Uitjes naar de Efteling en populaire musea zoals NEMO lijken heel leuk. Maar voor families met kinderen met autisme is een bezoekjeaan populaire musea of attracties helemaal niet vanzelfsprekend. Kinderen met autisme zijn erg gevoelig voor prikkels en bovendien kan een dagje uit de vaste structuur voor deze kinderen flink in de war gooien. Twee jaar geleden besteedden wij aandacht hieraan in een blog, waarin tips worden gegeven over hoe je kunt omgaan met autisme tijdens vakanties en uitjes.Gelukkig zijn er best hele leuke uitjes voor kinderen met autisme in Nederland te vinden. Suzanne ging op onderzoek uiten vond de volgendeactiviteiten.
10leuke uitjes voor kinderen met autisme
Bij het zoeken naarleuke uitjes voor kinderen met autisme letten we op een aantal dingen, die belangrijk zijn om kinderen niet onnodig overprikkeld te laten raken. Aandacht voor structuur, prikkelverwerking, interessegebieden en ruimte zijn de basis:
- Kleinschaligheid: de attractie, het museum of het park moet bij voorkeur kleinschalig en overzichtelijk zijn. Kinderen met autisme kunnen niet goed tegen mensenmassa’s. Een uitje dat niet te druk is met korte wachtrijen is dan heel belangrijk.
- Prikkelarm: kies zoveel mogelijk een prikkelarm uitje uit. Zo min mogelijk visuele en auditieve prikkels zijn belangrijk. Visuele overprikkeling ontstaat door het niet kúnnen negeren van wat je ziet. Teveel informatie en details, patronen die teveel prikkels geven, letters op elkaar, etc. Door gebrek aan overzichtontstaat overprikkeling. Denk aan een spelletje discobowlen en glowgolf met blacklights. Auditieve overprikkeling ontstaat door (veel) harde geluiden door elkaar.
- Zoek iets uit waar je rustmomenten in kunt bouwen en waar je ook rust kunt vinden.
- Interesse: kijk ook naar het interessegebied van je kind. Alle kinderen met ASS hebben specifieke voorkeuren of interesses.
Echt niet alle geselecteerde uitjes voor kinderen met autisme voldoen volledig aan al deze punten. Maar het helpt wel bij het maken van keuzes. Het ene kind met ASS reageert immers anders dan het andere kind. Deverschillen tussen kinderen met ASS maken dat het ene uitje meer geschikt is voor dat ene kind dan het andere uitje. Kijk daarom gewoon wat je kind aankan en hou rekening met voorkeuren.
In willekeurige volgorde zijn dit onze tips voor leuke uitjes voor kinderen met autisme, inclusief linkjes naar de blogs die onze bloggers er over hebben geschreven.
Tip #1 Snoezelen
Snoezelen is ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. Het woord snoezelen is een samentrekking van de woorden doezelen (wat verwijst naar de sfeer) en snuffelen (wat verwijst naar het onderzoekende element). Snoezelen heeft een positief effect op hun stemming en gedrag waardoor het bijdraagt aan kwaliteit van leven en is zeer geschikt voor kinderen met autisme of een verstandelijke beperking. Er zijn verschillende snoezelruimtes in Nederland te vinden, onder andere deze in Amsterdam.
