Op zoek naar wandelroutes in Gelderland? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Gelderland en hebben ook andere mooie wandelingen voor jullie verzameld.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
Wandelroutes in Gelderland
Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Gelderland te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie.
Wil je graag goed voorbereid gaan wandelen? Dan adviseren we om voor de kinderen wandelschoenen en een softshell jas aan te schaffen. Beide maken bij ons deel uit van de vaste vakantiegarderobe en worden ook met wandelingen in Nederland gebruikt.
Veel wandelplezier!
#wandelkids
#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:
- De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Gelderland.
- Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën.
- Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
- Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?
De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.
Download hier de #wandelkids plaat
Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.
En dan nu onze én jullie tips voor wandelroutes in Gelderland die leuk zijn om met kinderen te doen.
Wandeling op Landgoed Tongeren in Epe
Landgoed Tongeren in Epe is een uitgestrekt bosgebied op de Veluwe met een lang houten vlonderpad op de wandelroute.Het landgoed is particulier bezit en beslaat maar liefst 505 hectare, waarvan 365 hectare bos. Het gebied ligt aan de rand van de Veluwe en is ontzettend gevarieerd met heuveltjes, bos, veen, heide, weilanden en verspreide woonbebouwing.
Het landgoed heeft drie gemarkeerde wandelroutes:
- Tongerense bergroute (groene paaltjes, ca 1,5 uur)
- Heide route (rode paaltjes, ca 45 minuten)
- Tongerense beekroute (gele paaltjes, ca 30 minuten)
Wil je een langere afstand? Dan zijn de drie routes gemakkelijk te combineren tot ongeveer 8-9 kilometer. De routes zijn ontzettend goed gemarkeerd en uitstekend onderhouden.
Lees hier meer over de wandeling op Landgoed Tongeren
Wandeling Landgoed Dorth in de Achterhoek
Wandelen in de Achterhoek en veel bijzondere vogels zien? Dat kan bij Landgoed Dorth in Kring van Dorth (gemeente Lochem), enkele kilometers ten zuidoosten van Deventer.
Het landgoed is een Rijksmonument en dateert uit 1600. Het is een natuurpareltje, eigendom van Natuurmonumenten. Ga je wandelen in het voorjaar, dan tref je hier een vrolijk vogelconcert, in de zomer vind je hier verkoeling onder de bomen van de lanen en in de herfst kun je paddenstoelen zoeken.
Bij landgoed Dorth is een bewegwijzerde wandelroute van 3 kilometer die met rode pijltjes wordt aangegeven. De route start bij de parkeerplaats aan de Kasteelweg in Kring van Dorth. Het landhuis zelf zien we nauwelijks. Dat is privéterrein, dus daar kunnen we niet bij komen.
Lees hier meer over de wandeling bij Landgoed Dorth
Wandelen Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo
Staatsbosbeheer heeft in het gebied Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo diverse wandelroutes uitgezet. Het is een populair wandelgebied, dus op de uitgezette wandelroutes kom je heel wat mede-wandelaars tegen.
Onze blogger Suzanne heeft geen vastgelegde wandelroute gelopen. Toch willen we deze route met jullie delen. Ze zocht de rust op en ging op zoek naar (sporen van) wild. De route is 6 kilometer en ook geschikt voor buggy’s. Maar niet allemaal tegelijk gaan wandelen daar hè, want dan spot je zeker geen wild!
Lees hier meer over de wandelroute door Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo
Wandelen bij de schaapskooi op De Loenermark
De Loenermark is een gebied op de Veluwe dat bekend is door de schaapskooi. In het vroege voorjaar zijn hier de jonge lammetjes te zien, iets wat bij jong en oud vertedering oproept.
Onze blogger Fieke loopt hier een van de mooie wandelroutes, door een gebied met bos en heide. De zwerfkeienroute die ze kiest is zo’n 7 kilometer lang. Er zijn ook wandelroutes die in lente variëren van 2 tot 13,5 kilometer.
