de kinderen staat er allerlei lekkers op de kaart.
Je vindt Supermercado aan de Schiedamse Vest, vlakbij de Witte de Withstraat. Het restaurant is zeven dagen per week open.
De Pannenkoekenboot
Hoewel in eerste instantie de chaos compleet lijkt als alle gasten aan boord komen, weten ze hier op de Pannenkoekenboot wel raad mee. Een kordate serveerster legt uit dat we tafel voor tafel naar het pannenkoekenluik mogen komen. Daar kies je een pannenkoek, die je helemaal naar eigen wens mag versieren.
Terwijl het schip een stuk door Rotterdam vaart, doen we ons tegoed aan zoveel pannenkoeken als we op kunnen. Geen culinaire hoogstand, maar wel leuk om een keer gedaan te hebben. Als alle gasten minstens één keer een pannenkoek hebben gehaald, blijkt er een grote verrassing aan boord. Er gaat een luik open, waaronder een grote ballenbak schuilgaat. De kinderen zien we niet meer, de rest van de vaarttocht…
Let op, de Pannenkoekenboot moet je vooraf reserveren. Dat kan o.a. via deze website.
Het Vroesenpaviljoen
Even toe aan rust? Doe dan een bakkie bij het Vroesenpaviljoen. Aan de rand van het Vroesenpark staat een schattig gebouwtje, daar moet je zijn. Je kunt hier ontbijten, lunchen en borrelen. Voor kinderen staan er kinderboterhammetjes op het menu, er is taart en er zijn bitterballen (en nog veel meer lekkers). Op het grote veld voor het terras kunnen ze voetballen, verderop in het park is een leuke speeltuin voor kleinere kindjes.
De bediening is erg aardig voor kinderen. Ze krijgen kleurboeken en potloden en er is altijd tijd voor een praatje. Een keer valt Froukjes jongste er in slaap, een serveerster komt direct een schapenvel brengen waarop hij warm en zacht kan liggen. Dat noemen we nou fijne service.
Hou er wel rekening mee dat dit stadspark de tuin is van veel Rotterdammers. Op mooie dagen kan het bij het paviljoen erg druk zijn. Maar als je tijd hebt om in de chillmodus te gaan en iets langer te willen wachten op je drankje, zit je hier gebakken.
Het Vroesenpaviljoen ligt vlakbij Diergaarde Blijdorp, wellicht kun je deze twee combineren dus.
Ver van Hier
In een blog over kindvriendelijke Rotterdamse horeca mag Ver van Hier niet ontbreken. De kinderboekenwinkel heeft een fijn horecagedeelte waar kinderen meer dan welkom zijn. Sterker nog, een groot deel van de zaak is ingericht als speelplek, met auto’s, dino’s en -uiteraard – boeken.
Op de kaart staat allerlei lekker voor ouders, maar ook voor kinderen is er genoeg te kiezen. Er zijn er boterhammen, tosti’s, soepjes en (knijp)fruit. Ver Van Hier ligt in het Kleiwegkwartier, vlakbij trammuseum RoMeO.
Juffrouw van Zanten
Als je érgens fijn wilt zitten met je kinderen is het bij Juffrouw van Zanten. Deze juf heeft twee vestigingen in Rotterdam, een in de wijk Kralingen en een in Rotterdam West. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Hoewel grote mensen hier heerlijk kunnen eten, is de kaart voor de kids zo mogelijk nog uitgebreider dan die voor de grote mensen. Van pancakes tot vers fruit en van een broodje hamburger tot bulgur met zalm; alles is er in kinderporties.
Niet alleen het eten is fantastisch, ook de inrichting van de zaak is met recht kindvriendelijk te noemen. Er is ruimte om wandelwagens te stallen, er is een verschoonplek, het servies kan niet kapot vallen. Uiteraard is er ook een toffe speelhoek met boeken, verkleedkleren, autootjes en nog veel meer.
Bram Ladage
Tsja, en wil je de échte Rotterdam-ervaring opdoen? Dan koop je patatje bij Bram. Bram Ladage welteverstaan. Rotterdammers zweren erbij. Bij een van de snackbars in de stad (onder andere in de Markthal en op het Binnenwegplein) koop je loeihete frieten, vers uit het vet en die eet je op een bankje op. Vraag een willekeurige stadsbewoner waar je de lekkerste patat koopt en hij zal je hiernaar toe sturen.
Lof der Zoetheid
‘Unattended children will be sold to the circus’ staat op de deur bij ontbijt- en lunchplek Lof der Zoetheid. Een grapje met serieuze ondertoon, want op rondrennende kinderen zijn ze hier niet ingesteld. Maar heb je een kind dat het wel leuk vindt om lekker aan tafel te zitten, moet je deze hotspot echt eens bezoeken. Je kunt hier heerlijke boterhammen, warme lunchgerechten en ‘zoete zaken’ eten. In het klappertje met de menukaart zitten kleurplaten die je mag pakken. Kinderen mogen bij de kassa om kleurtjes vragen.
En ben je nou – net als wij – razendenthousiast over het lekkers dat je proeft, ga dan voor je naar huis gaat nog even langs het afhaalloket, één deur verder. Van taart tot scone, van salade tot chocoladekoek; een vitrine vol heerlijkheden staat te lonken. Lof der Zoetheid heeft veel vegan- en glutenvrije opties.
