Duurzaam op vakantie, een goed voornemen. Social media, televisie en kranten staan vol met artikelen over duurzaamheid. Je kunt er niet meer omheen, of je nu wilt of niet. Blogger Suzanne vroeg zich af wat de mogelijkheden zijn van een duurzame vakantie met kinderen. Na wat onderzoek blijkt dat er best veel opties zijn. Je leest ze in dit blog.
Duurzaamheid is hot, maar wat is het eigenlijk?
Ik ben al jaren met duurzaamheid bezig. Het interesseert mij, het maakt mij bewust van mijn levensstijl, maar vooral ook bewust van de impact van onze levensstijl op het klimaat. En ook hoe we, met het oog op onze (klein)kinderen, de wereld gezond kunnen houden. En hoewel ik thuis best duurzaam bezig ben, kan ik zeker nog veel leren.
Sinds een aantal jaar kies ik er bewust voor om niet te vliegen, daar heb ik verschillende redenen voor. Maar er zijn veel meer mogelijkheden voor duurzame vakanties en uitjes.
Duurzaam reizen tips
Er zijn zoveel dingen die je kunt doen, maar deze tips zijn in ieder geval een stap in de goede richting:
- Zorg voor minder – onnodig – plastic afval en reis altijd met een eigen waterfles.
- Maak gebruik van de deeleconomie: huizenruil, Airbnb, Camptoo en BlaBlaCar zijn daar goede voorbeelden om.
- Ga zuinig om met drinkwater.
- Probeer je zo vaak je kunt milieuvriendelijk te verplaatsen: ga lopen, fietsen, kanoën, varen (zeilen) of neem desnoods de trein.
- Kies voor een accommodatie met ecolabel of GreenKey certificering. Op de website van GreenKey staan alle accommodaties vermeld.
- Bedenk of je in zoet (drink)water wilt zwemmen op plekken waar water schaars is. Een accommodatie met zoutwater zwembad is dan een duurzamere keuze.
Een duurzame vakantie begint bij het vervoer
Een duurzamen vakantie begint bij het maken van keuzes op het gebied van vervoer.
‘Duurzaam’ vliegen
Wil je bewust kiezen voor een duurzame vakantie, vermijd dan het vliegtuig. Vliegen heeft van alle vervoerswijzen, de allergrootste CO2-uitstoot en heeft daarmee de grootste impact op het milieu. Wil je toch vliegen of een lange autoreis maken? Doe dat dan bij uitzondering en compenseer de CO2-uitstoot door het aanplanten van bomen via Treesforall of Natuurmonumenten. Ook kun je ervoor kiezen om te vliegen met KLM, die hebben de CO2ZERO-compensatieservice. Je betaalt dan extra ter compensatie van je vlucht en KLM investeert dat in CO2-reductieprojecten.
Huurauto met CO2-compensatie
Heb je tijdens een vakantie een huurauto nodig? Ook dan kun je een duurzame keuze maken. Bij Sunny Cars is het nu mogelijk om de CO2 uitstoot te compenseren. Als je hiervoor kiest krijg je zelfs een echt certificaat. Op de website van Sunny Cars kun je meer informatie vinden over de CO2-compensatie en hoe dit bij hun precies werkt. Sunny Cars is trouwens een hele betrouwbare autoverhuurder waarbij je door het all-inclusive principe nooit gedoe bij de balie hebt met verzekeringen.
Op de fiets
Een fietsvakantie is absoluut de schoonste en duurzaamste manier van reizen. Blogger Froukje ging op fietsvakantie in de Loirestreek.
Met de trein
Een goed alternatief is de trein. Interrailen door Europa en daarmee plekken aan doen die je normaal niet makkelijk met elkaar combineert. Saskia deelde eerder haar ervaringen over haar Interrailtocht door Europa. Maar er zijn veel meer mogelijkheden voor een vakantie met de trein.
Kies voor kamperen
Door te kamperen ben je (meestal) dichter op de natuur dan in een huisje of hotel. Slapen onder een tentdoek, koken en afwassen in de buitenlucht en zelfs onder de douche of op het toilet voel je de frisse lucht.
Toch zit er tussen campings nog hele grote verschillen. Een camping omgeven door groen, rust en ruimte ervaar je heel anders dan een volle grote camping met (veel) vaste standplaatsen of caravans en tenten op (te) kleine afgebakende plekken. Wij kamperen zelf altijd op kleinschalige kindvriendelijke campings midden in de natuur. Deze zijn groener, hebben geen grote (energievragende) zwembaden, veel minder ruimtebeslag en zijn beter ingepast in de omgeving.