Lees hier mee over deze mooie wandelroute
GPS speurtocht ‘De Geheime Sleutels van de Bosgraaf’ in Lieren
In de app izi.travel (te downloaden in de playstore of Applestore) staan leuke GPS speurtochten voor kinderen. De speurtochten van Lotje van Zomeren zijn leuk en afwisselend, niet te lang en geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.
Blogger Suzanne neemt haar kinderen mee naar camping De Bosgraaf in Lieren, de plek waar een van de speurtochten start. Vooraf heeft ze thuis de speurtocht gedownload, handig, want zo kun je ‘m ook zonder dataverbruik lopen. Het is wel aan te raden om de telefoon goed op te laden.
Tijdens de wandeling gaan kinderen met behulp van de app op zoek naar sleutels. Er zijn punten te verdienen met leuke quizvragen, met meerdere telefoons is er zo zelfs een wedstrijdelement aan toe te voegen.
Lees hier meer over deze GPS Speurtocht
Wandelroute over de Gorsselse Heide
De Gorsselse Heide is een natuurgebied ten zuidoosten van het dorp Gorssel, dat gelegen is tussen Deventer en Zutphen. Het gebied is jarenlang een militair oefen- en schietterrein geweest en dat is terug te zien aan een paar bijzondere heuvels in het gebied.
Vanaf restaurant De Zevensprong is een wandelroute van 4,7 kilometer uitgezet. Deze gaat afwisselend door bos en heide en je passeert zelfs een uitkijkheuvel. De wegen in het gebied zijn grotendeels onverhard en je kunt er meerdere vennetjes vinden.
Lees hier meer over wandelen op de Gorsselse Heide
Wandelen bij Landgoed Amelte in Gorssel
Een andere wandeling bij Gorssel is het rondje Landgoed Amelte van 5 kilometer. Deze is voor kinderen en ook met een wandelwagen goed te doen. De route start in het centrum van Gorssel, op de parkeerplaats achter Museum MORE. Onze blogger Saskia heeft deze keer een pdf met routebeschrijving uitgeprint (zie link hieronder).
De dochter van Saskia blijkt het erg leuk te vinden om met de geprinte route te wandelen, het is weer een keer iets anders dan een paaltjeswandeling. In Gorssel gaat de route langs het oude tramstation en vrij snel daarna sta je al in het buitengebied. Hier loop je letterlijk een rondje om het landgoed heen.
Het laatste gedeelte van de wandeling is een lang recht pad, dat kan voor kinderen wat saai zijn.
Lees hier meer over de wandelroute ‘Rondje Landgoed Amelte’
Wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde
Huis Verwolde is te vinden in het Gelderse Laren, in de Achterhoek. Je vindt hier het edelmanshuis met een tuin, een park en een bosgebied met vijvers en landbouwpercelen. De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk en het huis is met een gids te bezoeken.
Op landgoed Verwolde zijn diverse monumentale bomen aanwezig, waaronder de bijzondere Dikke Boom. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die worden aangegeven met gekleurde paaltjes. Voor kinderen zijn het Dikke Boompad en het Bijzondere Bomenpad het leukst. Beide wandelingen zijn toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens.
Lees hier meer over het Dikke Boompad
Kabouterpad Hoenderloo
Op zoek naar een wandeluitstapje met kleine kinderen? Dan is een kabouterpad echt een uitkomst. Korte routes, vaak 1 tot 2 kilometer lang, kabouterpaaltjes volgen en kleine opdrachten door in de natuur. Er zijn veel kabouter-wandelroutes op de Veluwe. Zo ook bij Hoenderloo.
Blogger Daphne en haar meiden trokken hun laarzen aan, zetten hun rode puntmutsen op en gingen op zoek naar de paddenstoel met witte stippen.