Tip #2 Kleinschalige musea
De grote musea zijn vaak veel te massaal voor kinderen met autisme. Nemo en Spoorwegmuseum zijn heel leuk, maaruitsluitend geschikt op een doordeweekse dag buiten schoolvakanties. Kies dan liever voor kleine musea, waar sprake is van rust en ruimte. Voorbeelden zijnMuseum PITin Almere,het Watermuseum in Arnhem, Techniekmuseum HEIMin Hengelo, Natura Docet in Denekamp, Speelgoedmuseumin Deventer. Deze laatste heeft een grote zolder, waar kinderen heerlijk kunnen spelen met bouw- en constructiespeelgoed zoals Kapla en lego. Ook de modelspoorbaan is een trekker voor kinderen die gek zijn op treinen. Daarnaast zijn openluchtmusea over het algemeen erg geschikt voor kinderen met autisme. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Archeon of Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem of het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Tip #3 Buitenspeeltuinen / bewegingstuinen
Binnenspeeltuinen zijn vaak veel te prikkelrijk en ongeschikt voor kinderen met autisme. Maar wist je dat er inmiddels steeds meer leuke buitenspeeltuinen en bewegingstuinen te vinden zijn? Deze zijn erg leuk en ook goed voor de motorische vaardigheden. Ideaal voor kinderen met autisme. Zo heb je in Zwolle Dinoland, zeer geschikt voor de dinofanaten. In Limburg is Speelpark Klein Zwitserland, met de langste glijbaan en de hoogste schommel van Nederland. Ruim opgezet in het groen en met allerlei leuke activiteiten. Kinderparadijs Malkenschoten is meer dan alleen een speeltuin. Hier vind je een kinderboerderij, waterfietsen, midgetgolfbaan, doolhof en klauterparcours. Ook de bosspeeltuin Vleuten is zeer geschikt. Een leuke, omheinde en overzichtelijke speeltuin met uitdagende klimtoestellen. Tenslotte, niet in Nederland, maar net over de grens in Duitsland (Kevelaer) ligt Irrland. Niet heel overzichtelijk en redelijk groot, maar wel heel leuk en voorde meestekinderen met autisme zeker geschikt vanwege de actieve speelvormen, glijbanen en besloten buitenruimtes.
Tip #4 Blote voetenpaden
Op blote voeten paden kan je kind contact maken met de aarde. Letterlijk de modder tussen zijn/haar tenen voelen, is een unieke ervaring. Voor sensorisch gevoelige kinderen is dit een sensatie om van te genieten. En nadien rustig te verwerken. Het blote voetenpad in Twello is een echte aanrader. Lekker in de natuur, rustig spelen en na afloop bijkomen in de speelkas of op de speelweide. Ook het blote voetenpad in het Schutterspark in Brunssum is aantrekkelijk. Bij Erve Brooks vind je een combinatie van blote voetenpad met avonturenpad en een leuke waterspeeltuin.
Tip #5 OERRR speelbossen of natuurspelen
Het grote voordeel van speelbossen is dat ze rustig gelegen zijn en gebruik maken van veel natuurlijke spelmaterialen. Naast klimtoestellen en glijbanen zijn er ook veel speelattributen die kinderen kunnen laten werken door er water doorheen te laten stromen. Kinderen met autisme doen soms niets liever dan het water door hun handen laten stromen. Ga lekker spelen met zand en modder bij Speelnatuur Tiengemetenof leef je uit op de Boswerf in Zeist. Ga naar één van de OERRR speelbossen van Natuurmonumenten zoals OERRR speelbos in ’s Graveland of naar een Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer zoals Buitencentrum Sallandse Heuvelrugin Nijverdal, waar je kunt wandelen, spelen en leren over de natuur.
Tip #6Kanoën, varenof vissen in de natuur
Gaeen dagjeer op uit in de natuur.Actief bezig zijn. Heerlijk met het hele gezin genieten van de rust op en bij het water, kijken naar de rondzwemmende eenden, luisteren naar de fluitende vogels,vissen (kijken) in het water en picknicken onderweg. De rust van de natuur werkt altijd positief. Kanoën of varen met een boot kan op heel veel plekken in Nederland. Voor vissen heb je vaak een vergunning nodig.Lees voor inspiratie onze blogs eens over kanoënin het Vechtdal of varen met een bootjein Friesland.
Tip #7 Low budget uitjes voor elk moment van de dag
Afhankelijk van de interesse van je kind zijn er genoeg low-budget uitjes te bedenken. Heb je een vliegtuigfan in huis? Ga dan een keer vliegtuigspotten op een klein vliegveld. Schiphol is minder geschikt, vanwege het harde geluid van de vliegtuigen. Voor fans van boten en schepen kun je heel goed ergens op een kade of oever gaan zitten ende boten kijken die langs komen. Ook een sluis is danleuk om te bezoeken.Treinfanaten komen aan hun trekken op een station. Neem dan wel een klein station waar voldoende treinen langs komen. Grote drukke NS-stations zijn niet geschikt. En tot slot kun je vrachtwagens gaan kijken langs de snelweg. Ga naar een viaduct of parkeerterrein en bekijk alle soorten en maten vrachtwagens die langs komen. De echtevrachtwagenfans kunnen hier met gemak een uur doorbrengen.