Duurzaam kamperen op natuur- en ecocampings
Een duurzame kampeervakantie kan op campings met een ecokeurmerk (Green Key en Ecocamping). Deze campings doen meer met het milieu en duurzaamheid dan alleen afval scheiden.
Camping du Mettey in de Vogezen is een voorbeeld van een camping waar recreëren en natuur goed samen gaan. Net als camping De Lemeler Esch in Overijssel. Duitsland spant de kroon met bijna 200 ecocampings, waaronder ecocamping Am Bauernhof Kramer bij de Bodensee en natuurcamping Langenwald in het Zwarte Woud.
Natuurkampeerterreinen: rust, ruimte, natuur én kindvriendelijk
In Nederland zijn tal van natuurkampeerterreinen te vinden, onderdeel van de Stichting de Groene Koepel. Zij richten zich op recreanten die te gast willen zijn in de natuur. De camping kenmerken zich door kleinschaligheid, kindvriendelijkheid (want er valt veel te ontdekken en spelen in de natuur), rust, ruimte en natuurlijk gelegen.
Hoeve Krekelberg in Zuid-Limburg en Natuurkampeerterrein Harskamperdennen op de Veluwe zijn leuke kindvriendelijke natuurkampeerterreinen in ons eigen land. Ook Staatsbosbeheer heeft mooie kampeerterreinen midden in de natuur zoals camping De Vlagberg in Sint-Anthonis.
De meeste natuurkampeerterreinen beschikken ook over verhuuraccommodaties. Hou je dus niet van kamperen in een tent, caravan of vouwwagen, dan kun je daar gewoon terecht.
Duurzame kampeertips
Tijdens het kamperen zijn er allerlei mogelijkheden om extra aandacht voor duurzaamheid te hebben. Enkele duurzame kampeertips die wellicht voor de hand liggen:
- Koop je groente en fruit en voedingsmiddelen lokaal, bij een (biologische) boer of winkel.
- Een kampvuur maken is op de meeste campings toegestaan, maar niet echt duurzaam. Beperk het aantal keren dat je dat doet.
- Neem een extra deken of slaapzak mee in plaats van een kachel. Heerlijk zitten lezen onder een fleecedeken in de voortent of vroeg naar bed heeft ook zijn charmes.
- Gebruik lampen op zonne-energie of oplaadbare batterijen. Ze verlichten je tent en geven een gezellige sfeer.
- Ga met uitstapjes op pad met de fiets, wandelen of openbaar vervoer en laat de auto staan.
- Zet je kooktoestel uit de wind en gebruik een deksel om gas te besparen.
- Gebruik geen wegwerpservies.
- Beperk het aantal wasbeurten en laat het wasgoed lekker buiten aan de lijn drogen.
Duurzame vakantiehuisjes en vakantieparken
Houd je niet van kamperen? Dan zijn er diverse vakantieparken die duurzaamheid nastreven. Alle Landal parken zijn Green Key gecertificeerd. Landal Mont Royalheeft inmiddels 74 energieneutrale huisjes beschikbaar met zonnepanelen en luchtwarmtepompen. Met een “groene schakelaar” kan de elektriciteit volledig worden in- en uitgeschakeld. En voor de inrichting van de bungalows zijn gerecyclede producten gebruikt. Landal De Reeuwijkse Plassen heeft 283 duurzaam gebouwde waterlodges, waterwoningen en villa’s in een groene en waterrijke omgeving.
Ook Safariresort Beekse Bergenmag het Green Key label voeren. In België is park Molenheide in Houthalen-Helchteren een park dat volledig is aangesloten op op groene energie.
Wil je niet op een park verblijven maar echt alleen in de natuur? Dan is een vakantiehuisje midden in de natuur een goede optie. Via deze website van Natuurhuisje zijn er talloze mogelijkheden van prachtige huisjes midden in de natuur.
Duurzame hotels
Wil je liever naar een hotel en toch een duurzame vakantie? Nederland kent inmiddels ongeveer 400 hotels die het ecolabel mogen voeren. Wereldwijd zijn er zo’n 5.000 hotels aangesloten. De hotels zijn herkenbaar aan het Greenkey-label. Er zijn verschillende certificeringen, brons, zilver en goud. De hotels met een gouden certificering gaan het verst op gebied van duurzaamheid.
Alle hotels van Van der Valk beschikken over een gouden Green Key label, maar ook Holiday Inn in Leiden. Op deze website vind je alle GreenKey hotels in Nederland.
De duurzaamste hotels van Nederland staan in Amsterdam. Het QO in het Amstelkwartier, Hotel Jakarta op Java-eiland (klimaatneutraal) en hotel Breeze in het IJ (bijna energieneutraal).