Lees het blog over kabouterpad Hoenderloo
Kabouterpad Nunspeet
Ook in Nunspeet is er een kabouterpad te vinden. Samen met haar dochters volgde blogger Marije de kabouterpaaltjes langs de route. Wil je een extra dimensie geven aan de wandeling? Koop dan bij het bezoekerscentrum Nunspeet een kabouterknapzak met extra opdrachten en activiteiten.
Liever low/no budget? Ook zonder knapzak is het kabouterpad, de naastgelegen speeltuin en het bezoekerscentrum een leuke beleving.
Lees het blog over kabouterpad Nunspeet
Blote voetenpad Hof van Twello
Houd je van korte wandelingen en zijn vieze voeten geen bezwaar? Dan zul jij helemaal enthousiast worden van een blote voetenpad. Blogger Fieke testte het pad bij Hof van Twello. Deze korte wandelroute op de Veluwe loop je op je blote voeten over verschillende ondergronden. Gras, aarde, verschillende groottes stenen en favoriet bij de oudste dochter van Fieke: modder!
De route van Hof van Twello is ongeveer 1,5 kilometer lang. En als je rustig loopt en volop geniet en probeert, doe je rustig 2 uur over de wandeling.
Lees het blog over blote voetenpad Hof van Twello
Wandelen in het Paleispark van Paleis het Loo
Het Paleispark van Paleis het Loo in Apeldoorn is eigenlijk geen park, maar een bosgebied van wel 650 hectare groot in Kroondomein het Loo. Wandelen met een koninklijk tintje dus. Want leden van de koninklijke familie en hun gasten gebruikten het Paleispark vroeger om te ontspannen. Bos, vijvers, een hertenkamp, bruggetjes, een theepaviljoen. Blogger Maartje en haar gezin voelde aan alles dat dit niet zomaar een bos is.
Er zijn routes van 2, 5, 7, 8 en 13,5 kilometer. En een speciale route die met een rolstoel toegankelijk is.
Lees het blog over Paleispark Paleis het Loo
Wandeling Het Renkums Beekdal
Ook het Renkums Beekdal ligt op de Veluwe. Blogger Jolinda verleidde haar kinderen om van de bank te komen en een wandeling te maken in dit mooie gebied. Het beekdal vormt nu vooral een belangrijke schakel in de overgang tussen de hoge en droge Veluwe en het lage en waterrijke Rijndal.
Het gezin liep een deel van het Kabouterpad en verlengde hun tocht met een zelfbedachte wandelroute langs het water.
Lees het blog over het Renkums Beekdal
Wandelroute Radio Kootwijk
Het favoriete plekje op de Veluwe van blogger Kirsten is Radio Kootwijk. Verscholen in de bossen verrijst uit de grond een joekel én een parel van een gebouw. Het voormalig zendstation van Radio Kootwijk werd gebruikt om contact te leggen met Nederlands-Indië. Met een mooie mix van zand, heide en bos heeft het natuurgebied rondom het zendgebouw veel afwisseling.
Kirsten liep een route van 2 kilometer lang en er zijn ook routes van 4,5 en 12,5 kilometer.
Lees het blog over Radio Kootwijk
Wandelroute Deelerwoud
Blogger Mieke maakte een 4,5 kilometer lange wandelroute op de Veluwe door het Deelerwoud. Een bijzondere ervaring, want de Schotse Hooglanders hadden het bos- en weidegebied omgetoverd tot een waar ‘poepparadijs’. Tot grote hilariteit en pret bij haar boys, die van poepspringen en poepprikken een ware sport maken.
Lees het blog over het Deelerwoud
Wandeling Posbank
Als we blogger Fieke mogen geloven, is de Posbank een van de mooiste plekken op de Veluwe. Zeker als de heide in augustus en september in bloei staat, is het adembenemend mooi. Samen met haar kids volgt ze graag de routepaaltjes van de 5,4 kilometer lange route. Heide, een landgoed, stukjes klimmen en een schaapskooi. Je komt het allemaal tegen op deze route. Hierdoor hebben de kinderen vaak niet eens door hoe ver ze lopen.
Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn
Het Stadspark Berg en Bos is een van de fijnste plekjes van Apeldoorn. Er is zoveel te beleven in het park! Een grote vijver, de Apenheul, een uitkijktoren, een grote speelweide met waterspeelplaats, een klimbos, wilde zwijnen en herten. En je vindt er ook nog verschillende mooie wandelroutes op de Veluwe. De boys van blogger Maartje worden dan ook graag uitgelaten op deze mooie plek aan de rand van de stad.
Lees het blog over Stadspark Berg en Bos
Wandelroute Kootwijkerzand
Wist jij dat de grootste zandverstuiving van West-Europa te vinden is op de Veluwe? Het Kootwijkerzand is een enorme zandbak midden in de Veluwse bossen. Blogger Saskia en haar kids liepen een wandelroute van 3 kilometer.
De route loopt door het bos en over het stuifzandgebied. En natuurlijk beklommen zij ook de futuristische uitkijktoren met indrukwekkend uitzicht als beloning.
Lees het blog over Kootwijkerzand
Wandeling in Nationaal Park de Hoge Veluwe
In een lijst met wandelroutes op de Veluwe kan Nationaal Park de Hoge Veluwe natuurlijk niet ontbreken. Blogger Jolinda woont vlakbij en is er vaak met haar kinderen te vinden. Om te wandelen of om een tocht te maken op de gratis beschikbare witte leenfietsen.
De wandelmogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn uitgestippelde routes, of je maakt een zelfbedachte wandeling die precies bij jouw gezin en situatie past. En plan je jouw bezoek in een vakantie? Dan zijn er vaak heel veel leuke activiteiten voor kids.
Lees het blog over Nationaal Park de Hoge Veluwe
Zoek je een wandeling met een extraatje? Kijk dan eens naar de Nature Game in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Bostoren op landgoed Schovenhorst in Putten
Houd je niet per se van wandelen, maar zijn traptreden geen probleem? Dan biedt de bostoren op landgoed Schovenhorst bij Putten uitkomst. Deze toren heeft namelijk maar liefst 235 treden.
Bloggers Fieke en Saskia namen hun dochters mee en gingen de uitdaging aan. Op de route naar boven is van alles te doen en te zien. Waardoor de dames boven uitkomen en niet eens doorhebben al 235 treden gelopen te hebben. En het uitzicht? Dat wil je met eigen ogen bekijken!
Rondom de Bostoren zijn diverse wandelroutes uitgezet, dus een bezoek aan deze uitkijktoren is prima te combineren met een mooie wandelroute in Gelderland.
Lees het blog over de Bostoren in Putten
Wandelen bij de Bedriegertjes op Landgoed Rosendael
Vlakbij Arnhem ligt bij het plaatsje Rozendaal het Landgoed Rosendael. Een prachtig kasteel met een mooi park, compleet met schelpengalerij en de Bedriegertjes. Wat dat zijn? Onverwachte fonteinen die zomaar uit de grond het water omhoog spuiten. Dat maakt dit de perfecte wandeling voor een warme dag. Achter de bosvijver is ook een blote voetenpad gemaakt.
Onze tip: neem een handdoek en droge kleren mee naar deze wandelroute in Gelderland.
Entree voor het park van Landgoed Rosendael is 6 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen (prijspeil 2020).
Lees hier het blog over wandelen in het park van Landgoed Rosendael
Struinen rondom Slot Loevestein
Struinen is buiten de paden lopen, een heel avontuur! Bij Slot Loevestein maakt blogger Jolinda een struintocht van zo’n 6 kilometer en daarna bezoekt ze het kasteel zelf.
Bij het kasteel is een bordje te vinden: ‘struinroute Waal’ staat erop. Daar klim je over de omheining en begint het struinen langs de rivier. De kinderen van Jolinda spelen hier bij het water met stokken en stenen.
De route gaat verder door de uiterwaarden. Op de plek waar je niet verder kunt gaat een verhard pad richting het kasteel. Onderweg passeer je onder andere de konikspaarden.