Gratis uitjes met kinderen in Rotterdam
Om een stedentrip Rotterdam met kinderen betaalbaar te houden, is het fijn als je af en toe ergens géén geld voor hoeft te betalen. In Rotterdam kan dat prima. Haal broodjes bij een lekkere bakker en plof neer in het Museumpark, Het Park (het oudste park van Rotterdam, bij de Euromast) of het Vroesenpark voor een picknick. Of maak een wandeling door het Kralingse Bos. In dit stadsbos is de erg leuke, gratis te bezoeken kinderboerderij De Kraal en er zijn allerlei leuke speelplekken. Bij lekker weer is het heerlijk vertoeven op het strandje aan de Kralingse Plas, ook zo’n Rotterdamse parel. Grotere kinderen kunnen lekker plonzen in de plas, voor de allerkleinsten is er een pierenbadje.
De Hofbogen
Maar er is meer. Zoals de houten Luchtsingel, die je vanuit hartje centrum naar bovenop de Hofbogen leidt. Over deze bogen liep vroeger een treinverbinding van Rotterdam naar Scheveningen. Nadat deze buiten gebruik raakte, raakten de Hofbogen in verval. Gelukkig werd het tij een aantal jaar geleden gekeerd. In de bogen namen toffe ondernemers hun intrek – loop dus ook zeker beneden langs de bogen! -, er bovenop werd een park aangelegd.
Hoe tof is dat? Op het dak van Station Hofplein vind je een publiek park. Het Luchtpark is dagelijks gratis toegankelijk van 10 uur tot zonsondergang. Via de Luchtsingel en de ingang aan de Heer Bokelweg kun je Luchtpark Hofbogen op. Je kunt er picknicken, op één van de kunstschapen zitten, of wandelen in de tuin met de fruitbomen en -struiken en moestuinbedden. En als kers op de taart heb je een magnifiek uitzicht over de stad.
Centraal Station Rotterdam
Jarenlang stond het in de steigers en was het een doorn in het oog van veel Rotterdammers, maar sinds een paar jaar domineert ‘de haaienbek’, zoals ze het station hier noemen het Stationsplein. Sowieso leuk om doorheen te wandelen en je te vergapen aan de grootsheid, maar in de zeer ruime stationshal is ook altijd wat te zien. Er staan regelmatig kunst-installaties, op een gigantisch scherm is een filmpje over de haven te zien en de stationspiano wordt ook hier regelmatig door uitstekende pianisten bespeeld.
De bibliotheek
Midden in de stad is een oase van rust: de bieb. Het grijze gebouw met de opvallende gele buizen is onlangs flink gemoderniseerd en een heerlijke hang-out geworden. Wat is gebleven is de grote kinderafdeling met lekkere leesplekjes.
Voor grotere kinderen is op de derde verdieping de interactieve tentoonstelling Erasmus Experience. Hier kun je in de denkwereld van een van de beroemdste Rotterdammers stappen. Met een polsbandje om, filosofeer je mee met de grote denker en kun je zelfs met hem in gesprek. De Erasmus Experience kost je hooguit een uur en is daarmee een prima tussendoor-activiteit tijdens je stedentrip in Rotterdam met kinderen.
Geheim strandje op Heijplaat
Oké, niet helemaal gratis deze, maar wel low budget. Huur of leen een fiets, stap op de waterbus en laat je naar Heijplaat varen. In dit rauwe stukje Rotterdam vind je op een voormalig quarantaineterrein een verborgen strandje. Het is precies groot genoeg voor kinderen en het is een bijzonder gevoel om vlakbij grote schepen voorbij te zien varen. Lees in het blog van Froukje hoe je dit bijzondere stukje van Rotterdam vindt.
Kindvriendelijke hotels met familiekamer in Rotterdam
Een stedentrip Rotterdam met kinderen kan met een overnachting in stijl.
Overnachten op SS Rotterdam met kinderen
Zoek je een unieke ervaring en heb je een iets ruimer budget? Dan is overnachten op het SS Rotterdam een feestje. De kinderen van Saskia hebben het er jaren later nog steeds over.
Prijzen en beschikbaarheid SS Rotterdam
Art Hotel Rotterdam
Het Art Hotel heeft betaalbare familiekamers die handig zijn ingedeeld, een leuke aankleding hebben van de algemene ruimtes, en is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Een fijne uitvalsbasis voor een stedentrip naar Rotterdam met kinderen als je wat meer op het budget wil letten.
Prijzen en beschikbaarheid Art Hotel Rotterdam
Stayokay Rotterdam: overnachten in de kubuswoningen
Eerder vertelden we het al, je kunt overnachten in de kubuswoningen. Stayokay heeft hier een hostel met familiekamers. Het is hier altijd een verrassing hoe je kamer eruit ziet. Qua locatie is Stayokay Rotterdam ideaal, veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Daarnaast zijn er goede openbaar vervoerverbindingen naar dit hotel.
Prijzen en beschikbaarheid Stayokay Rotterdam
Heb jij nog meer tips voor een weekendRotterdam met kinderen? Vertel het in een reactie hieronder.
Oh ja, vergeet niet om te kijken of de Rotterdam Welcome Card voor jou handig is. Of kies voor de hop-on-hop-off bus voor een ritje door de stad.
Meer lezen
Op vakantie in de buurt van Rotterdam. Klik & kijk voor meer inspiratie voor uitjes in Zuid-Holland:
- Kinderdijk, een bezoek aan UNESCO Werelderfgoed met kinderen
- Avonturenboerderij Molenwaard met kleine kinderen: Holland op zijn best!
- Archeon met kinderen: actief op reis door de tijd
- Direct naar alle blogs over Zuid-Holland
- Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina.
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.