Duurzame hoteltips
Kies je voor een hotel, dan zijn er nog wat tips en aandachtspunten om zo duurzaam mogelijk te overnachten:
- Gebruik de handdoeken meerdere dagen achter elkaar en laat ze niet na één keer al uitwassen.
- Laat de airco of verwarming niet onnodig aan als je overdag niet aanwezig bent. Of laat de airco uit en zet een raam open voor frisse lucht.
- Vermijd indien mogelijk hotels met buffetvorm. Er blijft altijd onnodig veel voedsel over dat vernietigd wordt. En kies bij het ontbijtbuffet zorgvuldig. Leg geen dingen op de je bord die je niet meer op kunt.
- Schakel verlichting en televisie uit als je weg gaat. Sommige hotels maken gebruik van een sleutelkaart systeem. Op het moment dat je de sleutelkaart uit de houder haalt gaan automatisch de verlichting én de televisie uit.
- Kies in het hotel voor de douche in plaats van het bad. En sta dan ook niet onnodig lang onder de douche. Wees zuinig met het water.
- Verken de omgeving van het hotel op een duurzame manier. Veel hotels hebben fietsverhuur of liggen centraal ten opzichte van openbaar vervoer.
- Gooi als je in een hotel bent niet zomaar verschillende afvalsoorten bij elkaar. Vaak heeft een milieubewust hotel ook mogelijkheden om afval te scheiden.
- Zorg voor minder – onnodig – plastic afval en reis altijd met een eigen waterfles.
Duurzaam dagje uit naar het strand
Wil je een dagje naar het strand met je kinderen en draag jij duurzaamheid een warm hart toe? Dan kun je ervoor kiezen om een strandtent te bezoeken die Greenkey gecertificeerd is. Voorbeelden van duurzame strandpaviljoens in Nederland zijn:
- Restaurant Aan Zee in Oostvoorne;
- Strandpaviljoen Timboektoe in Wijk;
- Buena Vista Beachclub in Scheveningen;
- Strandpaviljoen Sanblas in Bloemendaal aan Zee;
- Strandpaviljoen Zoomers in Scheveingen
- Thalassa in Zandvoort, verkozen tot het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland;
- ’t Badhuys op Vlieland,
- Sjoerd op Ameland;
- Het Strand in Katwijk.
Duurzame vakantie in eigen land
Blijf je liever lekker dichtbij huis en wil je niet te ver reizen? In Nederland zijn volop mogelijkheden om een duurzame vakantie in eigen land te vieren. Of gewoon voor een duurzaam dagje uit. We zetten negen tips voor je op een rij.
#1 Amsterdamse Bos
In het Amsterdamse Bos kun je een bezoek brengen aan de biologische geitenboerderij Ridammerhoeve waar je de geitjes een flesje mag geven en heerlijk kunt spelen. Voor de oudere kinderen biedt Klimpark Fun Forest in het Amsterdamse Bos voldoende uitdaging. Verder kun je er Suppen, kanoën en waterfietsen, zijn er twee kinderbaden om in te spelen en speeleilanden met waterspeelplekken en bos.
#2 Kinderboerderij De Ulebelt in Deventer
Kinderboerderij De Ulebelt is een begrip in de wijde regio om Deventer. Behalve spelen in één van de twee natuurspeeltuinen kun je er ook veel leren over de natuur. Er zijn educatieve wandelingen, verschillende dierenweides en een stal met kleine boerderijdieren. In de omgeving van De Ulebelt ligt bovendien een leuke multicache. Deze cache gaat over de hotels van de Ulebelt en is erg leuk om met kinderen te doen.
#3 Waterfietsen in natuurgebied De Leemputten bij Groenlo
In natuurgebied De Leemputten kun je waterfietsen huren en mooie waterfietstochten maken dwars door de natuur. Avontuurlijke routes die onder omgevallen bomen door gaan midden in de stilte en de rust van de natuur. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer in het gebied verschillende wandelingen uitgezet. Er is een natuurpad van 3 kilometer uitgezet en een langere wandeling van 7 kilometer naar het Zwillbrocker Venn in Duitsland waar regelmatig flamingo’s verblijven.
#4 Pluktuinen
Inmiddels zijn vele pluktuinen in Nederland aanwezig waar je zelf bloemen en fruit mag plukken. Vaak zijn er ook andere leuke activiteiten in deze tuinen te doen. In pluktuin Het Platteland in Putten mag je zelf biologische bloemen, groente, kleinfruit en fruit oogsten. Zomerbloemenpluktuin in Nes aan de Amstel biedt in het plukseizoen leuke workshops en knutselactiviteiten voor kinderen.