Lees hier het blog over struinen bij Slot Loevestein
Wandelen in natuurgebied de Blauwe Kamer
Natuurgebied de Blauwe Kamer ligt tussen Wageningen en Rhenen.Er zijn drie wandelroutes uitgezet, die perfect zijn voor kleinere kinderen vanwege de afstand. Zo is er een route van 3 kilometer, 1,2 kilometer en er is een GPS route van 4,5 kilometer.
Blogger Jolinda heeft meerdere keren de route van 3 kilometer gelopen, maar ze vindt het ook lekker om er gewoon rond te lopen en routes te combineren. Het is er niet heel groot, verdwalen kun je niet. Kies je de route van 3 kilometer, dan volg je de rode markeringen. Met deze wandeling kom je ook over het terrein van de voormalige steenfabriek, met restanten van de bakovens. Een hele leuke plek voor kinderen om daar rond te neuzen.
Lees hier meer over wandelen in natuurgebied Blauwe Kamer
Avontuurlijk wandelen bij Erve Brooks in de Achterhoek
In het plaatsje Gelselaar in de Achterhoek is kinderparadijs Erve Brooks te vinden. Een gezellig boerenerf met superleuke activiteiten voor kinderen. Hier kun je met je kinderen in Blotevoetenland en over het Avonturenpad lopen, de Museumboerderij bezoeken, in de speelschuur spelen, op het terrasje of in het restaurant genieten van de lekkernijen en spelen in de geweldige speeltuinen. Geen massa’s mensen, maar gewoon gezellige gastvrije Achterhoekse knusheid.
Lees hier meer over het Avonturenpad
Sneeuwklokjeswandeling bij Kasteel de Wildenborch in de Achterhoek
In Vorden is elk jaar in het vroege voorjaar bij kasteel de Wildenborch een sneeuwklokjeswandeling te doen. Maar ook later in het jaar kun je hier genieten van de rhododendrons die er volop bloeien. De kasteeltuin is slechts een paar dagen per jaar geopend.
Lees hier meer over de Sneeuwklokjeswandeling
Wandelroute Needse Berg
‘Op zoek naar Woudy’ is de speciale kinderwandeling op de Needse Berg. Dit is een stuwwal van 35 meter hoog uit de laatste ijstijd. Ver voor die tijd leefden er grote dieren in dit gebied, zoals de oeros, beren en woudolifanten.
Op de Needse Bergzijn meerdere korte wandelingen te lopen die aansluiten bij de historie van het gebied. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is er “Op zoek naar Woudy” (3 km)en voor 9 tot 12-jarigen is er de wandeling “Terug naar ’t Stenen Tijdperk” (5 km).
Routeboekjes en opdrachten voor onderweg zijn te koop bij de VVV in Neede en bij Restaurant Olde Molle. Onze blogger Saskia liep de route zonder boekje en dat ging ook prima.
De route is goed bewegwijzerd door middel van paaltjes. Op elk paaltje staat een plaatje van een olifant en de slurf van de olifant wijst de weg. Roep gewoon: “Wie ziet de olifant al?” en zie de kinderen heel hard vooruit rennen op zoek naar het volgende paaltje.
Onderweg kom je allerlei leuke plekken tegen, zoals boomstronken in een kring, een takkendoolhof en een zandafgraving.
Lees hier meer over de wandeling op de Needse Berg
Wandelen in het Beekbergerwoud
Ten zuiden van Apeldoorn is het Beekbergerwoud te vinden. Een natuurgebied dat wordt beheerd door Natuurmonumenten en waar men probeert het oerbos terug te krijgen. In het gebied is een korte wandelroute uitgezet van iets meer dan 2 kilometer.
De wandelroute in het Beekbergerwoud is kort én veelzijdig. Tijdens de wandeling loop je een stuk over een vlonderpad en op meerdere plekken steek je een drassig stuk over via stapstenen. Hierdoor is de wandelroute niet geschikt voor gezinnen met een kinderwagen, maar voor iets oudere kinderen is het een heel avontuur.