Tip #8 Kleinschalige dierentuin of kinderboerderij
Grote dierentuinen, waar massa’s bezoekers komen zijn vaak minder geschikt voor kinderen met autisme. Gelukkig zijn er ook hele leuke kleinschalige dierenparken of themaparken, waar je je echt wel een dag(deel) kan vermaken. De DoeZOO in Leens is een bijzonder uitje en de moeite van een bezoek waard. DoeZOO is een klein reptielenpark waar volop ruimte is voor kinderen. Ook geitenboerderij Ridammerhoeve in Amsterdam of geitenboerderij “Het Geertje” zijn leuke kleine dierenparken. Knuffelen met geitjes, spelen in de speeltuin en misschien zelfs wel een geitje de fles geven. Wie wil dat nou niet? Of kijk eens naar Wildpark Anholter Schweiznet over de grens in Duitsland ofAllwetter Zoo in Munster. Hier vind je rust en ruimte. Wil je iets heel anders? Dan is de Orchideeënhoeve in de Flevopolder een aanrader. Of kieséén van dekleinere dierentuinen zoals Van Blanckendaell Park in Noord-Holland of uilen- en dierenpark De Paay in Beesd.
Tip #9 Paardencoaching
Kinderen zijn vaak gek op dieren. Dieren geven onvoorwaardelijke liefde, zonder daarbij te oordelen. Paarden geven kinderen vaak een fijn gevoel, omdat ze zich openstellen om contact te maken. Regelmatig worden paarden gebruikt voor kindercoaching. Paardencoaching voor kinderen is een manier om kinderen spelenderwijs hun eigen kracht te laten ontdekken.Voor kinderen met eenontwikkeling gerelateerde stoornis zoals autisme geldt dat paardentherapie een gunstig effect heeft. Ze leren ontspannen en contact maken. Er zijn inmiddels vele plekken in Nederland waar paardencoaching voor kinderen mogelijk is. Onze ervaring met een dagje paardencoachingbijDe Eekhorst in het Vechtdal lees je hier.
Tip #10 Pluktuinen
Inmiddels zijn er vele pluktuinen in Nederland. Fruittuinen, groentetuinen en bloementuinen. Op deze website vind je een overzicht van alle pluktuinen in Nederland. Het plukseizoen is van begin juli tot ongeveer eind september, begin oktober. Dit is afhankelijk van het weer en nachtvorst. Wat is leuker en ontspannender om samen met je kind fruit te oogsten of een mooie bloemenboeket bij elkaar te plukken? Je kunt onze ervaringen lezen over zelfoogsttuin De Nieuwe Akker, pluktuin Hof Hazenberg, pluktuin Het Platteland of zomerpluktuin Nes aan de Amstel. Wil je niet naar een tuin? Dan kun je bijvoorbeeld ook bosbessen plukken in het bos.
Een lijstje van 10 uitjes voor kinderen met autisme is eigenlijk te kort. Want er is zoveel meer leuks en nog genoeg te bedenken. Wat denk je bijvoorbeeld van natuurwandelingen, Futureland op de Maasvlakte en het reuzenrad op de pier in Scheveningen?
Welke uitjes voorkinderen met autisme kan jij aanraden?
Peuter checklist – dit moet mee!
Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!
Meer lezen
Wil je meer lezen overuitjes voor kinderen met autisme of autismevriendelijke vakanties?Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.
Ter illustratie foto’s van kinderen van onze bloggers. I.v.m. de privacy van onze kinderen vertellen we niet wie voorzien is van welk ‘labeltje’ of zonder ‘labeltje’ door het leven gaat. Voor dit blog hebben we inhoudelijke input gekregen van ouders vankinderen met autisme.
Wat goed dit. Mijn jongste zoon heeft wel niet de diagnose maar trekt drukte niet. Dit zijn dan ook goeie tips. Ik was vorige week bij het scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Erg fijne museum. Klein, overzichtelijk en rustig. Schijnt daar altijd zo rustig te zijn. Ik raad het dan ook iedereen aan.
Fijn dat je iets kan met de tips! Maarre, Scheepvaartmuseum Amsterdam vond ik best groot en druk… Maar ja, dat kan per dag verschillen.
Ik ga vaak op studiedagen van de leerkrachten met mijn kinderen naar drukke attracties of museums. Er staan leuke tips tussen. Thanks!
Dat is inderdaad een goede tactiek om drukte te ontlopen!
Leuke site. Wij komen altijd tot rust in Drenthe.