#5 Bezoek Nationale Park de Hoge Veluwe
De natuur in met kids is hartstikke leuk. Samen kikkervisjes vangen, op zoek naar sporen van dieren, of gewoon lekker op je rug in het gras liggen en luisteren naar de vogels. Het is helemaal leuk als je samen actief kunt zijn. Met een spannende speurtocht bijvoorbeeld. Een van onze favoriete plekken om dit allemaal te doen is Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hier kun je de witte fietsen lenen en een fietstocht maken, wandelen, het Museonder bij het bezoekerscentrum bezoeken of de Suske en Wiske avonturenfietstocht doen.
#6 Wandelen
Wandelen is dé manier om je kinderen kennis te laten maken met de natuur. Op onze website hebben we inmiddels heel wat mooie wandelingen door allerlei natuurgebieden verzameld. Korte en langere kindvriendelijke wandelingen. Door uiterwaarden, bossen, heide of zand. Met puzzelroutes en spelelementen tot avonturenpaden. Hier kun je de door ons geteste wandelingen vinden.
#7 Natuurpark Lelystad
Fietsen, wandelen, wilde dieren spotten en spelen. In Natuurpark Lelystad heb je een grote kans om getuige te zijn van wilde dieren als elanden, otters, Przewalskipaarden en herten. Via uitkijktorens in het gebied heb je zelfs nog een grotere kans om wilde dieren te spotten en ben je echt één met de natuur.
#8 Natuurexcursies met kinderen
Boek eens een wandeling onder begeleiding van een boswachter. Die neemt je mee naar de unieke plekken en vertelt jou en je kinderen alles over de natuur. Vogels spotten, genieten van de rust, bijzondere planten en sporen ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld wandelen op het Wad bij De Schorren met OERRR, paddenstoelen zoeken in het bos met IVN Scharrelkids of op pad met een natuurparkranger. Er zijn talrijke mogelijkheden om samen met je kinderen op excursie te gaan in de natuur.
#9 Archeon
Het Archeon in Alphen aan de Rijn is het enige museum in Nederland met een GreenKey certificering. In dit themapark ga je terug in de tijd en beleef je de Prehistorie, Romeinse Tijd en Middeleeuwen. Er zijn ontzettend veel activiteiten te doen en één dag is waarschijnlijk te kort om alles te zien. In de winter zijn er nog speciale winterse activiteiten te doen. Lees hier ons blog over het Archeon in de winter.
Duurzame pretparken
Een dagje naar het pretpark terwijl je een duurzame vakantie nastreeft blijkt nog lastig. De pretparken in Nederland kunnen namelijk nog flinke stappen maken op gebied van duurzaamheid. Slechts enkele parken hebben actief duurzaamheidsmaatregelen genomen.
Alleen De Waarbeek, Efteling en Toverland hebben duurzaamheidsbeleid. De Waarbeek en de Efteling draaien op 100% groene stroom en de nieuwste Efteling attractie Symbolica heeft 800 PV-panelen. Pretpark Toverland in Sevenum kiest voor biodiversiteit en een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer.
Duurzame speelparadijzen
Inmiddels zijn de eerste duurzame in- en outdoorspeelpaleizen in ontwikkeling. In Vianen verrijst binnenkort Ravotten, een vernieuwend en compleet in- en outdoor dat duurzaam wordt gebouwd. In Friesland is de Avonturij in Bakhuizen, een avontuurlijk speelpaviljoen vol duurzame oplossingen. Schateiland Zeumeren wordt duurzaam verwarmd met biomassa en is één van de duurzamere speelparadijzen in ons land.
Heb jij nog tips voor een duurzame vakantie of duurzame uitjes?
Meer lezen
Nog meer inspiratie opdoen voor een duurzame vakantie of uitjes in eigen land? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Natuurspeeltuinen zoals Hoppies in Ammerzoden, Speelnatuur Tiengemeten of Het Wilde Westen in Amsterdam
- Belevenissenbos in Lelystad
- Klompenpad Slagmaat in Bunnik
- Blotevoetenpaden zoals Erve Brooks en Hof van Twello
- De Spelerij / Uitvinderij, een wonderlijke speel- en ontdekplek in Dieren
- Bosbessen plukken in het bos
- Direct naar alle blogs over speeltuinen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Let op: Al deze tips en informatie zijn begin 2019 verzameld. Wij verwachten dat er de komende jaren meer bewustzijn komt ten aanzien van duurzaamheid. Hopelijk is dit blog dus snel achterhaald!
Sinds enige tijd zijn er elektrische 4 persoons campers op de markt. Deze zijn ook te huur. Ik mis op deze site informatie daarover.
Dan hebben we deze informatie (nog) niet. Het is echt een nieuw niche product waar wij nog geen ervaring mee hebben.