In het gebied is ook een kleine uitkijktoren waar vanaf je een mooi zicht hebt over het hele gebied.
Wandelroute Empese en Tondense heide
Lezeres Ariela tipt de wandelroute over de Empese en Tondense Heide vlakbij Zutphen. Dit gebied is goed te bereiken met de auto. Op de parkeerplaats staat gelijk een bord en heb je de keuze uit 2 wandelroutes. Rood is ongeveer 5 km en de gele route is 7,5 km.
De Empese en Tondense heide staat bekend als een drassig gebied en zeker in het voorjaar ga je gegarandeerd vieze voeten halen. Zomers staat het gebied droog en is het een totaal andere beleving.
De routes lopen dwars door dit uitgestrekte natuurgebied heen, waardoor je ook letterlijk over sompige padden moet wandelen. Dikke pret natuurlijk als blijkt dat je er alleen maar dwars doorheen kunt omdat er langs heen ook geen doen is.
Onderweg kom je in beide wandelroutes een heel mooi stukje tegen, hier is het water diep en loop je zo’n 200 meter over een vlonder. Erg tof! Misschien leuk om zelfs een schepnetje meenemen om waterdiertjes te zoeken? Bij de gele route kom je onderweg ook nog een huisje tegen, een mini museum. Hier vind je wat informatie over de omgeving en er ligt bijvoorbeeld een schedel om te bekijken.
Wandelroute Zwillbrocker venn
Lezeres Reinande tipt een wandeling net over de Duitse grens. Tussen Groenlo en Winterswijk ligt het Zwillbrocker venn. Hier is een wandeling uitgezet van 6 kilometer, waar alleen wandelaars en fietsers zijn toegestaan.
Reinande: “We parkeren onze auto bij café restaurant Haak en Hoek te Groenlo en fietsen vanaf daar naar Zwillbrock. Bij het Zwillbrock kiezen we ervoor om te gaan wandelen, maar fietsen kan er uiteraard ook.
De kinderen rennen langs al het moois en kijken hun ogen uit naar alle diertjes die zij zien; het wordt een sport om eekhoorntjes te tellen. Tot het moment dat het gekrijs van de meeuwen steeds luider wordt, we komen bij de meeuwenkolonie van ongeveer 15.000 meeuwen. Prachtig om te zien.
Als wij even later via de kronkelige paadjes bij een mooie overkapping komen, halen we onze verrekijkers uit de tassen en zien wij op het eiland in het veen flamingo’s! Indrukwekkend en adembenemend. De kinderen (en wij ook) kijken hun ogen uit. De flamingo’s zijn er jaren geleden neergestreken en hebben er hun broedgebied. Er wonen ongeveer 40 flamingo’s. In de periode van maart tot en met juni zijn ze te zien op het eiland.
Na de wandeling fietsen wij terug naar Haak en Hoek voor een kop koffie en een ijsje en kunnen de kinderen nog even spelen in de speeltuin voor wij richting huis gaan.”
Hertenpad in Baak
Lezeres Corrie heeft een goede tip voor een wandeling bij Zutphen. Het Hertenpad in Baak is een mooi en redelijk nieuw (sinds juli 2019) door IVN aangelegd ontdekpad. Je kunt het pad zelf lopen door de paaltjes te volgen met gele bordjes waarop een wit hert staat.
De wandelroute begint bij de kerk midden in het dorp Baak, tegenover het Wapen van Baak (horeca). Je kunt ook ‘even’ bij de horeca naar binnen lopen voor een gratis boekje en tasje waardoor plezier onderweg gegarandeerd is met leuke ontdekopdrachten.
Corrie: “Het rondje is in totaal zo’n 3,5 km wat goed te lopen is met jonge kinderen. De wandelroute is officieel vanaf 6 jaar zodat de kinderen het zelf kunnen lezen in het boekje. Leuk voor onze oudste dochter die in juni 7 jaar wordt, maar onze dochter van 4 jaar (bijna 5 jaar) snapt de route ook prima als je samen het leuke boekje leest en alle opdrachten doet. Zelfs onze jongste muiter van ruim 2,5 jaar vind de kabelbaan en verschillende bruggen, touwen, paaltjes onderweg leuk om mee te doen!
Natuurlijk is de hertenweide aan het einde van de wandelroute een mooi punt om even te pauzeren en wat te eten, om vervolgens terug te lopen naar de kerk in het dorp.
Het leukste van de route is dat je er zo lang over kunt doen als je zelf wilt. De kinderen spelen onderweg bij/met wat ze tegen komen en de ouders kunnen het samen doen en wat (bij)kletsen onderweg. Voor onze meiden was het de tweede keer dat ze de route liepen maar na afloop kwam de vraag wanneer we weer gaan.
Echt een aanrader voor ruim 2 uur wandelplezier!
Klein nadeeltje is dat je 2x een drukke weg moet oversteken, dus even opletten met de kinderen. En het grootste gedeelte van het pad kun je prima ook de buggy meenemen (wel soms beetje om de modder heen als het heeft geregend).”
Het Tijdkijkerpad in Elspeet
Dé wandeling in Elspeet voor kinderen start bij de Stakenberg. Hier begint het Tijdkijkerpad. Een kindvriendelijke wandeling met groot speelterrein en een uitkijktoren met uitzicht op de Elspeetse Heide. De wandelroute is 4,5 kilometer en start bij het grote parkeerterrein bij het speelterrein aan de Stakenbergweg.
In dit uitgebreide blogartikel vertelt Suzanne je alles over deze leuke wandeling in Elspeet.
Op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Gelderland
Wij zijn ontzettend blij met de tips en aanvullingen die we van lezers krijgen voor dit overzicht met wandelroutes in Gelderland voor gezinnen. Dank jullie wel hiervoor!
Heb jij aanvullingen op dit lijstje op basis van eigen ervaringen en wil je deze met ons delen? Stuur dan een kort tekstje (vergelijkbaar met hierboven) en een eigen liggende foto naar info@kidseropuit.nl. De komende tijd zullen we dit blog regelmatig bijwerken met jullie tips.
Meer wandelroutes in Gelderland
Deze lijst met kinderwandelroutes in Gelderland is een eerste aanzet. Zit er niet bij wat je zoekt, dan raden we aan om eens op een van onderstaande websites te kijken:
Wandelen met een smartphone of speurtocht
Leuke wandel apps voor kinderen zijn:
Verder is Speurroutes.nl een site om eens te kijken. Hier kun je tegen betaling een speurroute door een stad downloaden of laten versturen.
Doe je graag een van de wandelroutes in Gederland waarbij je de mobiele telefoon kunt gebruiken? Dan heeft Izi.travel heeft meerdere GPS speurtochten in Gelderland:
- De geheime sleutels van de Bosgraaf
- De geheime sleutels van Berkenrhode
- De geheime sleutels van de Pampel
- De geheime sleutels van Park Sonsbeek
- De geheime sleutels van de Miggelenberg
Hou de website van Izi.travel in de gaten, want er komt regelmatig nieuw aanbod bij.
Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Gelderland?
Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!
Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:
- waterdichte wandelschoenen
- een regenjas
- een degelijke rugzak, wij zijn fan van de rugzakken van Deuter!
Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:
Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:
Meer lezen
Op zoek naar meer tips over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Wandelroutes in de provincie Utrecht
- Wandelroutes in de provincie Brabant
- Wandelroutes in de provincie Limburg
- Wandelroutes in de provincie Overijssel
- Wandelroutes op de Veluwe
- Geocaching met kinderen, hoe werkt dat?
- Zo maak je wandelen met kinderen leuk
- Direct naar al onze blogs over wandelen met kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.